Φωτιές και μαχαιρώματα στην δομή «φιλοξενίας» αλλοδαπών στην Σάμο με αφορμή τους εορτασμούς του Ραμαζανίου.
Όλα ξεκίνησαν με εμπρησμούς από τους αλλοδαπούς χθες το βράδυ για να ξεκινήσει το ίδιο άσχημα η ημέρα και σήμερα το πρωί της Δευτέρας καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ αραβόφωνωv και αλλοδαπών από την υποσακχάρια Αφρική.
Συγκρούονται ενόπλως λίγες μόλις ώρες μετά τη διπλή φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης έξω από το Βαθύ όπου κατέκαψε δεκάδες σκηνές και στρέμματα δασικής έκτασης.
Εντωμεταξύ μια ακόμα φωτιά ξέσπασε στις 11:00 στην πτέρυγα ανηλίκων.
Το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν συμπλοκές και μαχαιρώματα ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον κεντρικό πυρήνα του καμπ-στον άτυπο καταυλισμό που έχει στηθεί περιμετρικά- και διαμαρτύρονται. Επί τόπου βρίσκεται ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.
«Μέσα στο καμπ λειτουργούν μαφίες προσφύγων. Δεν θέλω να δώσω θρησκευτική διάσταση στις συμπλοκές των ανθρώπων αυτών. Καταρχήν προκύπτουν πολλές φορές διαχειριστικά προβλήματα και διαφορές μεταξύ τους οι οποίες καταλήγουν σε βία» είπε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.
Αρκετοί, ωστόσο, είναι αυτοί που αποδίδουν τις διαμάχες σε θρησκευτικούς λόγους λόγω και της έναρξης του Ραμαζανιού.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση. Μας είπαν ότι θα στείλουν ενισχύσεις, όχι όμως και πλοίο» πρόσθεσε. Καθημερινό είναι το φαινόμενο εντάσεων και συμπλοκών στην περιοχή όπου είναι στοιβαγμένα περίπου 8.000 άτομα με διαφορετική κουλτούρα, παιδεία και θρησκεία μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα.
Ο γιατρός και Διευθυντής Προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega και ανέφερε ότι τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά είναι υπερπλήρη καθιστώντας τις συνθήκης διαβίωσης των ανθρώπων δύσκολες και ειδικά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.
«Οι άνθρωποι ζουν υπό μεγάλη πίεση και σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα, έχουν δυσκολίες πρόσβασης στο συσσίτιο και άλλες υπηρεσίες, γεγονός που φέρνει ένταση» και πρόσθεσε πως «αν υπάρξει επιδημία μέσα στους καταυλισμούς, η διαχείριση θα είναι πολύ δύσκολη», σχολίασε. «Πρέπει να γίνει άμεση αποσυμφόρηση», τόνισε ο κ. Βεΐζης.
Επιχείρηση εκκένωσης της δομής προσφύγων πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής (26.4). Είχαν προηγηθεί διαδοχικές φωτιές στο ΚΥΤ, αλλά και ένταση με δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες καταρχάς εμπόδισαν την αποχώρηση των προσφύγων από το σημείο λόγω της καραντίνας-επικαλούμενοι τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν λόγω πανδημίας.