Απειλές, ύβρεις, ειρωνείες! Αυτά υπέστησαν χθες από μικρή ομάδα φοιτητών καθηγητές του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι προσκεκλημένοι τους πανεπιστημιακοί από ξένα ΑΕΙ, οι οποίοι ήλθαν στην Αθήνα για να πιστοποιήσουν το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος.
Παρότι γενικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η πιστοποίηση των προπτυχιακών προγραμμάτων προχωρά κανονικά, τα χθεσινά έκτροπα στο τμήμα Χημείας αποτελούν ένα ακόμη θλιβερό συμβάν, το οποίο σχετίζεται με τον (γνωστό, πλέον) τσαμπουκά μειοψηφικών φοιτητικών ομάδων που επιδιώκουν να επιβάλουν τις ιδέες στα πανεπιστημιακά δρώμενα. Και το κάνουν επί της ουσίας ανενόχλητοι, αφού οι διδάσκοντες τους αντιμετωπίζουν με ακαδημαϊκό μιθριδατισμό.
Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα η ηγεσία του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ενημερώσει τους διδάσκοντές του και τους φοιτητές για τη διαδικασία πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών του, που ήταν προγραμματισμένη για χθες.
Από νωρίς χθες το πρωί, οι διδάσκοντες και οι πέντε Ελληνες καθηγητές σε ΑΕΙ του εξωτερικού που ήλθαν στην Αθήνα για την πιστοποίηση, συγκεντρώθηκαν στη βιβλιοθήκη του τομέα Ανόργανης Χημείας. Περί τις 10 π.μ. είχε ζητηθεί σε φοιτητές, από όλα τα έτη σπουδών αλλά κυρίως τελειόφοιτους, να προσέλθουν στον ίδιο χώρο, ώστε οι αξιολογητές του τμήματος, να τους ζητήσουν την άποψή τους για τη λειτουργία του.
Ωστόσο, πριν από την έναρξη της διαδικασίας ομάδα φοιτητών, που φέρεται να ανήκουν στην Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, μπήκε στην αίθουσα της βιβλιοθήκης και ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία. Αντιμετωπίζοντας τις λεκτικές αντιδράσεις των διδασκόντων του ΕΚΠΑ, η ομάδα των φοιτητών τους έβρισε και τους απείλησε. «Οπου και να κρυφτείτε θα σας βρούμε. Ακόμη και σε αίθουσα ξενοδοχείου να πάτε, θα σας βρούμε» τους δήλωσαν, μεταξύ άλλων. Καθηγητές που επιχείρησαν να αρθρώσουν αντίλογο καθυβρίστηκαν σκαιότατα.
Η πιστοποίηση των ΑΕΙ διοργανώνεται από μητρώο αξιολογητών, στο οποίο περιλαμβάνονται περίπου 5.000 ελληνόφωνοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές του εξωτερικού. Μεταξύ των κύριων στόχων της πιστοποίησης είναι τα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ να επικαιροποιηθούν με βάση τις επιστημονικές εξελίξεις αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγοράς εργασίας. Ουσιαστικά, ο πιστοποιημένος τίτλος σπουδών διασφαλίζει ότι ο απόφοιτος έχει αποκτήσει ένα συγκεκριμένο συνδυασμό γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, τα οποία αντικατοπτρίζονται σε –κοινά για την Ευρώπη– κριτήρια πιστοποίησης. Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευθεί μέχρι το 2020 να πιστοποιήσουν τα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ τους. Οποια χώρα δεν το κάνει, θα πληγεί η αξιοπιστία των πτυχίων των ΑΕΙ της.
«Θα συνεχιστεί κανονικά»
«Η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά. Υπάρχει διοίκηση και θα τηρηθεί ό,τι πρέπει να τηρηθεί», ανέφερε χθες στην «Κ» η πρόεδρος του τμήματος Χημείας κ. Χριστιάνα Μητσοπούλου. Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν ορισμένοι που εκτιμούν ότι πρέπει να αντιδράσουν, και αυτό είναι θεμιτό στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται στα πανεπιστήμια και ευρύτερα στην κοινωνία».
Οι ύβρεις και οι απειλές εντάσσονται στις θεμιτές αντιδράσεις στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών;