ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

«Έσπασε το δυτικό τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας»: Τι είναι αυτό που προβληματίζει τους σεισμολόγους

«Έσπασε το δυτικό τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας»: Τι είναι αυτό που προβληματίζει τους σεισμολόγους

Έκδηλη η ανησυχία αλλά και η επιφυλακτικότητα ανάμεσα στους σεισμολόγους, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής, με επίκεντρο τη Μαγούλα, πολύ κοντά στο ρήγμα της Πάρνηθας. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταλήξει αν πρόκειται για το κύριο γεγονός ή εάν πρόκειται να ακολουθήσει και άλλος, μεγαλύτερος σε ένταση σεισμός, ωστόσο καλούν τον κόσμο να παραμένει ψύχραιμος και να ακολουθεί τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999 προήλθε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Αττική, σύμφωνα με τους καθηγητές σεισμολογίας Άκη Τσελέντη και Κώστα Παπαζάχο καθώς και τον διευθυντή του αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάση Γκάνα.

Ο σεισμός, αν και όχι ιδιαίτερα ισχυρός και με συνολική διάρκειά μόλις 15 δευτερόλεπτα, προκάλεσε πανικό εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα, με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, καθώς και του μικρού εστιακού βάθους, από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα.

Στην επιφάνεια του εδάφους υπήρξαν ελάχιστες ρηγματώσεις και ήταν δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του σεισμού.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Γενικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε αρχικά πως ο σεισμός προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό», αποδίδοντας την ισχυρή αίσθηση στο μικρό εστιακό του βάθος που υπολογίζεται σε 13 χιλιόμετρα.

Το ίδιο υποστήριξαν ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος καθώς και ο διευθυντής του αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, τονίζοντας ότι ο σεισμός δεν ήταν ιδιαιτέρως ισχυρός, ωστόσο έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή το επίκεντρό του βρίσκεται κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 το ρήγμα στην Πάρνηθα έδωσε σεισμός 5,9 Ρίχτερ τον οποίο η Αθήνα δύσκολα θα ξεχάσει. Το επίκεντρο φαινόταν να εντοπίζεται προς τον Ασπρόπυργο, στο Θριάσιο Πεδίο. Ο σεισμός χτύπησε τα δυτικά προάστια της Αθήνας προκαλώντας 143 ανθρώπινα θύματα και έγινε στις 2.55 το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999.

Τσελέντης: “Από το ρήγμα της Πάρνηθας που προκάλεσε τον σεισμό του 1999, τα 5,1 Ρίχτερ”

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μίλησε στο Open TV για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας που είχε προκαλέσει τον μεγάλο σεισμό στην πρωτεύουσα το 1999.

«Πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αν και είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για επόμενο δυνατό σεισμό. Αναμένονται μετασεισμοί αλλά όχι του ίδιου μεγέθους, σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη.

«Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», δήλωσε.

Λέκκας: “Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα της Πάρνηθας”

Αντίθετα ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Σκορδίλης: “Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί”

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας ανέφερε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στην Αττική στις 14:13 ήταν πιθανότατα ο κύριος σεισμός, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα για να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

«Δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος κατηγορηματικά ότι πρόκειται για προέκταση του ίδιου ρήγματος της Πάρνηθας που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, γιατί βρίσκεται 6χλμ. βορειότερα. Χρειάζεται μια προσοχή γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί. Προσεισμοί πάντως δεν προηγήθηκαν».

Γκανάς: Νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δήλωσε ότι είχαμε μια ισχυρή δόνηση που έγινε βόρεια της Μαγούλας και ήταν επιφανειακή.

«Το επίκεντρο του σεισμού είναι κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων στο Καμάρι, είναι φυσιολογική για την περιοχή της Πάρνηθας και είναι δυτικά από το ρήγμα που έδωσε τον σεισμο του 1999. Θα συνεχιστουν οι μετασεισμοί, αλλά είναι νωρίς να πουμε ότι είναι ο κύριος σεισμός. Μια ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό είναι φυσιολογική η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας με μετασεισμούς με μεγέθη έως 3,8.», σημείωσε.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=Drfnm8EIIk4

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.