Σχέδιο “ασπίδα” για τις “κόκκινες” περιοχές που μαστίζονται από την εγκληματικότητα ετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ.
Πιο αναλυτικά, σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Αττική με “χαρτογράφηση” των “κόκκινων” σημείων ετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ. υπό τις εντολές και την καθοδήγηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού, Λευτέρη Οικονόμου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, η ενίσχυση της “εμφανούς αστυνόμευσης” στις γειτονιές και η αύξηση των συλλήψεων είναι ο στόχος.
Εκτός από την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ, υπάρχουν ρητές εντολές να ενισχυθεί άμεσα και η ΟΠΚΕ που μπορεί να συμμετάσχει σε καταδιώξεις ληστών αλλά και σε επικίνδυνες επιχειρήσεις.
“Όλες οι περιοχές της Αθήνας χρειάζονται αστυνόμευση. Η καθεμία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ωστόσο για εμάς είναι σημαντικό να δοθεί βαρύτητα παντού χωρίς διακρίσεις” σχολίασε πηγή από του υπουργείο στην εφημερίδα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εγκληματικότητα εντοπίζεται στη Δυτική Αττική και στις περιοχές Μενίδι, Ζεφύρι και Άνω Λιόσια.
Αυξημένη εγκληματικότητα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται και στα νότια προάστια, με διαρρήξεις σε πολυτελείς κατοικίες σε Γλυφάδα, Βούλα και Ελληνικό.
Το προαναφερθέν σχέδιο, για το οποίο δεν υπάρχει κάποιο «σταθερό» χρονοδιάγραμμα, έρχεται να προστεθεί στα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά για τις «ειδικές δράσεις» της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στο «άβατο» της πρωτεύουσας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μίλησαν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και έχουν γνώση της κατάστασης που επικρατεί, παρατηρείται, κυρίως, στη Δυτική Αττική και στις εξής περιοχές: Μενίδι, Ζεφύρι και Ανω Λιόσια. Οι ληστείες, οι διαρρήξεις, οι κλοπές και οι επιθέσεις είναι αρκετά συχνές, ενώ η παραβατικότητα έχει φτάσει στα ύψη.
Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως πριν από λίγα χρόνια ένας μαθητής, ο Μάριος Σουλούκος, έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μέσα στο σχολείο του. Εχουν περάσει δύο χρόνια και έως σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες, παρά τις εκτεταμένες έρευνες της Ασφάλειας, που «κόλλησαν» στην έλλειψη ικανοποιητικών στοιχείων για να στοιχειοθετηθεί κάποια κατηγορία και να εντοπιστεί ο δράστης, ο οποίος πυροβόλησε στον αέρα. Στην περιοχή παρατηρείται επιπρόσθετα και εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, όπως επίσης και εγκληματικότητα ανηλίκων…
Αυξημένη εγκληματικότητα, κυρίως με διαρρήκτες που έχουν προτίμηση στις… υπερπολυτελείς κατοικίες, παρατηρείται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, στα νότια προάστια και σε περιοχές όπως είναι η Γλυφάδα, η Βούλα, το Ελληνικό. Οι σπείρες, κατά βάση Γεωργιανών αλλά και Αλβανών σε συνεργασία με Ελληνες, συνήθως παρακολουθούν τα θύματά τους και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να «χτυπήσουν». Ορισμένοι δεν διστάζουν να σημαδέψουν τα σπίτια, ενώ τις περισσότερες φορές κινούνται με κλεμμένα οχήματα ή αυτοκίνητα με παραποιημένες πινακίδες.
Αντίστοιχες σπείρες δρουν στα βόρεια προάστια σχεδόν όλο τον χρόνο, με το πρόβλημα και στα δύο σημεία να μην έχει αντιμετωπιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τις διαρκείς και μεγάλες επιχειρήσεις και εξαρθρώσεις συμμοριών από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Αρκετές φορές οι δράστες χρησιμοποιούν… ασυρμάτους για να παρακολουθούν τις κινήσεις των αστυνομικών, ενώ είναι ιδιαίτερα επιθετικοί με τα θύματά τους.
Το άλλο «φλέγον» θέμα που απασχολεί είναι αυτό της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα τουριστικά σημεία. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι η αύξηση της μικροεγκληματικότητας, με τα συμβάντα των ληστειών ακόμη και για λίγα ευρώ να είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Τα παραπάνω φαινόμενα αναμένεται να αντιμετωπιστούν με την ενίσχυση των περιπολιών, ενώ έχουν ήδη «πιάσει δουλειά» και οι Μαύροι Πάνθηρες της ΕΛ.ΑΣ., με διαρκείς υπηρεσίες σε τουριστικά σημεία της Αθήνας.
Αστυνομικοί της Ασφάλειας συνεχίζουν τη δουλειά τους σε σταθμούς του μετρό, όπου παρατηρούνται κλοπές κινητών τηλεφώνων και πορτοφολιών των επιβατών. Σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα υπάρχει και στα Εξάρχεια, με τις κλοπές οχημάτων αλλά και τις ληστείες που γίνονται στον δρόμο να είναι σχεδόν καθημερινές.
Ενίσχυση της ΟΠΚΕ
Η συγκεκριμένη αστυνομική υπηρεσία συγκαταλέγεται στις πιο μάχιμες της ΕΛ.ΑΣ. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., ωστόσο, και επί των ημερών των πρώην υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, αλλά και Ολγας Γεροβασίλη, οι «μάχιμοι» έκαναν μέχρι και… σκοπιές σε σταθερούς στόχους, σε εκδηλώσεις… κυβερνητικών στελεχών, ακόμη και στο σπίτι του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Φλαμπουράρη στα… Εξάρχεια. Πλέον αυτό έχει σταματήσει και οι ομάδες έχουν επιστρέψει στην κανονική τους δουλειά: Στη μάχη κατά της σκληρής εγκληματικότητας και στην καταστολή της δράσης επικίνδυνων κακοποιών που κυκλοφορούν… ελεύθεροι και ωραίοι. Επιθυμία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και του υφυπουργού, Λευτέρη Οικονόμου, είναι να ενισχυθούν οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας από τη «δεξαμενή» των 1.500 ειδικών φρουρών, οι οποίοι πρόκειται να προσληφθούν με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τον Νοέμβριο.
Εξάρθρωση δύο συμμοριών σε Μέγαρα και Γλυφάδα
Την περασμένη εβδομάδα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. πέρασαν χειροπέδες σε δύο άνδρες, οι οποίοι μαζί με άλλους τρεις συνεργούς τους είχαν διαπράξει τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 26 ληστείες και διαρρήξεις στα Μέγαρα, στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο και τη Μαγούλα, με τη λεία τους να ξεπερνάει το ποσό των 200.000 ευρώ! Οπως προκύπτει από τη δικογραφία της υπόθεσης και την έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί, οι δράστες δεν δίσταζαν να «χτυπούν» σπίτια ακόμη και μέρα μεσημέρι. Τα μέλη της σπείρας φορούσαν γάντια και είχαν διακριτούς ρόλους, όπως είναι ο «τσιλιαδόρος» και οι φυσικοί αυτουργοί-«μπουκαδόροι».
Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Μεγάρων, οι δράστες δρούσαν κυρίως στην αλλαγή των βαρδιών των αστυνομικών, ενώ για τις μετακινήσεις τους φρόντιζαν πάντοτε να χρησιμοποιούν «καθαρά» αυτοκίνητα, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί στην ΕΛ.ΑΣ. Οταν αντιλαμβάνονταν πως τους έχουν παρακολουθήσει αστυνομικοί, φρόντιζαν να πουλούν τα αυτοκίνητα και να αγοράζουν καινούργια. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων τριών δραστών που παραμένουν ασύλληπτοι συνεχίζονται.
Αντίστοιχη δράση είχε αναπτύξει συμμορία στα νότια προάστια. Ειδικότερα, στις 29 Αυγούστου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής πέρασαν χειροπέδες σε δύο νεαρά άτομα, αλβανικής καταγωγής, τα οποία είχαν κάνει τις κλοπές… επάγγελμα, με τη λεία τους να ξεπερνάει τις 136.000 ευρώ. Ειδική ομάδα από το Τμήμα Ασφαλείας της Γλυφάδας κατάφερε να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία αλλά και πληροφορίες σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τους δράστες, οι οποίοι είχαν ρημάξει δεκάδες σπίτια. Η δράση τους ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο και τις περισσότερες φορές «άνοιγαν» σπίτια με τα διαρρηκτικά τους εργαλεία (σ.σ.: κατσαβίδια και σουγιάδες) τις βραδινές ώρες, αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα αντικείμενα αξίας. Οπως προέκυψε από την έρευνα των έμπειρων αστυνομικών της Ασφάλειας, είχαν διαπράξει 17 κλοπές στη Γλυφάδα, 3 στις περιοχές της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης και 10 στον Αλιμο.