Συλλήψεις 4 Τούρκων οπαδών του Φ.Γκιουλέν έχουμε στη Ρόδο καθώς ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Οι διώξεις ασκήθηκαν εις βάρος ενός 53χρονου Τούρκου αστυνομικού που συνελήφθη την 14.00 ώρα της 4ης Ιουλίου 2019 στον λιμένα του Μανδρακίου με 3 ομοεθνείς του και συγκεκριμένα με έναν 58χρονο δάσκαλο και δύο ακόμη Τούρκους αστυνομικούς ηλικίας 47 και 46 ετών.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής σε ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος με την επωνυμία «ΑΒ», σημαίας Τουρκίας, κατά τη διαδικασία πρόσδεσής του στον ανωτέρω λιμένα, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις επιβαίνοντες είχαν εισέλθει στην χώρα παράνομα.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν και οι 4 είναι οπαδοί του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και διέφυγαν ως διωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν μέσω του Bodrum στην Ελλάδα με σκοπό ακολούθως να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας και το αίτημά τους θα κριθεί αρμοδίως με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ο πρώτος, κυβερνήτης του σκάφους, ζήτησε και έλαβε προθεσμία από την Ανακρίτρια Υπηρεσίας για να απολογηθεί την προσεχή Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι στη Ρόδο και στην Κω, έχουν εισέλθει δεκάδες διωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν Τούρκοι πολίτες, προκειμένου να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη, διότι πίσω στη χώρα τους, όπως υποστηρίζουν, η ζωή τους κινδυνεύει.
Οι πληροφορίες της «Δημοκρατικής» αναφέρουν πως στην πλειονότητά τους, πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους, ακαδημαϊκούς, υψηλόβαθμους ένστολους αλλά και επιχειρηματίες, που πέρασαν στη Ρόδο και στην Κω παρανόμως, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν διώξεις στη χώρα τους. Οι περισσότεροι είτε είναι υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν, είτε ή διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν ως «Γκιουλενιστές».
Στη Ρόδο και στην Κω, φτάνουν από την Τουρκία είτε μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες είτε ακολουθούν την διαδικασία μόνοι τους, με σκοπό στη συνέχεια ή να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Γερμανία, Βέλγιο ή τις σκανδιναβικές χώρες.
Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, πολλοί από αυτούς κατέφθασαν στη Ρόδο με τις οικογένειές τους ή φρόντισαν να προηγηθούν μέλη των οικογενειών τους, αφήνοντας πίσω συγγενείς, φίλους και σπίτια, προκειμένου να γλιτώσουν όπως υποστηρίζουν, από τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί από όσους βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στη Ρόδο, ζητώντας άσυλο, είναι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που απολύθηκαν, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και της Αστυνομίας και επιθυμούν να διαφύγουν στην Ευρώπη.
Αρκετοί επίσης βρέθηκαν στο στόχαστρο ως δημοσιογράφοι, δικηγόροι και δάσκαλοι των «σχολείων» του Γκιουλέν.
Η κατηγορία που τους επιρρίπτει το καθεστώς Ερντογάν είναι «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», με τους περισσότερους διωκόμενους να είναι ουσιαστικά καταδικασμένοι σε αναμονή, γι αυτό και παίρνουν την δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στην Τουρκία και να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.
Στα τελευταία χρόνια, από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, εκτιμάται ότι εκατοντάδες διωκόμενοι Τούρκοι πολίτες έχουν εισέλθει παρανόμως στα Δωδεκάνησα, ωστόσο ο ακριβής αριθμός τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και διαφορετικές.
Κάποιοι είχαν κινηθεί πριν από το πραξικόπημα, στέλνοντας τις οικογένειές τους στην Ευρώπη ή στον Καναδά, άλλοι, με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, είχαν προλάβει να εφοδιαστούν με μακροχρόνιες άδειες παραμονής ή ακόμη και με διαβατήρια ασφαλών χωρών. Αλλοι πάλι αναγκάστηκαν να φύγουν βιαστικά, αντιμετωπίζοντας όλους τους κινδύνους της παράνομης φυγής.
Η χορήγηση πολιτικού ασύλου, είναι μια δύσκολη υπόθεση, γι αυτό και είναι ελάχιστοι όσοι τα κατάφεραν. Φτάνοντας στα Δωδεκάνησα, σκοπός είναι να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα, για να καταφέρουν είτε να δρομολογήσουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, είτε να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.