Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε και σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας με κατηγορούμενη τη μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου.
Μάλιστα η τελευταία, στην προσπάθεια του συνηγόρου της Αλέξη Κούγια να «αναπαραστήσει» άτυπα τις συνθήκες ασφυκτικού θανάτου της Μαλένας, όπως τις αποδίδει η δικογραφία, «έκανε» το θύμα, δηλαδή τη Μαλένα. Όλα αυτά έλαβαν χώρα ενώ στο ακροατήριο εξετάζονταν ακόμη ο ιατροδικαστής Ν. Καρακούκης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Ν. Καλόγρηα απέδωσαν τις συνθήκες θανάτου των δυο παιδιών σε ασφυκτικό θάνατο, καθώς και του πατέρα των παιδιών, Μάνου Δασκαλάκη που παρακολουθούσε τη διαδικασία.
Μάλιστα αρχικά ο Α.Κούγιας είχε ζητήσει από τη συνεργάτιδα του να μπει στη θέση του θύματος και όταν εκείνη αρνήθηκε, η Ρούλα Πισπιρίγκου βρέθηκε δίπλα του. Σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας ήταν εξεταστούν εκτενώς τα σημάδια που αποτυπώνονται στο πρόσωπο της Μαλένας και οι συνθήκες ασφυκτικού θανάτου της.
Α.Κούγιας: Θα το κάνω στην κ. Πισπιρίγκου.
Ρ.Πισπιρίγκου: Να γυρίσω όπως ήταν η Μαλένα;
Α.Κούγιας: Εδώ όπως είναι το χέρι (ψηλά στη μύτη) μπορώ να κλείσω τη μύτη;
Πρόεδρος: Μην το κάνετε γιατί έχει και ζέστη…
Α.Κούγιας: Όλοι θα το κάνετε. Εδώ κρίνεται η ανθρώπινη ελευθερία. Προσπαθώ να το κάνω με οποιοδήποτε τρόπο.
Ν.Καρακούκης: Είναι εκδορές.
Α.Κούγιας: Είπε κανείς ότι δεν έχει κοκκινίλα;
Ν.Καρακούκης: Αν πάει και το άλλο χέρι κλείνουν οι αεροφόροι
Α.Κούγιας: Δηλαδή θα διαλέξει αυτό τον τρόπο;
Ν.Καρακούκης: Ο δράστης δεν διαλέγει, διαλέγει να κλείσει το στόμα … αφού δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε
Νωρίτερα, ο A.Κούγιας είχε αμφισβητήσει εκ νέου την επιστημονική επάρκεια του Ν.Καρακούκη αναφέροντας ότι το πόρισμα που συνέταξε για τους θανάτους των δυο παιδιών είναι αντίθετο με τα πορίσματα έξι συναδέλφων του, ιατροδικαστών και παθολογοανατόμων.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του Ν.Καρακούκη στο δικαστήριο άρχισε να καταθέτει ο Ν.Καλόγρηας, ο οποίος απέκλεισε και εκείνος κάθε ενδεχόμενο η μικρή Μαλένα να πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε διαγνώσει αρχικά η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα.
Μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο Ν.Καλόγρηας ανέφερε: «Ένα ιστολογικό εύρημα, όπως η κενοτοπιώδης εκφύλιση, δεν μπορεί μα σημαίνει ηπατική ανεπάρκεια. Είναι ξεκαθαρισμένο στην ιατροδικαστική κοινότητα αυτό. Ούτε η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να είναι αιτία αιφνίδιου θανάτου». Μάλιστα ο μάρτυρας σημείωσε πως ακούγοντας τη διαδρομή της σκέψης της κ. Τσάκωνα μέχρι να καταλήξει στην ηπατική ανεπάρκεια παθαίνει «επιστημονικό ίλιγγο». «Σε καμία περίπτωση το παιδί δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια. Είναι εσφαλμένη αιτία θανάτου», ανέφερε ο Ν.Καλόγρηας.