Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της δομής της Μόριας από τις φωτιές χιλιάδες αλλοδαποί κοιμήθηκαν στους δρόμους δημιουργώντας την εικόνα ενός νησιού υπό κατοχή.
Σε όλο το μήκος του δρόμου από την Μόρια προς τον περιφερειακό και έως το μπλόκο που έχει στήσει η αστυνομία, υπάρχουν αλλοδαποί.
Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να φτάσει πλοίο όπου θα φιλοξενηθούν κάποιοι αλλοδαποί. Το πλοίο θα φτάσει στην περιοχή Σίγρι που βρίσκεται 100 χλμ μακριά από τη Μόρια στην άλλη πλευρά της Λέσβου και όσοι επιλεγούν να μείνουν εκεί θα μεταφερθούν με πούλμαν.
Το βράδυ της Τετάρτης, έγιναν επεισόδια όταν μεγάλη ομάδα ατόμων και ανάμεσά τους πιθανολογείται ότι βρίσκονταν αρκετοί Τουρκμένοι, υποτίθεται Σύροι «πρόσφυγες», προσπάθησαν να κινηθούν προς το κέντρο της πόλης και τους σταμάτησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Τους «εσωτερικούς» μοχλευτές-καθοδηγητές της έντασης και στη συνέχεια των οργανωμένων εμπρησμών που προκάλεσαν την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας αναζητούν οι διωκτικές αρχές.
Τις προηγούμενες ημέρες στο εσωτερικό του ΚΥΤ υπήρχαν κάποιες ζυμώσεις επικείμενης «έκρηξης», που αφορούσαν τα κρούσματα του κορονοϊού, την καραντίνα και τον αποκλεισμό τους στο ΚΥΤ. Φυσικά ο κορωνοϊός ήταν απλώς η αφορμή.
Όλα δείχνουν πως επρκότειο για «μαύρη» επιχείρηση πρακτόρων της ΜΙΤ και Τουρκμένων τζιχαντιστών. Εδώ να προσθέσουμε πως οι Τουρκμένοι είναι κανονικότατοι Τούρκοι και μιλούν και σκέφτονται τουρκικά.
Έχουν συριακό διαβατήριο το οποίο χρησιμοποιούν για περάσουν στην χώρα ως «πρόσφυγες».
Πολλοί από τους Τουρκμένους τζιχαντιστές έχουν εκπαιδευτεί απευθείας από την ΜΙΤ και θεωρούνται κανονικοί πράκτορές της.
Για την καραντίνα
Οι «καθοδηγητές», μεταξύ των οποίων και κάποιοι εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, δημιουργούσαν εκρηκτικό κλίμα με αφορμή τη νέα καραντίνα στη δομή, που θα την μετέτρεπε, όπως έλεγανς, σε κλειστό κέντρο κράτησης χωρίς καμία πιθανότητα μετακίνησης.
Η εκδοχή του οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού και καταστροφής του ΚΥΤ της Μόριας εδραιώθηκε μετά τη νέα φωτιά, τον νέο εμπρησμό που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ, στο πίσω μέρος της δομής.
Η εστία φωτιάς εκδηλώθηκε στην εξωτερική περίφραξη κοντά σε κάποια κοντέινερ της υπηρεσίας ασύλου, τα οποία είχαν μείνει αλώβητα από τις καταστροφές της προηγούμενης νύχτας.
Και πάλι αλλοδαποί έντρομοι επιχειρούσαν να διαφύγουν άτακτα από το μέτωπο της φωτιάς, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν να περισώσουν από τα λιγοστά τους υπάρχοντα. Οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να τους απομακρύνουν από το εσωτερικό του ΚΥΤ, ενώ συνέδραμαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πριν αυτή πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας του νησιού ήταν αποδέκτες πληροφοριών, οι οποίες ανέφεραν πως κάποια άτομα, μεταξύ των οποίων και μερικά που ενέχονταν με ΜΚΟ, καθοδηγούσαν ομάδες αλλοδαπών, προκειμένου εκείνες με τη σειρά τους να δημιουργήσουν κλίμα αντίδρασης για ένα νέο καθεστώς καραντίνας στη δομή. Μόχλευαν, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη ειδικών υπηρεσιών ασφαλείας, τον εκνευρισμό των αλλοδαπών δημιουργώντας μια τεχνητή αναστάτωση, η οποία χρειαζόταν μία αφορμή για την έκρηξη, που ήρθε με τη νέα καραντίνα της δομής.
Πάντως ακρούν δέκα άτομα για να δημιουργηθεί ένα χάος σαν το χθεσινό και σίγουρα υπάρχουν και βρίσκονται εύκολα ανάμεσα σε 13.000 άτομα αγνώστου επί της ουσίας ταυτότητας.
Τις έρευνες για αυτά τα πρόσωπα έχουν αναλάβει κλιμάκια της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχείρησαν να σβήσουν τις φωτιές στο ΚΥΤ δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες από τους αλλοδαπούς και χρειάστηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. για να συνεχιστούν οι προσπάθειες κατάσβεσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν αρκετές ώρες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς κάποιοι από τους αλλοδαπούς τράπηκαν σε φυγή στα χωράφια και τους ορεινούς όγκους φωνάζοντας: «Bye, bye Μόρια».
Εκεί θεωρείται πως υπάρχει πολύ μεγάλο κενό ασφαλείας για την άμυνα του νησιού.
Λίγο πριν από τη 01:00 είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η εκκένωση του ΚΥΤ.
Το 70%-80% των καταλυμάτων εσωτερικά και εξωτερικά του ΚΥΤ, με μια συντηρητική εκτίμηση, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν στήσει έναν 1ο φραγμό στην περιοχή Κάβα Σάντο σε απόσταση 300-400 μέτρα από το ΚΥΤ, όπου βρίσκονταν 4.000-5.000 αλλοδαποί. Ενας 2ος αστυνομικός φραγμός είχε στηθεί στο Καρά Τεπέ, 4-5 χιλιόμετρα από τη δομή, όπου σε όλο το μήκος του κεντρικού οδικού δικτύου και σε χωράφια βρίσκονταν διάσπαρτοι αλλοδαποί.