Το φως της δημοσιότητα βλέπουν αποκαλύψεις – φωτιά, από τη δικογραφία – μαμούθ για τα τρία κυκλώματα στα οποία συνδέονται και αστυνομικοί.
To προσωνύμιο του ήταν «σκαθάρι» και παρότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ φέρεται να ηγείτο κυκλώματος που πραγματοποιούσε παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους, προς αναζήτηση θησαυρών.
Δεν δίσταζε, μάλιστα, να χρησιμοποιεί για τις «δουλειές» το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο αλλά και τον ασύρματο της Αστυνομίας!
Ήταν, δε, τέτοιο το πάθος του που συγκατηγορούμενοι συνεργάτες του ακούγονται στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατέγραψε ο “κοριός” της ΕΛΑΣ, αναφερόμενοι στο πρόσωπό του, να λένε πως «θα βγάλει» τον Φαραώ, τον Μέγα Αλέξανδρο, ψάχνει τις Μυκήνες αλλά και τον Μινώταυρο…
Την περασμένη Παρασκευή, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα, κάτω από άκρα μυστικότητα, πραγματοποίησαν επιχείρηση στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη για τη σύλληψη φερόμενων ως μελών εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται -κατά περίπτωση- σε παράνομες ανασκαφές για τον εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών, στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια και στην παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων.
Κατά την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, η οποία τελούσε υπό την εποπτεία του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών, ερευνήθηκαν σπίτια, γραφεία και οχήματα, ενώ πραγματοποιήθηκαν 14 συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες και τριών αστυνομικών.
Δικογραφία – μαμούθ με 147 κατηγορούμενους
Πρόκειται για έναν ανώτερο αξιωματικό και δυο κατώτερους αστυνομικούς στους οποίους αποδίδονται πρωταγωνιστικοί ρόλοι στην φερόμενη δράση των τριών κυκλωμάτων. Η ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 147 άτομα και μεταξύ αυτών άλλους έξι αστυνομικούς, έναν απόστρατο συνάδελφό τους, όπως επίσης δύο στρατιωτικούς. Οι 14 συλληφθέντες κρατούνται μετά την εις βάρος τους απαγγελία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος και οι απολογίες τους αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα στον ανακριτή Κιλκίς, με τους τρεις κατηγορούμενους αστυνομικούς να περνάνε αύριο το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου.
Η παραπάνω επιχείρηση των Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος ήταν η κορύφωση μίας έρευνας που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου, ύστερα από ανώνυμη γραπτή καταγγελία που έφτασε στην Υπηρεσία και αφορούσε το τμήμα διαβατηριακών ελέγχων στους Ευζώνους. Οι Αρχές «μπλόκαραν» τα τηλέφωνα υπόπτων και είναι χαρακτηριστικό ότι η δικογραφία αριθμεί 5.579 σελίδες, 1.363 εκθέσεις απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, καταγεγραμμένες σε 85 DVD, ενώ είναι εμπλουτισμένη και με φωτογραφικό υλικό.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ως «συνδιευθύνων» της εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείτο στις παράνομες ανασκαφές, ενώ του αποδίδεται κεντρικός ρόλος στη διάθεση καπνικών προϊόντων, τα οποία προμηθεύονταν υφιστάμενοί του από τα «Duty Free» του τελωνειακού σταθμού των Ευζώνων.
Κατά τη δικογραφία, ο ίδιος φέρεται να γνώριζε για την εγκληματική δράση που αποδίδεται στους δύο συλληφθέντες συναδέλφους του, οι οποίοι μέσω του τμήματος διαβατηριακών ελέγχων Ευζώνων όπου υπηρετούσαν κι απ’ όπου ξεκίνησε η έρευνα των «αδιάφθορων», κατηγορούνται ότι έναντι αμοιβής προέβαιναν σε παράνομες θεωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων σε Αλβανούς υπηκόους. Οι δύο αυτοί αστυνομικοί εμφανίζονται, σύμφωνα με τη δικογραφία, ως μέλη και της εγκληματικής ομάδας που διακινούσε καπνικά προϊόντα.
Το «σκαθάρι», ο «Μεξικάνος», τα «μέντιουμ» και οι 73 παράνομες ανασκαφές
Στις εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ο αξιωματικός της Αστυνομίας εμφανίζεται να αποκαλείται ως «σκαθάρι», προσωνύμιο που φέρεται να του αποδίδεται εξαιτίας του «έντονου βαθμού ενασχόλησης με τις παράνομες ανασκαφές». Αναφερόμενοι στο πρόσωπό του, συγκατηγορούμενοί του ακούγονται να λένε, με μάλλον περιπαικτική διάθεση: «Πως θα βγάλει τον Φαραώ. Τον Μέγα Αλέξανδρο […] Τις Μυκήνες, τις Μυκήνες ψάχνει. Τις… τον Μινώταυρο». Ο ίδιος φέρεται να χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του στους χώρους ανασκαφής, ενώ λαμβάνει μέτρα αντιπαρακολούθησης χρησιμοποιώντας τον επιχειρησιακό του ασύρματο προκειμένου να αποτρέψει τυχόν αστυνομικό έλεγχο.
Η εγκληματική ομάδα φέρεται από τον περασμένο Μάρτιο να αναπτύσσει «πολυσχιδή και καθημερινή» δράση, πραγματοποιώντας την μία παράνομη ανασκαφή μετά την άλλη. Διαθέτοντας εμπειρία στη χρήση συσκευών ανίχνευσης και εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας («ανιχνευτές μετάλλων, πρόγραμμα λογισμικού στον υπολογιστή που με χρήση δορυφόρων σαρώνει φωτογραφίες περιοχών, εξάγοντας αποτελέσματα αναφορικά με το εάν στο υπέδαφος υφίστανται αρχαίοι θησαυροί, όπως λίρες, χρυσός, χαλκός…» κ.ά. μηχανήματα) τα κατηγορούμενα μέλη της πραγματοποιούν συνολικά 73 ανασκαφές σε κηρυγμένους ως αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως στην περιοχή του Κιλκίς, αλλά και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Λάρισας και Θεσσαλονίκης.
Η τελευταία ανασκαφή
Η τελευταία ανασκαφή έγινε σύμφωνα με τη δικογραφία, στις 19 Ιουνίου σε αρχαία ελληνική τύμβο στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης, όπου, σύμφωνα με τη δικογραφία, «εντοπίστηκαν οπές επί του τύμβου, διαμέτρου και βάθους περίπου 2 μέτρων […] γεγονός που καταδεικνύει ότι στόχος ήταν η σύληση του αρχαίου τύμβου».
Ο Μεξικάνος και οι συναντήσεις στο πατσατζίδικο
Αρχηγικό ρόλο στην ομάδα των αποκαλούμενων «χρυσοθήρων» φέρεται να διαδραματίζει ιδιοκτήτης φανοποιείου αυτοκινήτων που στις «μπλοκαρισμένες» συνομιλίες αποκαλείται μεταξύ άλλων «Μεξικάνος».
Στο φανοποιείο του, όπως επίσης σε πατσατζίδικο άλλου μέλους του ίδιου κυκλώματος (αποκαλείται «ραβδοσκόπος») γίνονται πολλές συναντήσεις της ομάδας και αποφασίζονται οι επόμενες επιχειρήσεις ανασκαφής. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι «επικοινωνούν και συμβουλεύονται άτομα με μεταφυσικές ικανότητες (μέντιουμ και οραματιστές) […] για να οραματιστούν τυχόν ευρήματα σε συγκεκριμένα υπεδάφη αλλά και προς αναζήτηση αξιόπιστων συνεργαζόμενων ατόμων».
Τα «σοκολατάκια»
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ακούγονται να μιλούν για παράνομες ανασκαφές, τις οποίες αποκαλούν συνθηματικά «τάισμα σκύλων», «καθαρό αέρα», «πικνίκ», «χειρουργείο» ή «μπάρμπεκιου». Μιλώντας για ευρήματα, οι ίδιοι τα αποκαλούν «σοκολατάκια», «καλές κοπέλες», «κολοκύθια» ή «κίτρινο» (χρυσός), ενώ όταν αναφέρονται σε αρχαία ευρήματα χρησιμοποιούν τις κωδικές λέξεις «ηλικιωμένες γυναίκες», «άλλα φρούτα» κ.ά.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν ραβδοσκοπικοί ανιχνευτές αποστάσεων, ανιχνευτές μετάλλων, μηχανήματα ανίχνευσης και αποστατικά μηχανήματα, εργαλεία επεξεργασίας εδάφους και αποφορτιστής χώρου, συσκευή ακτίνας λέιζερ, GPS και μετρητής συχνοτήτων, όπως επίσης τρεις λίρες, με αναγραφόμενες χρονολογίες 1907, 1918 και 1919, νομίσματα, από τα οποία έξι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων, ατρακτόσχημη χάνδρα (αρχαϊκών χρόνων), σφαιρική χάνδρα με εγχάρακτη διακόσμηση (αρχαϊκών χρόνων) και στέλεχος σιδερένιου καρφιού, που επίσης εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων, μεταλλικό αγαλματίδιο τύπου αμφορέα, κυνηγετικά μαχαίρια, πιστόλι αερίου replica, τρία πολεμικά τυφέκια, επαναληπτική καραμπίνα με φυσίγγια, βιβλιάρια, κάρτες τραπεζών και το ποσό των 20.915 ευρώ.
Τα «κόκκινα βιβλιαράκια», ο «δικηγόρος» και το «μαγαζί»
Στην ίδια δικογραφία περιγράφεται η δράση των δύο αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι υπηρετούν στους Ευζώνους. Με τη συνδρομή τριών συγκατηγορούμενων Αλβανών που συγκέντρωναν τα διαβατήρια των ενδιαφερόμενων συμπατριωτών τους, οι αστυνομικοί κατηγορούνται ότι με τις υπηρεσιακές τους σφραγίδες (διαθέτουν ημερήσιο κωδικό ασφαλείας που είναι χαρακτηρισμένος ως «απόρρητος») βεβαίωναν ψευδείς ημερομηνίες μετακίνησης από και προς την ελληνική επικράτεια. Όλα αυτά φυσικά με το αζημίωτο, καθώς κατά τη δικογραφία εμφανίζονται να εισπράττουν «μίζα» που ανάλογα με την περίπτωση κυμαινόταν από 150 έως 250 ευρώ, ενώ στους τρεις Αλβανούς (που ομοίως συνελήφθησαν) αναλογούσε το ποσό των 50 ευρώ, για κάθε διαβατήριο.
«Με τον τρόπο αυτό κατάφερναν να νοθεύουν τα διαβατήρια των αλλοδαπών ώστε να μην συμπληρώνονται οι 90 μέρες παραμονής τους στην ελληνική επικράτεια μέσα σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο 180 ημερών, επιτυγχάνοντας και διευκολύνοντας την -κατά πολύ περισσότερο του προβλεπόμενου χρόνου των 90 ημερών- παράνομη διαμονή τους στην ελληνική επικράτεια». Η δικογραφία περιλαμβάνει, εξάλλου, μία περίπτωση κατά την οποία σφραγίστηκε διαβατήριο Αλβανού υπηκόου που διώκεται με ερυθρά αγγελία της Interpol.
Τα αρνιά και τα κρεμμύδια
Στις καταγραφείσες τηλεφωνικές συνομιλίες εμφανίζονται να αποκαλούν τα διαβατήρια ως «αρνιά», «κόκκινα βιβλιαράκια», «καφέ», ή «κρεμμύδια», ενώ οι Αλβανοί αποκαλούν τον έναν από τους δύο αστυνομικούς, που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας, «δικηγόρο».
Τους σταμάτησε ο κορωνοϊός
Η εις βάρος τους αποδιδόμενη δράση σταματάει την περίοδο της πανδημίας με το κλείσιμο των συνόρων, ενώ χαρακτηριστική είναι συνομιλία δύο εκ των κατηγορούμενων Αλβανών λίγο καιρό πριν αρθούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, όπου εμφανίζονται να αναφέρονται στην «εντολή» του «δικηγόρου» (έχει στο μεταξύ μετακινηθεί προσωρινά σε άλλη υπηρεσία) να συγκεντρωθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός διαβατηρίων διότι με το άνοιγμα των συνόρων θα δημιουργηθεί αυξημένος «φόρτος» δράσης.
Κατηγορούμενος Α: «Ο “δικηγόρος” μου είπε…»
Κατηγορούμενος Β: «Ε…»
Κατηγορούμενος Α: «Αν έχεις τίποτα είπε, να του δώσεις. Έχεις μιλήσει μαζί του;»
Κατηγορούμενος Β: «Όχι. Τι λέει;»
Κατηγορούμενος Α: «Μού είπε ότι την 1η του μήνα ανοίγει το μαγαζί»
Κατηγορούμενος Β: «Ο “δικηγόρος”. Αχα… Είχα μιλήσει και μου είπε να κάνω σχέδιο για την 1η του μήνα»
Κατηγορούμενος Α: «Ναι. Αυτός μου είπε όσα έχεις να μου δώσεις γιατί του έχουν πάει και οι άλλοι»
Κατηγορούμενος Β: «Σώπα ρε»
Κατηγορούμενος Α: «Για αυτό σε πήρα»
Κατηγορούμενος Β: «Και ποιος θα το κάνει από εκεί;»
Κατηγορούμενος Α: «Δεν ξέρω ρε… Αρκετά περιμέναμε που δεν άνοιγε το μαγαζί. Ξοδέψαμε και λεφτά και μείναμε. Δεν ξέρω»
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., κατά τις αστυνομικές έρευνες που έλαβαν χώρα βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν, 28 διαβατήρια, το ποσό των 20.500 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και πλήθος βιβλιαρίων και καρτών τραπέζης.
Τα Duty Free
Οι τρεις συλληφθέντες αστυνομικοί εμφανίζονται να εμπλέκονται και στην τρίτη φερόμενη εγκληματική δραστηριότητα, την οποία αποκάλυψε η έρευνα των «αδιάφθορων», αυτή της προμήθειας καπνικών προϊόντων από το κατάστημα αφορολόγητων Duty Free που βρίσκεται στο τελωνείο των Ευζώνων. Για το σκέλος αυτό κατηγορείται και τέταρτος αστυνομικός αλλά και η υπεύθυνη αποθήκης του καταστήματος.
Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, μέσω των τριών υφισταμένων του που αγόραζαν από τα Duty Free αφορολόγητα καπνικά προϊόντα, ο υψηλόβαθμος αστυνομικός τα διέθετε προς πώληση (σε κύκλο αγοραστών που είχε αναπτύξει και ανήκουν στο ευρύτερο φιλικό περιβάλλον) αποκομίζοντας οικονομικό όφελος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.