Σε αποκαλύψεις με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την δράση, τους ωμούς εκβιασμούς και τις κυνικές παρεμβάσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που παραπέμπουν σε παραδικαστικό κύκλωμα προχώρησε η κυρία Ελένη Ράικου κατά την πρώτη κατάθεσή της (συνεχίζεται σήμερα στις 11:00) στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis.
Η πρώην εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αποκάλυψε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να κατασκευάσει ενοχοποιητικά στοιχεία και στημένους μάρτυρες προκειμένου να ασκήσει διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς γνώριζε ότι για την υπόθεση της Novartis δεν υπήρχαν ενδείξεις ενοχής. Συγκεκριμένα είπε:
– “Στην Novartis απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες. Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα. Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη. Αυτό αποδεικνύει η ροή των γεγονότων. Όσα ήθελε τα πέτυχε με την Τουλουπάκη. Την είχε άλλωστε έτοιμη για αντικαταστάτριά μου” Παράλληλα, χαρακτήρισε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ως “ορισμό της παρεμβατικότητας” λέγοντας ότι ζητούσε να μπουν στο συρτάρι άλλες σημαντικές υποθέσεις που αφορούν συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Είπε χαρακτηριστικά:
– “Ο Παπαγγελόπουλος δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τί να κάνουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Είχε άποψη και ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ήταν υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο. Όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες”
Η Ελένη Ράικουχαρακτήρισε τον κ. Παπαγγελόπουλο ως “σκευωρό” που λειτουργεί παραθεσμικά, με παρακρατικές μεθόδους και στημένα δημοσιεύματα προκειμένου να πλήξει τους αντιπάλους του. Οι καταγγελίες της κυρίας Ράικου “ακουμπούν” και τους πρώην ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου καθώς ανέφερε ότι η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δεν της πρόσφερε θεσμική προστασία καθώς “ταυτιζόταν με την κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ)” ενώ σε άλλο σημείο είπε
“Ειλικρινά απορώ πώς τον στήριζε η τότε κυβέρνηση. Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στηρίζει η τότε κυβέρνηση. Έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους. Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους”.
Μεταξύ άλλων, η έμπειρη εισαγγελέας ανέφερε:
– Τον Ιανουαριο 2017 μας διαβιβάστηκε αναφορά διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με συνημμένο πόρισμα για την τράπεζα Αττικής και την δανειοδότηση σε εκατοντάδες επιχειρηματίες χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην την προχωρήσω και του είπα “δεν γίνεται”
– Στη Νοβαρτις απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες. Ο Παπαγγελοπουλος ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα! Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη. Αυτό αποδεικνύει η ροή των γεγονότων. Όσα ήθελε τα πέτυχε με την Τουλουπάκη. Την είχε άλλωστε έτοιμη για αντικαταστάτριά μου.
– Mου τηλεφώνησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος με άσχημο τόνο και με ρώτησε γιατί δεν έστειλα την υπόθεση στη Βουλή. Όταν του είπα πως δεν έχω στοιχεία μου είπε: “Έχεις και παραέχεις. Στείλτε και θα τα βρουν οι παρακάτω”. Του απάντησα ότι “εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής”. Και εκείνος μου είπε “μείνε με τη σχολή σου και θα δεις τί θα πάθεις”
– Ένιωσα για πρώτη φορά την κοινή εκβίαση σε βάρος μου. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση.
– Στις 10.11.2017 την κάλεσε ο προϊστάμενός της στο Τμήμα Δικαστικών Συνδρομών. Ο διάλογος που διημείφθη τότε είχε ως εξής: “Μου είπε πως πρέπει να με αλλάξει για το δικό μου καλό”. Του απάντησα: “Κατάλαβα. Σας τηλεφώνησε σας πήρε ο Παπαγγελόπουλος”. Μου χαμογέλασε και απάντησε: “δεν θα έκαναν το χατήρι κανενός αλλά είναι για το καλό σου”.
-Όταν είδα και το πρωτοσέλιδο του Ντοκουμέντο εναντίον μου τον Μάρτιο του 2017 αισθάνθηκα τί θα πει συμβόλαιο θανάτου και πώς είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Μέσα σε φόβο και ανασφάλεια έγραψα στις τρεις τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσα την αντικατάστασή μου. Επειδή είχα καταλάβει τι συμβαίνει έδωσα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα. Από τότε και μέχρι σήμερα για πρώτη φορά στη ζωή μου ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων
– Μέχρι το 2017 δεν είχα καμία απολύτως πειθαρχική διαδικασία. Όλα ξεκίνησαν μετά την άρνησή μου να ασκήσω διώξεις
– Τον κ.Παπαγγελόπουλο δυστυχώς τον στήριζε το τότε κυβερνητικό κόμμα. Δεν κατήγγειλα τότε τον κ.Παπαγγελόπουλο γιατί δεν είχα θεσμική προστασία. Υπήρχε απόκλιση από τα συνηθισμένα στον Άρειο Πάγο που με έκαναν να νιώθω άβολα. Που να αναφερθώ; Στην κυρία Δημητρίου άμα πήγαινα ήξερα τί θα γίνει. Η κυρία Δημητρίου ταυτιζόταν με την κυβέρνηση. Γι αυτό δεν απολάμβανα τη θεσμική προστασία που χρειαζόμουν.
– Ειλικρινά απορώ πώς τον στήριζε η τότε κυβέρνηση. Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στηρίζει η τότε κυβέρνηση. Έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους. Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους”
Η ίδια αναφέρθηκε και στις σχέσεις Παπαγελόπουλου – Τουλουπάκη λέγοντας: “οι σχέσεις τους ήταν γνωστές. Η κα Τουλουπάκη αναφερόταν ως παιδί του Παπαγγελόπουλου και της ομάδας του”.
– Τον Παπαγγελόπουλο εγώ έτσι τον καταχώρησα. Ως “Ρασπούτιν” και σκευωρό της πολιτικής.
– Από το 2005 που ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσαμε αποκαλούσε τον εαυτό του ο ίδιος ο κ.Παπαγγελόπουλος “Ρασπούτιν”. Από τότε θυμάμαι να το λέει.
– Όσο ήταν Υπουργός ο Παπαγγελόπουλος λειτουργούσε παραθεσμικά. Έστηνε δημοσιεύματα εναντίον αθώων ανθρώπων”
– Σε αυτή την επιτροπή θα ακούσετε μόνο το 1% των όσων έκανε ο Παπαγγελόπουλος
Παράλληλα, η έμπειρη εισαγγελέας ανέφερε ότι αντίστοιχες παρεμβάσεις δεχόταν στο έργο του και ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου.
Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς απέδωσε ρόλο προπομπού στην δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου λέγοντας ότι την ρωτούσε διαρκώς για την ύπαρξη ενοχοποιητικών στοιχείων κατά των Ε. Βενιζέλου και Π. Πικραμμένου τα οποία όμως δεν υπήρχαν. Στην συνέχεια δέχονταν πιέσεις από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου με ανύπαρκτα στοιχεία να ασκήσει διώξεις.
Επαναδιατυπώνοντας όσα είπε στους ανακριτές τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφερε: “Από τις έρευνες άνοιξαν 36 λογαριασμοί. Δουλεύαμε εντατικά για την διαλεύκανση της υπόθεσης που ούτε το Σαββατοκύριακο φεύγαμε από το γραφείο. Τον Φεβρουάριο 2017 ήρθε στο γραφείο μου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και με ρώτησε εάν έχω στοιχεία εναντίον πολιτικών.
Η ερώτησή της με ξάφνιασε γιατί κανένας άλλος δημοσιογράφος δεν μου την είχε κάνει. Όταν της είπα όχι, απόρησε. Λίγες μέρες αργότερα με πήρε ο κ.Παπαγγελόπουλος και με ρώτησε εάν έχω βρει στοιχεία για πολιτικούς. Και σε εκείνον αρνήθηκα. Στις αρχές Μαρτίου με ξαναεπισκέφτηκε η κα Παπαδάκου και πάλι μου είπε για πολιτικούς. Αρνήθηκα.
Φυσικά δεν της άρεσε η απάντηση και επέμεινε. «Πώς δεν έχεις; Και τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο; Για τον Πικραμμενο το βίντεο που παίρνει χρήματα;» μου είπε.
Αιφνιδιάστηκα και της είπα πρώτη φορά ακούω τέτοια πράγματα.
Μου λέει «Φεύγω πάω τώρα να στα φέρω. Θα τα βρω και θα στα φέρω».
«Δεν έφερε τίποτε και όταν της τηλεφώνησα για τα στοιχεία μου είπε ότι δεν τα έχει βρει. Και δεν ξαναήρθε ποτέ. Ίσως γιατί ήξερε οτι θα της έπαιρνα κατάθεση. Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο κ.Παπαγγελόπουλος με άσχημο τόνο μου τηλεφώνησε και με ρώτησε γιατί δεν έστειλα την υπόθεση στη Βουλή. Όταν του είπα πως δεν έχω στοιχεία μου είπε: Έχεις και παραέχεις. Στείλτε και θα τα βρουν οι παρακάτω. Του απάντησα ότι εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής. Και εκείνος μου είπε «μείνε με τη σχολή σου και θα δεις τι θα πάθεις. Τότε ένιωσα για πρώτη φορά την κοινή εκβίαση σε βάρος μου. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση. Όταν είδα και το πρωτοσέλιδο του Ντοκουμέντο εναντίον μου τον Μάρτιο του 2017 αισθάνθηκα τί θα πει συμβόλαιο θανάτου και πώς είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Μέσα σε φόβο και ανασφάλεια έγραψα στις τρεις τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσα την αντικατάστασή μου. Επειδή είχα καταλάβει τί συμβαίνει έδωσα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα. Από τότε και μέχρι σήμερα για πρώτη φορά στη ζωή μου ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων».
Συνεχίζοντας την κατάθεσή της είπε:
“Κατόπιν έψαξα τράπεζες. Από την Alpha Bank βρέθηκε έμβασμα 28 εκατ ευρώ. Η χαρά μας ήταν μεγάλη . Ήλθαν κι αλλά αποτελέσματα. Τα συνολικά εμβάσματα της Novartis ήταν 118 εκατ ευρώ. Την πρώτη λίστα τη χωρίσαμε. Κάποιοι έψαχναν εταιρείες κάποιοι άλλοι φυσικά πρόσωπα. Στην ενιαία αρχή πληρωμών στείλαμε έγγραφο για συνδρομή ως προς φυσικά πρόσωπα. Να δούμε εάν μισθοδοτούνται από Δημόσιο για να διερευνήσουμε σχέσεις με ΝOVARTIS. Στείλαμε έγγραφο και ΑΑΔΕ ζητώντας έναν υπάλληλο για βοήθεια. Έψαξα ειδικά τον κύριο Παναγιωτάκη όμως είχα κατηγορηματική άρνηση . Δεν υπήρχε έμβασμα προς αυτόν”.
Η ίδια ανέφερε ότι οι πειθαρχικοί έλεγχοι εναντίον της επεκτάθηκαν και για άλλες υποθέσεις που ερευνούσε η εισαγγελία Διαφθοράς για να υποστηρίξει: “Tα πειθαρχικά αποσκοπούσαν να κάμψουν το δικαστικό μου φρόνημα για να με διώξουν από το Σώμα. Επί 2,5 χρόνια έδινα συνεχώς εξηγήσεις και καταθέσεις στον Άρειο Πάγο. Μέχρι το 2017 δεν είχα καμία απολύτως πειθαρχική διαδικασία. Όλα ξεκίνησαν μετά την άρνησή μου να ασκήσω διώξεις”
“Για το καλό σου”
Η κυρία Ράικου αποκάλυψε ότι στις 10.11.2017 την κάλεσε ο προϊστάμενός της στο Τμήμα Δικαστικών Συνδρομών. Ο διάλογος που διημείφθη τότε είχε ως εξής: “Μου είπε πως πρέπει να με αλλάξει για το δικό μου καλό”. Του απάντησα: “Κατάλαβα. Σας τηλεφώνησε σας πήρε ο Παπαγγελόπουλος”. Μου χαμογέλασε και απάντησε: “Dεν θα έκαναν το χατήρι κανενός αλλά είναι για το καλό σου”.
«Συμβόλαιο θανάτου από τον Παπαγγελόπουλο»
Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν μετά την άρνησή της να ασκήσει διώξεις μίλησε για “συμβόλαιο θανάτου εις βάρος της από τον Παπαγγελόπουλο”.
“Κάποιος Ανδρικόπουλος δημοσιογράφος από Ντοκουμέντο τότε με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως κατηγορούμε για απόκρυψη στοιχείων από κάποια κυρία Ζαμανίκα. Κατόπιν υπήρξε εναντίον μου δημοσίευμα . Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο! Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα ότι εκτελούνταν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου από τον Παπαγγελόπουλο. Μέτα την άρνηση μου να ενδώσω στο να στείλω φάκελο για πολιτικούς χωρίς να έχω στοιχεία ξεκίνησαν σειρά πειθαρχικών μου διώξεων. Την πειθαρχική έρευνα εναντίον μου την ανέλαβε ο κ. Δασκαλόπουλος και την αρχειοθέτησε. Μετά όμως έγινε ξανά πειθαρχικός έλεγχος για εμένα και τον κ. Δασκαλόπουλο και απαλλαχθήκαμε. Όμως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου άσκησε έφεση αλλά απαλλαχθήκαμε ξανά” ανέφερε.
Σε άλλο σημείο η κυρία Ράικου κατήγγειλε τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρακρατικές μεθόδους και απόρησε για τους λόγους που επέλεξε η τότε κυβέρνηση να τον στηρίξει.
“Ειλικρινά απορώ πώς τον στήριζε η τότε κυβέρνηση. Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στηρίζει η τοτε κυβέρνηση. Έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους. Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους”
Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της κατάθεσής της αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν οι έρευνες για την υπόθεση Novartis. Ανέφερε πως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελία Διαφθοράς τον σχετικό φάκελο. Εκείνος ο φάκελος περιελάμβανε καταγγελίες προς τις αμερικανικές αρχές δύο υπαλλήλων της Novartis για αθέμιτες πρακτικές και χρηματισμούς προκειμένου να διευκολυνθεί η εταιρεία. Με δεδομένο ότι η Novartis ήταν υπότροπη και σε άλλες χώρες και της είχαν επιβληθεί κυρώσεις η κυρία Ράικου ανέφερε ότι η στρατηγική της ήταν να αποσπάσει αποζημιώσεις και η χώρα μας. Υπό αυτά τα δεδομένα η τότε εισαγγελέας απέστειλε αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ και παράλληλα προχώρησε σε κατασχέσεις εγγράφων. Σύμφωνα πάντα με την κυρία Ράικου οι αμερικανικές αρχές απέστειλαν δύο έγγραφα που αφορούσαν συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και συμμετείχαν 11-12 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας καθώς και εταιρείες προσώπων όπως οι Εμ. Βουλκίδης και Γ. Μαυρίκος. Για το συγκεκριμένο συνέδριο δόθηκε εντολή ελέγχου στην επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μ. Παπασπύρου ώστε να διαπιστωθεί εάν είχαν σχέση με αυτό υπηρεσιακοί παράγοντες αρμόδιοι με την τιμολόγηση φαρμάκων. Στο πλαίσιο της εντολής συγκροτήθηκε κλιμάκιο ελέγχου που πραγματοποίησε κατ οίκων έρευνες σε 33 νομικά και φυσικά πρόσωπα. “Κατασχέσαμε πλήθος εγγράφων και υπολογιστών. Όλα πήγαν στις υπηρεσίες μας. Έγινε κι εργαστηριακή εξέταση σε βάθος. Τον Φεβρουάριο 2017 μας επισκέφτηκαν δυο Αμερικανοί εισαγγελείς και τρεις βοηθοί τους. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο εισαγγελέας εγκλημάτων κατά διαφθοράς. Προτείναμε να γίνει κοινή ομάδα εργασίας αλλά οι Αμερικάνοι αρνήθηκαν” είπε.