Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, μετά από πολύμηνη επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας σε μεγάλη επαρχιακή πόλη, εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης.
Ενδεικτικό ότι κατά τη σύλληψη των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε κιλά κοκαΐνης, όπλα και 300.000 ευρώ σε μετρητά. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια ανάκρισης σε βάρος τους, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης «ιδιαίτερα διακεκριμένης» διακίνησης ναρκωτικών.
Οι κατηγορούμενοι προκειμένου να απολογηθούν ζήτησαν από τον ανακριτή προθεσμία μέχρι την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου. Ήταν η ημέρα που η πυκνή χιονόπτωση η οποία είχε ξεκινήσει να πέφτει στην Αττική, από την προηγούμενη ημέρα είχε ντύσει στα λευκά όλο το νομό, ενώ είχε ήδη δημιουργήσει τα τεράστια προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση στις βόρειες περιοχές του λεκανοπεδίου.
Εκείνη την ημέρα, όπου είχε προγραμματιστεί η απολογία των κατηγορουμένων, ο ανακριτής δεν προσήλθε στο δικαστήριο, αιτιολογώντας την απουσία του λόγω της κακοκαιρίας, ζητώντας από τους κατηγορουμένους να συναινέσουν στην παράταση της κράτησής τους για μία ημέρα, καθόσον στην περίπτωση αυτή θα παρέρχονταν η τριήμερη προθεσμία από την προσαγωγή τους, μέσα στην οποία οφείλει κάθε κατηγορούμενος να έχει απολογηθεί αλλιώς να απολυθεί, εκτός κι αν ο ίδιος ζητήσει παράταση ή σε περίπτωση ανώτερης βίας.
Ο φερόμενος όμως ως αρχηγός της οργάνωσης Μ.Β. αρνήθηκε να συναινέσει με συνέπεια ο ανακριτής να επικαλεστεί τότε λόγο «ανωτέρας βίας», τον οποίο όμως η υπεράσπιση του κατηγορουμένου αμφισβήτησε ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο δεν βεβαίωσε την παράταση της κράτησης με αποτέλεσμα ο συλληφθείς να αφεθεί τελικά ελεύθερος και να του επιδοθεί κλήση για να εμφανισθεί άλλη ημέρα αυτοβούλως στον ανακριτή, πράγμα το οποίο δεν έπραξε!
Σχετικά με την υπόθεση ο συνήγορος υπεράσπισης του καταζητούμενου πλέον αρχηγού του κυκλώματος, Στάθης Μητσοκάλης, δήλωσε: «Οι προθεσμίες υπάρχουν ώστε να περισταλεί στο ελάχιστο κάθε αδικαιολόγητη παρέμβαση στην ελευθερία, και η τήρησή τους είναι τόσο σημαντική ώστε να περιλαμβάνεται στο άρθρο 6 του Συντάγματος. Η κατ’ εξαίρεση παράταση της κράτησης του εντολέα μου λόγω “των χαρακτηριστικών της υπόθεσης” θα αποτελούσε καταστρατήγηση της έννοιας αυτής, από τη στιγμή που από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κριθεί ότι η υπέρβαση των προθεσμιών συνιστά παραβίαση ακόμα και σε περιπτώσεις που η σύλληψη αφορούσε έρευνες για τρομοκρατία (πχ. υπόθεση Brogan κατά Ηνωμένου Βασιλείου)».
Και συνέχισε: «H επίκληση “αδυναμίας” μετακίνησης λόγω των καιρικών συνθηκών από το δικαστή υπήρξε υπερβολική, από τη στιγμή που αυτός μπορούσε να ζητήσει τη μεταφορά του με ειδικό όχημα της αστυνομίας, δυνατότητα που ο ίδιος ως συνήγορος δεν είχα κι όμως μπόρεσα, σε πολύ χειρότερες συνθήκες χιονόπτωσης στην Αθήνα, να μεταβώ στο δικαστήριο προκειμένου να υπερασπιστώ τον έτερο εντολέα μου.
Το επιχείρημα, τέλος, ότι δεν θα ήταν ασφαλής η μεταφορά των κρατουμένων είναι φαρισαϊκό, από τη στιγμή που κανένα σχετικό ερώτημα δεν απευθύνθηκε και καμία τέτοια απάντηση δεν δόθηκε από την αστυνομία και η δικαστική ευαισθησία μάλλον επιλεκτική από τη στιγμή που κανένα σχετικό ερώτημα, ούτε καν ενημέρωση, δεν υπήρξε προς τους συνηγόρους, κάποιοι από τους οποίους έπρεπε να ταξιδέψουν εκτός Νομού για να παρευρεθούν! Κάποια στιγμή κάποιοι δικαστές πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι απλοί υπάλληλοι αλλά δημόσιοι φορείς με ιδιαίτερο καθήκον και άρα και ευθύνη».