Παρά τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες ενός lockdown, υπάρχει η σκέψη για ένα «γρήγορο» lockdown 2-3 εβδομάδων – στα πρότυπα του Ισραήλ για να ανασχεθεί η διάδοση του ιού και ταυτόχρονα να μην παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να την πλήξει μέσα από τα αποσπασματικά μέτρα διακοπής λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων της.
Πάντως, η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα στον ΣΚΑΪ πως «η ελληνική οικονομία αντέχει ένα lockdown» δείχνει πως στην πραγματικότητα ετοιμάζουν ένα κλείσιμο των πάντων που θα επιφέρει το τέλος της ελληνικής οικονομίας.
Η πραγματικότητα, είναι ότι η ελληνική οικονομίας όχι απλώς δεν αντέχει δεύτερο lockdown, αλλά ούτε καν άντεχε ακόμα και το πρώτο που απλά την αποτελείωσε και την καταδίκασε σε ύφεση, η οποία είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 (υφεσιακό το δ’ τρίμηνο του 2019 και το α’ του 2020 χωρίς κορωνοϊό πλην δύο εβδομάδων) και δεν προβλέπεται να τελειώσει, αν τελειώσει τον Μάιο του 2021!
Μια απόλυτη οικονομική καταστροφή δει χειρός αυτών που υποστηρίζουν ότι «Σώζουν την υγεία των Ελλήνων», των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης, όταν σε χώρες ανάλογες με την Ελλάδα και χωρίς το εξαιρετικό κλίμα της Ελλάδας, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία της ανοσίας της αγέλης, κλπ. η επιδημία έχει υποχωρήσει και η οικονομία ανεβαίνει!
Πώς νομίζουν ότι θα επιβιώσει η οικονομία; Με εξαίρεση τους πλούσιους, οι λοιποί θα επιβιώσουν με τα επιδόματα μερικών ευρώ που θα δίνει η κυβέρνηση.
Την Παρασκευή, θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα την Αττική.
Κατά την χθεσινή ημέρα 210 από τα συνολικά 346 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ καταγράφηκαν στην Αττική, αλλά οι μισοί περίπου είναι και πάλι μετανάστες.
Μέσα Μεταφοράς και ξενοδοχεία καραντίνας
Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει άμεσα δύο παρεμβάσεις, οι οποίες θ’ ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα.
Η πρώτη έχει να κάνει με τα μέσα μεταφοράς, με συνωστισμό επιβατών στις αποβάθρες του Μετρό ή εντός των λεωφορείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική παρέμβαση θα στοχεύει με κάποιο τρόπο (π.χ. «επιστράτευση» των ΚΤΕΛ) στην ενίσχυση της πυκνότητας των δρομολογίων των λεωφορείων, ώστε αυτό να συμπαρασύρει και το Μετρό και να οδηγήσει σε αποσυμφόρηση.
Η δεύτερη αφορά σε «ξενοδοχεία καραντίνας» στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα συμβάλλουν στην αντίστοιχη αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.
Από την Παρασκευή, εξάλλου, θα λειτουργήσει και η ειδική πλατφόρμα στο covid19.gov.gr, μέσα από την οποία όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους, τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και σε επίπεδο δήμου, αλλά και για το βαθμό επικινδυνότητας κάθε περιοχής ως προς τη διασπορά του ιού.