Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών έχουν τεθεί διάφορες ΜΚΟ, αλλά και εταιρείες σίτισης αλλοδαπών παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς το «πάρτι» αφορά 1,6 δισ. ευρώ που έχουν εισρεύσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την «αποθήκευσή» τους στην Ελλάδα.
Η καθημερινή «απόβαση» στα νησιά μας καθοδηγείται, οργανώνεται και στην παραμικρή λεπτομέρεια, ακόμα και στη διαδρομή των αλλοδαπών από τα μικρασιατικά παράλια προς τα νησιά μας από τις εν λόγω ΜΚΟ.
Στη συνέχεια οι Επιτροπές Ασύλου και οι τοπικές αρχές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ καταγράφουν τους αλλοδαπούς και τους εφοδιάζουν με τα απαραίτητα έγγραφα, όπως άδεια παραμονής και δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, αλλά και δελτίο σίτισης
Τα τελευταία πέντε χρόνια οι ΜΚΟ και διάφοροι άγνωστοι παράγοντες που δραστηριοποιούνται έντονα στα νησιωτικά παράλια της χώρας απαιτούν να εφοδιάζονται οι παράνομοι αλλοδαποί με Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) από τις τοπικές Εφορίες του Ανατολικού Αιγαίου, φαινόμενο που ειδικά το τελευταίο εξάμηνο έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι αρκετές χιλιάδες αλλοδαποί παράνομοι μετανάστες, κατά πλειοψηφία Αφγανοί και Πακιστανοί (που είναι το 85%), να έχουν λάβει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου!
Πρόσφατα, όπως έγινε γνωστό, η ΔΟΥ Μυτιλήνης έγινε χώρος σύγκρουσης εκατοντάδων προσφύγων, οι οποίοι –συνοδευόμενοι και καθοδηγούμενοι από τις ΜΚΟ– είχαν συγκεντρωθεί για να βγάλουν ΑΦΜ, με την έκδοση του οποίου αποκτούν και δικαιώματα μετακίνησης, άδεια παραμονής, δικαίωμα μίσθωσης ακινήτου και ανοίγματος λογαριασμού σε τράπεζα, ενώ δικαιούνται και διάφορα επιδόματα.
Σημειώνεται ότι εντός των ομάδων των μεταναστών που πολιορκούσαν πρόσφατα την ΔΟΥ Μυτιλήνης διακινούνταν η πληροφορία ότι από τη στιγμή που θα έχουν ΑΦΜ θα μπορούν να εκδώσουν και ευρωπαϊκό διαβατήριο για να μετακινηθούν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Και δεν συνωστίζονται χωρίς λόγο οι αλλοδαποί έξω από τις Εφορίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για να βγάλουν ΑΦΜ. Έχει στηθεί ένα παζάρι, όπου οργιάζει το εμπόριο ΑΦΜ.
Οι παράνομοι αλλοδαποί πουλάνε σε «επιτήδειους» τα ΑΦΜ που έχουν πάρει και με αυτά οργιάζει η φοροδιαφυγή, καθώς τα συγκεκριμένα ΑΦΜ δεν έχουν υπαρκτή διεύθυνση και δεν υπάρχει περίπτωση να βγει άκρη από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ. Σε ποια τιμή πωλούνται τα ΑΦΜ; Από 5.000 ευρώ και πάνω!
Σε ότι αφορά την σίτιση γίνεται άλλο πάρτι: Πολλές εταιρείες κέτερινγκ έχουν θησαυρίσει δίνοντας φαγητό αμφιβόλου ποιότητας στους αλλοδαπούς, πάντα σε συνεργασία με τις ΜΚΟ.
Οπως είχε καταγγείλει με έγγραφό της η ανώτερη στρατιωτική διοίκηση της Σάμου, η 79 ΑΔΤΕ πριν λίγους μήνες, εταιρείες είχαν (Πιέτρης, Σαλαπατάρας κλπ.) είχαν παραβεί τους όρους και τις προϋποθέσεις σίτισης, αναγκάζοντας την 79 ΑΔΤΕ να ασχολείται με θέματα σίτισης τη στιγμή που υπάρχουν πιεστικές ανάγκες εθνικής ασφάλειας, στην τεταμένη αυτή περίοδο στα ελληνο-τουρκικά.
Συνολικά δύο εταιρείες κέτερινγκ βρίσκονται στο στόχαστρο καθώς αυτές διαχειρίζονται τη σίτιση στα κέντρα υποδοχής.
Οι δυο εταιρείες αυτές έπαιρναν μέρος στους διαγωνισμούς για όλα τα κέντρα φιλοξενίας. Τα χρήματα για τη σίτιση αλλοδαπών που δόθηκαν στην Ελλάδα για την περίοδο Αυγούστου 2016 έως τον Αύγουστο 2018 προέρχονται από έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η Ελλάδα από το 2015 έχει λάβει 456 εκατομμύρια σε έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά από αυτά μόνο τα κονδύλια που δόθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ύψους 48 εκατομμυρίων, τίθενται υπό εξέταση και κυρίως για το κατά πόσον συγκεκριμένες εταιρείες catering που ανέλαβαν το έργο αποκόμισαν δυσανάλογα κέρδη.