Ο Αρχιφύλακας (που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας) και προπονητής βόλεϊ της γυναικείας ομάδας του Φοίνικα Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Τσουλκανάκης, άκουσε τις αγωνιώδης εκκλήσεις της αδερφής μίας μεσήλικης λουόμενης που πνίγονταν στο δημοτικό camping Aλεξανδρούπολης και αμέσως, βούτηξε στη θάλασσα προκειμένου να τη σώσει.
Όλα συνέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής (19/8), όταν, όπως μεταφέρει στο GRTimes ο κ. Τσουλκανάκης, «την ώρα που έπινα καφέ, άκουσα μία γυναίκα να φωνάζει αγωνιωδώς».
Τότε, όπως λέει, «σηκώθηκα αμέσως να δω τι συμβαίνει και είδα μία γυναίκα κατατρομαγμένη να ζητάει βοήθεια. Δίπλα της, φαινόνταν ένα κεφάλι που βρίσκονταν, όπως λέμε, σε “θέση μέθης”, δηλαδή το πρόσωπο ήταν στο νερό, τα χέρια κρεμασμένα, ενώ το άτομο φαινόνταν να έχει παραδώσει».
Ο Αρχιφύλακας ωστόσο δε το σκέφτηκε στιγμή και με μία αυθόρμητη και συγκλονιστική προσπάθεια έσπευσε να σώσει την -περίπου 60 ετών- γυναίκα, που βρίσκονταν στο camping για τις διακοπές της.
«Έτρεξα, βούτηξα, έφτασα κοντά της, την έβγαλα από τη θάλασσα και τη γύρισα ανάσκελα και πλάγια για να πάρει αναπνοή. Αμέσως, βγήκε νερό από τη μύτη και το στόμα, αλλά και αφροί. Φαινόταν ότι είχε πάρει νερό στα πνευμόνια, είχε ωστόσο αναπνοή και παλμό, οπότε δε χρειάστηκε να προβούμε σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)».
Μόλις η λουόμενη συνήλθε από τον παρ’ ολίγο πνιγμό, νόμιζε ότι βρίσκεται ακόμη στη θάλασσα. «Κουράστηκα, κουράστηκα μας φώναζε συνέχεια», όπως λέει συγκεκριμένα ο κ. Τσουλκανάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι «ΕΚΑΒ και αστυνομία έφτασαν πάρα πολύ γρήγορα, αναλαμβάνοντας τη μεταφορά της γυναίκας στο νοσοκομείο. Εξ όσων γνωρίζω, πλέον είναι καλά στην υγεία της».
Ο Αρχιφύλακας γνωστοποιεί επιπλέον ότι ο σύζυγος της γυναίκας, συγκλονισμένος, τον εντόπισε και τον ευχαρίστησε δεκάδες φορές με δάκρια στα μάτια, υπογραμμίζοντας πως «ως αστυνομικός, πρώην ναυαγοσώστης αλλά και ως άνθρωπος, έκανα απλώς το καθήκον μου. Το έχω ξανακάνει και θα το ξαναέκανα, διότι η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό».
Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να πάρουμε μαθήματα Πρώτων Βοηθειών
Ο Δημήτρης Τσουλκανάκης έχει σώσει και στο παρελθόν ανθρώπους από πνιγμό, καθώς, όπως λέει, «το 1990, που δούλευα στον ΕΟΤ ως ναυαγοσώστης, σε μία παραλία που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το δημοτικό camping της Αλεξανδρούπολης , είχα βοηθήσει να σωθούν, δυο μικρά παιδιά που πνίγονταν».
Κι όπως μάλιστα τονίζει, «θεωρώ ότι όλοι πρέπει να πάρουμε -τουλάχιστον- μαθήματα Πρώτων Βοηθειών. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να ξεκινήσει από τα σχολεία και να πραγματοποιηθούν σχετικά σεμινάρια, διότι υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να επέμβουμε για να σώσουμε κάποιον συμπολίτη μας».
Υπογραμμίζει επιπλέον πως, «είμαστε μια χώρα, γεμάτη θάλασσες και κατ’επέκτασιν, λουόμενους. Έχουμε, δυστυχώς, πολλούς πνιγμούς και πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί, εάν υπήρχε το κατάλληλο άτομο, με τις κατάλληλες γνώσεις, για να βοηθήσει τη στιγμή που παρουσιάζεται ανάγκη. Πρέπει, λοιπόν, να αυξήσουμε τα “κατάλληλα άτομα”, σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις».
Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος που συνέλλεξε το MEGA, από τη 1/6/2022 έως και τη 14η του Αυγούστου, 196 λουόμενοι έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα προηγούμενα χρόνια, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα οποία συνέλεξε το ΑΠΕ-ΜΠΕ το έτος 2021, από 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως, με την αναλογία αντρών: γυναικών να είναι 3:1. Δυστυχώς, κάθε χρόνο στη χώρα μας πνίγεται και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων (περίπου 10 παιδιά και έφηβοι).
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, στην Ελλάδα, μια χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα, ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων (αγγίζει ακόμη και το 60%, με σημαντικό ποσοστό αυτών να είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών.