Η εισαγγελία Διαφθοράς ψάχνει για στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις υποψίες πως όσοι έδωσαν την αναπηρία 70% στον Α.Φλώρο δωροδοκήθηκαν.

Εκείνοι ενεπλάκησαν στην αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου μπαίνουν τώρα στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας Διαφθοράς, εδικά δε μετά τις αποκαλύψεις για τις «ανυπόστατες» ιατρικές γνωματεύσεις που προσκόμισε ο 39χρονος αλλά και την ιατρική εξέταση που άνηκε σε άλλον ασθενή.

Την έρευνα για τις συνθήκες αποφυλάκισης του συγκεκριμένου καταδίκου θα πραγματοποιήσει η εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την επικεφαλής της κυρία Ελένη Τουλουπάκη. Η ανάθεση της έρευνας στην εισαγγελία Διαφθοράς έγινε με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να εποπτεύεται από κοντά από την εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Γιατροί μέλη επιτροπών, που «έδωσαν» ποσοστό αναπηρίας στον Α. Φλώρο άνω του 67% για ψυχιατρικούς λόγους (υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή), για νευρολογικούς (επιληψία) και για αναπνευστικούς (σύνδρομο υπνικής άπνοιας και ήπιο αποφρακτικό σύνδρομο), θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελία Διαφθοράς που θα αναζητήσει ακόμη και τυχόν διάπραξη του αδικήματος της δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος.

Η κυρία Τουλουπάκη θα διερευνήσει τυχόν διάπραξη αδικημάτων όπως: «Έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ψευδή αναφορά στην αρχή» αλλά και «ενεργητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος του Αρ. Φλώρου καθώς και «παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος γιατρών.

Στο «στόχαστρο» της εισαγγελικής έρευνας αναμένεται να μπουν οι γιατροί της επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που αξιολόγησαν και πιστοποίησαν την αναπηρία του συγκεκριμένου καταδίκου, άλλα πρόσωπα που τυχόν βρίσκονται πίσω από τις καταγγελλόμενες ως πλαστογραφημένες ιατρικές γνωματεύσεις καθώς και πρόσωπα που έχουν ρόλο στις φυλακές είτε ως κρατικοί υπάλληλοι είτε ως συνεργαζόμενοι.

Εν τω μεταξύ, χθες μια ακόμη αποκάλυψη για τις συνθήκες αποφυλάκισης του 39χρονου ήρθε να προστεθεί στα όσα είχαν προηγηθεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις γιατρών που διέψευδαν ότι έχουν βάλει τις υπογραφές τους σε γνωματεύσεις και εξετάσεις του 39χρονου.

Αποκαλύφθηκε ότι η γνωμάτευση για το πνευμολογικό πρόβλημα ανήκε σε άλλο κατάδικο και όχι στον Αριστείδη Φλώρο.

Πάντως λέει πολλά για το ελληνικό κράτος πως κρατούμενος αποφυλακίζεται με διαδικασίες πιο χαλαρές κι απο δικαιολόγηση απουσιών στο δημοτικό.

Υποψίες για κύκλωμα αποφυλακίσεων

Επιπλέον στην εισαγγελία υπάρχουν υποψίες πως η υπόθεση με την «αναπηρία -μαϊμού» του Αριστείδη Φλώρου μπορεί να μην είναι η μόνη, καθώς περισσότεροι από 700 «τρόφιμοι» των φυλακών, κάποιοι καταδικασμένοι ακόμη και σε πολυετείς καθείρξεις για κακουργήματα, υπολογίζεται ότι έχουν βρεθεί εκτός φυλακής, έχοντας πιστοποιηθεί ως ανάπηροι άνω του 67%.

Το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που ανοίγει το δρόμο σε τέτοιου «βεληνεκούς» καταδικασθέντες να αποφυλακιστούν είναι το 110Α του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο κρατούμενος που πάσχει από διαγνωσμένη αναπηρία άνω του 67% αποφυλακίζεται με όρους εφόσον έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής του.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τον Αρ. Φλωρο, οδηγήθηκε πίσω στις φυλακές έπειτα από βούλευμα με το οποίο εξαφανίστηκε το αρχικό που είχε αποφασίσει την αποφυλάκισή του στα μέσα Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στην περίπτωση του Αρ. Φλώρου, ακολουθήθηκαν διαδικασίες – εξπρές πρωτόγνωρες σε ταχύτητα για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά.

Μέσα σε μια ημέρα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης είχε ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση στο βούλευμα αποφυλάκισης του 39χρονου καταδίκου, η έφεση ασκήθηκε και στη συνέχεια έγινε δεκτή από Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο 39χρονος επιχειρηματίας βρίσκονταν στη φυλακή μετά την καταδίκη του σε 21 χρόνια κάθειρξη για το οικονομικό σκάνδαλο της energa – hellas power, το οποίο συνδέθηκε με υπεξαίρεση 256 εκατ. Αποφυλακίστηκε τον περασμένο Αύγουστο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και έχοντας παραμείνει στη φυλακή περί τους 36 μήνες.