Τα ξενοδοχεία της ενδοχώρας καλούνται να στεγάσουν αλλοδαπούς. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους ξενοδόχους; Πόσα είναι και με με ποιο τρόπο μισθώνονται; Ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, και η Χριστίνα Νικολαΐδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΟΜ, μίλησαν σχετικά με το θέμα.

Τον προηγούμενο μήνα, κάτοικοι και ξενοδόχοι στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, εμπόδισαν την εγκατάσταση των αλλοδαπών στα ξενοδοχεία της περιοχής. Πώς όμως μια τουριστική μονάδα μετατρέπεται σε δομή φιλοξενίας;

Η πρόκληση ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα, με στόχο την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Προς αυτή την κατεύθυνση απηύθυνε, στις αρχές Οκτωβρίου, δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, προκειμένου να μισθωθούν τα καταλληλότερα κτίρια για τις ανάγκες υποδοχής και στέγασης αυτών των ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, σε όλη την επικράτεια, εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αναζητά ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, και κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, δυναμικότητας τουλάχιστον 20 κλινών.

12 ευρώ το άτομο ανά διανυκτέρευση
«Δεχθήκαμε και δεύτερη πρόσκληση από το Υπουργείο, την περασμένη εβδομάδα» λέει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο Sputnik. «Απευθύνεται σε ξενοδοχειακές μονάδες ανά την επικράτεια, κυρίως στην ενδοχώρα, όπου σε μια σχέση ιδιωτικής συμφωνίας, οι ενδιαφερόμενοι ξενοδόχοι θα υποδεχτούν και θα φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες, ως πελάτες. Οι συμβάσεις είναι εξάμηνης διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης. Στο τέλος Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς των ξενοδόχων. Ωστόσο, σε αυτή τη δεύτερη πρόσκληση δεν προσδιορίζονται οι οικονομικοί όροι σύναψης συμφωνίας, αντίθετα με την πρώτη πρόσκληση που δεχτήκαμε στις αρχές Οκτωβρίου. Στα 10 ευρώ συν ΦΠΑ το άτομο ανά διανυκτέρευση, ανερχόταν το αντίτιμο που είχε προταθεί, αρχικά, και αφορούσε μόνο τη στέγαση των ανθρώπων, χωρίς πρόβλεψη για την κάλυψη γευμάτων ή άλλων αναγκών», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων.

95% των ξενοδόχων σε παραλιακές περιοχές δεν ενδιαφέρονται
Το υπουργείο απηύθυνε την πρόσκληση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, στη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται, είτε στις τοπικές αστυνομικές διευθύνσεις, είτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ούτως ώστε, να προχωρήσουν στη σύναψη συμφωνητικού.

«Μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχει εκδηλωθεί σε ημιορεινές περιοχές, σε Βόρειο Ελλάδα, Πελοπόννησο, αλλά και Στερεά Ελλάδα. Άλλωστε, εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα για τα ξενοδοχεία, από την άποψη ότι η τουριστική σεζόν είναι πολύ μικρή και το πελατολόγιο είναι περιορισμένο στην ελληνική αγορά. Οπότε, η πρόσκληση του υπουργείου δίνει μια οικονομική ανάσα στους συναδέλφους ξενοδόχους, στις περιοχές αυτές. Αντίθετα, στο παραλιακό μέτωπο της χώρας, δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Κατά 95%, τα ξενοδοχεία που λειτουργούν σε τουριστικές παραλιακές περιοχές, δεν ενδιαφέρονται», δηλώνει ο κύριος Τάσιος.

Τροχοπέδη το μικρό ποσό για τους ξενοδόχους
«Εμπόδιο» χαρακτήρισε το αντίτιμο που προτάθηκε από το Υπουργείο, για τη μίσθωση των ξενοδοχείων, ενώ, όπως είπε, προ διετίας, δίνονταν τα διπλάσια χρήματα στους ιδιοκτήτες ξενοδόχους. «Πριν 2-3 χρόνια, το αντίτιμο ήταν διπλάσιο. Σε περιόδους, δηλαδή, που η κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα ήταν πολύ μικρότερη, οι συνάδελφοι ξενοδόχοι λάμβαναν διπλάσιο ποσό για τη στέγασή τους».

Και πρόσθεσε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έξοδά μας είναι αυξημένα σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο, το μικρό αντίτιμο είναι εμπόδιο για τους ξενοδόχους. Ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί κατά τη χειμερινή περίοδο, πρέπει να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η θέρμανση, για παράδειγμα, είναι ένα μεγάλο έξοδο. Με το ποσό των 10 ευρώ συν ΦΠΑ δεν μπορεί να καλυφθεί τίποτα. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε έξοδα για θέρμανση, διατροφή, πληρωμές προσωπικού, ΦΠΑ, δημοτικά τέλη. Τι να πληρώσουμε με τα 10 ευρώ ανά άτομο το βράδυ; Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους ξενοδόχους», καταλήγει.

Ο ΔΟΜ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μίσθωση ξενοδοχείων
Αρμόδιος για την εύρεση θέσεων φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Στην αναζήτηση των κατάλληλων καταλυμάτων για τη στέγαση ευάλωτου πληθυσμού, ο ΔΟΜ αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα του, διαγωνισμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος FILOXENIA, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι διαγωνισμοί αφορούν αποκλειστικά σε τουριστικά καταλύματα, σε όλη την Ελλάδα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αποφασίζουν να διαθέσουν οικειοθελώς την επιχείρησή τους για αυτή τη χρήση. «Υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που διατίθενται αποκλειστικά για τη στέγαση ευάλωτου πληθυσμού, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι ξενοδόχοι έχουν παραχωρήσει ένα μέρος τους, διατηρώντας, παράλληλα, τη δυνατότητα να δέχονται επισκέπτες τουρίστες. Οι διαγωνισμοί απευθύνονται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να διαθέσουν το κατάλυμά τους, με τις αιτήσεις, φυσικά, να υπόκεινται σε αξιολόγηση με το πέρας του διαγωνισμού. Στον προτελευταίο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε στις 25 Οκτωβρίου είχαμε αρκετά ικανοποιητική συμμετοχή από ξενοδόχους. Αμέσως μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού, έπειτα από το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων, ξεκινά η αξιολόγηση των προτάσεων και των ενδιαφερόμενων, μέχρι τις τελικές επιλογές», εξηγεί μιλώντας στο Sputnik, η Χριστίνα Νικολαΐδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΟΜ.

6.000 ξενοδοχειακές κλίνες ανήκουν σταθερά σε αλλοδαπούς
Στις 11 Νοεμβρίου του 2019 ολοκληρώθηκε ο τελευταίος διαγωνισμός του προγράμματος FILOXENIA, με τη διαδικασία αξιολόγησης να βρίσκεται σε εξέλιξη. Μακρύς είναι ο κατάλογος των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να προχωρήσει ο ΔΟΜ στη μίσθωση μιας ξενοδοχειακής μονάδας, βάσει των διεθνών κανονισμών που διέπουν τον Οργανισμό. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και συγκεκριμένα από την Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΓΔ HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξασφαλίζει τη στέγαση και το φαγητό για τους φιλοξενούμενους. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, έχοντας ως αρχικό στόχο την εύρεση 6.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας σε ξενοδοχειακές μονάδες. Συνολικά, ανά την Ελλάδα, 60 ξενοδοχειακές μονάδες λειτουργούν ως προσωρινές δομές φιλοξενίας, ξεκινώντας από πεντάμηνες συμβάσεις, με δυνατότητα ανανέωσης. Οι επωφελούμενοι αγγίζουν σταθερά τις 5.500 με 6.000, ενώ κατά πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτών που έχουν φιλοξενηθεί σε ξενοδοχειακές κλίνες, απαρχής του προγράμματος. Στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως, εντοπίζονται καταλύματα που στεγάζουν αλλοδαπούς, με τα περισσότερα να βρίσκονται στη Μακεδονία. Επιπλέον, ως δομές φιλοξενίας λειτουργούν ξενοδοχεία και σε Εύβοια, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

«Η κατανομή των προσφύγων είναι αποκλειστική ευθύνη των Αρχών»
Ο ΔΟΜ διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα και είναι υπεύθυνος αποκλειστικά και μόνο για την εύρεση των καταλληλότερων διαθέσιμων θέσεων φιλοξενίας σε ξενοδοχειακές μονάδες. «Εκτός από την επείγουσα ανάγκη αξιοπρεπούς στέγασης, έχουμε πυλώνες δράσης όπως η προστασία των επωφελούμενων και η παροχή βοήθειας. Περιλαμβάνει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, παροχή νομικών συμβουλών, ενώ, υπάρχουν πάντα εκεί οι διερμηνείς και οι υπεύθυνοι των δομών. Είμαστε υπεύθυνοι για την εύρεση διαθέσιμων θέσεων, αλλά και τη στελέχωση των ξενοδοχείων με το κατάλληλο προσωπικό, χωρίς αυτό να επηρεάζει το προσωπικό που εργάζεται ήδη στο εκάστοτε ξενοδοχείο. Όλο το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την επίβλεψη του ΔΟΜ. Από κει και πέρα, ο εντοπισμός, η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα, αλλά και η κατανομή των προσφύγων είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και αποκλειστική ευθύνη των Αρχών», εξηγεί, η κυρία Νικολαΐδου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Καλούμαστε να βρούμε διαθέσιμες θέσεις/κλίνες. Είναι καθαρά θέμα συμμετοχής και διαθεσιμότητας των ξενοδόχων» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι ο ΔΟΜ δεν επιλέγει τα μέρη στα οποία θα εγκατασταθούν οι αλλοδαποί.