Θωρακίζεται ο Έβρος από άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και με όλα τα τεχνικά μέσα προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις επικείμενες απόπειρες εισβολής παράνομων μεταναστών με τη βοήθεια της Άγκυρας φυσικά.
Η αύξηση των «καθοδηγούμενων» παράνομων μεταναστευτικών ροών μετά την ύφεση του πρώτου κύματος της πανδημίας αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 30%.
Βασικός στόχος αποτελεί η ολοκλήρωση του φράκτη στο σύνολο της συνοριογραμμής του Έβρου που είναι περίπου 208 χλμ.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μελετήσει προσεκτικά το τελευταίο διάστημα όλα τα προβληματικά σημεία στα σύνορα που βρίσκονται κατά μήκος μια απόστασης περίπου 30 χλμ.
Αυτά τα σημεία κατασκευής του «νέου» φράχτη, είναι στο Πέταλο σε μία απόσταση 16 χιλιομέτρων, στο κτήμα Τσιρόζη στις Φέρες σε ένα μήκος 14 χιλιομέτρων και στην περιοχή Νεραϊδότοπος επιπλέον 2,5 χιλιόμετρα.
Στόχος είναι το ελληνικό «τείχος» να εκτείνεται από τις Καστανιές Έβρου έως και την Αλεξανδρούπολη σε όλη σχεδόν την συνοριογραμμή.
Τις τελευταίες ημέρες, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας στήνουν κατά κάποιο τρόπο «ενέδρες» σε 15 διαφορετικά σημεία ανάλογα με τον εντοπισμό ύποπτων τουρκικών κινήσεων.
Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο στο νέο σχεδιασμό για την θωράκιση του Έβρου θα έχουν τα drones και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία θα καλύπτουν τα κενά που αφήνει η φυσική παρουσία.
Παράλληλα, οι θερμικές κάμερες θα έχουν και αυτές τον δικό τους ρόλο προκειμένου ο Έβρος να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση.
Αυτές θα εντοπίζουν την ανθρώπινη κίνηση, ενώ η εμβέλειά τους (έως και 12 χλμ) θα δίνει τη δυνατότητα να «βλέπουν» και στο τουρκικό έδαφος. Έτσι σε περίπτωση που παρατηρείται οργανωμένη μαζική κίνηση πλήθους θα δίνεται αμέσως σήμα προκειμένου να υπάρχει άμεση κινητοποίηση δυνάμεων στο σημείο.
Υπενθυμίζεται ότι στον Έβρο ήδη έχουν μεταβεί ενισχύσεις. Συγκεκριμένα, μόνιμη δύναμη 400 αστυνομικών βρίσκεται στα σύνορα, ενώ ακόμη 200 «εθελοντές» αστυνομικοί βρίσκονται εκεί με δικά τους έξοδα (είναι δηλαδή αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες, καθώς κατάγονται από την ακριτική περιοχή, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να μετατεθούν μόνιμα).
Στους παραπάνω προστίθενται 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ, και 100 στελέχη της FRONTEX.
Χθες αποφασίστηκε η ενίσχυσή τους με 400 ακόμη αστυνομικούς, από διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Συνοριοφύλακες και εποχούμενες περιπολίες. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ ξεκίνησαν ήδη από Αθήνα, και τουλάχιστον 17 από άλλες περιοχές της χώρας θα βρεθούν στα σύνορα του Έβρου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αυτοί οι 400 θα αντικατασταθούν στα τέλη Σεπτέμβρη με τους ισάριθμους συνοριοφύλακες που έχουν προσληφθεί, ωστόσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν κολλήσει τον διαγωνισμό των αθλημάτων.
«Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία. Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν. Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοριοφύλακες, που όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ», δήλωσε χθες από τον Έβρο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.