ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δοκιμή drone σε κατοικημένη περιοχή με πλαστά σήματα της Πολεμικής Αεροπορίας: Μόνο στην Ελλάδα!

Φόβοι ότι το οργανωμένο έγκλημα θα «ταξιδέψει» στα νησιά – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Φόβοι ότι το οργανωμένο έγκλημα θα «ταξιδέψει» στα νησιά – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία για το οργανωμένο έγκλημα, τη λεγόμενη «Greek Mafia» ύστερα από τις τελευταίες δολοφονίες και έτσι, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (03/06), το σχέδιο των Αρχών αναπροσαρμόζεται με φόντο τα νησιά λόγω καλοκαιριού μιας και εκτιμάται ότι ο κύκλος του αίματος θα συνεχιστεί.

Δημιουργία ειδικής ομάδας κρούσης από τις Αρχές

Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικής ομάδας κρούσης με στόχο την εντατικοποίηση των δράσεων ανάπτυξης του πληροφοριακού και ερευνητικού δικτύου.

Ακόμα, η εν λόγω ειδική ομάδα κρούσης θα μπορεί να αντλεί επαφές και πληροφορίες που αφορούν υπόπτους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας δεδομένων καθώς και μια αποτελεσματική υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων, οι οποίοι καταγγέλλουν υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.

Ως εκ τούτου, προτείνεται η συνεργασία εννέα Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και, ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής: Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, Τμήμα Δίωξης κατά της Ιδιοκτησίας, Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών και Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

Φόβοι για «μετακόμιση» της μαφίας σε τουριστικούς προορισμούς

Μιας και οι κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες έχουν επανεκκινήσει στο πλαίσιο της τουριστικής περιόδου, εκφράζονται φόβοι πως μπορεί η Greek Mafia να μεταφερθεί σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη.

Άλλωστε, σύμφωνα με το προαναφερθέν ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ που μεταδόθηκε την Πέμπτη (03/06), στο στόχο της μαφίας έχουν μπει τα τουριστικά έσοδα, καθώς το παρατεταμένο lockdown για τη νόσο COVID-19 επέφερε απώλειες στα κέρδη.

Έτσι, λοιπόν, πρόσφατα δημιουργήθηκε και Αστυνομική Διεύθυνση Μυκόνου με μετακίνηση αστυνομικών και τοποθέτηση καμερών.

Πρώην εκβιαστής και κρατούμενος: «Ο κύκλος αίματος θα συνεχιστεί»

Την άποψη πως «ο κύκλος του αίματος θα συνεχιστεί» εξέφρασε, την Πέμπτη (03/06), πρώην εκβιαστής και καταδικασθείς για συμμετοχή σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος καθώς, όπως υποστήριξε, «υπάρχουν κάποια άτομα ακόμη, τα οποία, βάσει άλλων ομάδων, πρέπει να φύγουν από τη μέση για να αναλάβουν οι καινούριες ομάδες, γιατί έχει μικρύνει η πίτα γενικά στη νύχτα, στο λαθρεμπόριο, σε οτιδήποτε παρόμοιο γίνεται, ναρκωτικά, όπλα».

Συγκεκριμένα, ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «οι νεότεροι θέλουν να πάρουν τη θέση των παλιών, έχει μικρύνει η πίτα και οι νεότεροι δεν αρκούνται σε αυτά που έχουν πλέον, γιατί δεν είναι αρκετά μεγάλο το μεροκάματο, που λένε και στην πιάτσα».

Ακόμα, ο πρώην εκβιαστής και καταδικασθείς για συμμετοχή σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος είπε: Θα συνεχίσουν μέχρι να βγάλουν τους μεγαλύτερους, όπως γίνεται κάθε φορά, όπως είχε γίνει και πριν λίγα χρόνια, αυτά ανακυκλώνονται».

Όσον αφορά στα ποσά, όπως δήλωσε ο ίδιος, κυμαίνονται από 50.000 έως 150.000 ευρώ και επιστρατεύονται εκτελεστές από το εξωτερικό μιας και συνήθως πρόκειται για «ειδικά σχεδιασμένη αποστολή, γιατί είναι δύσκολη η περίπτωση και είναι και μεγάλα τα ποσά εκεί».

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως «πολλές φορές έχουν πληροφορίες οι ποινικοί, οι οποίες δεν γίνεται να μαθευτούν αν δεν υπάρχουν διασυνδέσεις με την Αστυνομία» και έβαλε στο κάδρο ακόμα και υψηλόβαθμους.

Σχετικά με την «προστασία» στα νυχτερινά κέντρα και στα κλαμπ, ο πρώην εκβιαστής κια καταδικασθείς για συμμετοχή σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος είπε: «Οι πιο διακριτικοί και εμφανίσιμοι είναι διακριτικά στο μαγαζί, τύπου πελάτες ή υπεύθυνοι, και η ομάδα είναι στα γύρω στενά, σε περίπτωση που γίνει κάποια συμπλοκή, όπως γίνεται σε μαγαζιά που έχουν κλαμπ και να προστατεύσουν την ομάδα άμεσα».

Πώς λειτουργούσε το δίκτυο με τα στελέχη της Greek Mafia

Η ΕΥΠ διενήργησε μεγάλη έρευνα από το 2015 έως το 2017 και, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (03/06), στο παραπεμπτικό βούλευμα που οδηγεί σε δίκη 19 κατηγορουμένους για συμμετοχή στο δίκτυο διαφθοράς, περιλαμβάνονται τα ονόματα 15 αστυνομικών, πέντε δικηγόρων, και 10 ιδιωτών, κάποιοι από τους οποίους έχουν δολοφονηθεί στον κύκλο της αλληλοεξόντωσης των στελεχών της ελληνικής μαφίας.

Χαρακτηριστικά, στο προαναφερθέν βούλευμα περιγράφεται με ονόματα και ημερομηνίες ο τρόπος δράσης του κυκλώματος της ελληνικής μαφίας, δηλαδή η παροχή «προστασίας» σε παράνομες χαρτοπαιχτικές λέσχες και οίκους ανοχής σε ολόκληρη την Αττική, είτε με πλήρη ασυλία στην αστυνομική έρευνα είτε με ενημέρωση των μελών των συμμοριών που τα έλεγχαν για επικείμενους αστυνομικούς ελέγχους από υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.