Η Στάθα Καραϊβαζ, κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ότι «Ο Γ. Καραϊβάζ είναι νεκρός λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας. Τον δολοφόνησαν αυτοί που ήθελαν να του κλείσουν το στόμα».
«Θέλω να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όπως τους αξίζει, και όχι μόνο οι ένοχοι αλλά και αυτοί που έδωσαν την εντολή για τη δολοφονία του γιου μου», ανέφερε στη δική της κατάθεση στο δικαστήριο η μητέρα του δολοφονημένου δημοσιογράφου Παναγιώτα Καραϊβάζ. Η κατάθεση της μητέρας του δημοσιογράφου, διήρκησε μόλις λίγα λεπτά με τον πρόεδρο να την αποδεσμεύει βλέποντας την έντονη συναισθηματική της φόρτιση. «Με τον αδελφό μου είχαμε καλή σχέση, ποτέ δεν μου είχε πει κάτι για τη δουλειά του» είπε από την πλευρά της η αδελφή του θύματος, Ανατολή Καραϊβαζ.
Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός συντάκτης δολοφονήθηκε στις 9 Απριλίου 2021. Ο Γιώργος Καραϊβάζ επέστρεφε στο σπίτι του στον Άλιμο όπου βρίσκονταν η γυναίκα του, Στάθα και ο γιος του, Δημήτρης. Μόλις ο δημοσιογράφος πάρκαρε το αυτοκίνητο του στη συμβολή των οδών Αντισμηνάρχου Μουλόπουλου και Θέμη Αννίνου και κατευθύνθηκε προς την είσοδο της πολυκατοικίας του, τότε, ο εκτελεστής με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, τον προσέγγισε και πυροβόλησε επανειλημμένα εναντίον του. Από τον τόπο, οι αστυνομικές αρχές συνέλεξαν 13 κάλυκες πυροβόλου όπλου. Ο εκτελεστής επιβιβάστηκε σε ένα σκούτερ, το οποίο οδηγούσε ο συνεργός του και εξαφανίστηκαν.
Σήμερα στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κατηγορούμενοι για τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου κάθονται τα δύο αδέλφια, Ιωάννης και Ευστράτιος Λάλας, με το 18μηνο μάλιστα της προσωρινής τους κράτησης να λήγει στις 28 Οκτωβρίου 2024.
«Ο σύζυγος από το 1993 ήταν δημοσιογράφος και το διάστημα της δολοφονίας του συνεργάζονταν με τον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα. Είχε και προσωπικό ιστολόγιο, το bloko.gr, το οποίο ασχολούνταν πάντα με αστυνομικά θέματα» είπε ξεκινώντας την κατάθεσή της στο δικαστήριο η χήρα του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου για να προσθέσει: «Μετά την τρομοκρατία και την εξάρθρωση της «17Ν» ο σύζυγός μου ασχολήθηκε με το οργανωμένο έγκλημα και αυτό φαίνεται και από τα ρεπορτάζ του στις εκπομπές. Ήταν ένας από τους πιο έντιμους δημοσιογράφους και ένας καταξιωμένος αστυνομικός συντάκτης».
Πρόεδρος: Σας είχε αναφέρει κάτι που τον απασχολούσε;
Χήρα: Όχι και μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Έδινε στο παιδί μας το αυτοκίνητο και πήγαινε βόλτες. Οι δυο τους έχουν το ίδιο σωματότυπο και φορούσαν και τα ίδια ρούχα. Οπότε καταλαβαίνετε πως δεν θα έβαζε τη ζωή του παιδιού μας σε κίνδυνο. Ο Γιώργος ήταν ένας εργάτης της δημοσιογραφίας, δεν είχε εμπλοκές με τίποτα, ήταν σπίτι – δουλειά, δουλειά – σπίτι.
Συνεχίζοντας η χήρα του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου είπε στην κατάθεσή της: «Ο Γιώργος από την αρχή της ενασχόλησης του με το ρεπορτάζ -αναλόγως με τα θέματα που ερευνούσε – επικοινωνούσε με όλους τις πλευρές. Δεν μιλούσε για τα θέματά του και δεν τα μοιράζονταν με άλλους συναδέλφους του. Ήταν μοναχικός γι’ αυτό και ήταν κορυφαίος δημοσιογράφος».
Πρόεδρος: Το bloko.gr το διαχειρίζονταν μόνος του;
Χήρα: Ναι και είχε κάποιους συνεργάτες από τον «Ant1».
Πρόεδρος: Μπορείτε να μας περιγράψετε μια τυπική ημέρα του συζύγου σας;
Χήρα: Ο Γιώργος στις 9 το πρωί έφευγε από το σπίτι μας για τα στούντιο του «Star». Έμπαινε στη πρωινή σύσκεψη της εκπομπής και έφευγε περίπου μισή ώρα πριν η εκπομπή τελειώσει, όταν έμπαινε σε πιο life style θέματα. Έρχονταν και με έπαιρνε από την εργασία μου στην Κατεχάκη (…). Γύρω στις 3 θα φτάναμε στο σπίτι μας. Αν πήγαινε κατευθείαν στις 2.20 ήταν στο σπίτι.
Πρόεδρος: Την ημέρα εκείνη υπήρχε κάποια απόκλιση στο πρόγραμμά του;
Χήρα: Εκείνη την ημέρα εγώ είχα μείνει στο σπίτι μας με το γιο μας γιατί είχε ένα ατύχημα. Με πήρε 13:50 μ.μ. και του είπα ότι ήμασταν στο σπίτι. Αυτή ήταν η τελευταία συνομιλία μας.
Με δάκρυα στα μάτια στη συνέχεια η μάρτυρας περιέγραψε τις στιγμές που συνειδητοποίησε ότι κάτι είχε συμβεί στον σύζυγό της. «Δεν ήμουν μπροστά ….Άκουσα να λένε για το παρκάκι, να λένε για πυροβολισμούς και νεκρούς. Με κάλεσε ο αστυνομικός Γ. Καλλιακμάνης και με ρώτησε αν είμαστε καλά, αν είναι καλά ο Γιώργος. Τότε συνειδητοποίησα ότι κάτι συμβαίνει, κατέβηκα κάτω και είδα (κλαιει)».
Εισαγγελέας: Δεν σας έλεγε για αυτά που έγραφε;
Μάρτυρας: Όχι.
Εισαγγελέας: Το bloko.gr το διαβάζατε;
Μάρτυρας: Όχι μόνο εγώ όλοι.
Εισαγγελέας: Αυτό που είχε γράψει για τον Μάλαμα; Δεν ξέρετε τίποτα; Έχει γράψει ότι δέχθηκε απειλές. Το ξέρατε;
Μάρτυρας: Όχι.
Εισαγγελέας: Το βγάζει στη δημοσιότητα και δεν το λέει στη γυναίκα του;
Μάρτυρας: Τον έμπλεξαν σε μια ιστορία, δεν ξέρω καν αν είχε βάλει δικηγόρο. Γνωρίζω ότι είχε πάει και είχε καταθέσει …Γενικώς δεν εκμυστηρεύονταν το ρεπορτάζ του.
Εισαγγελέας: Ούτε σας είπε ποτέ «ξέρω και άλλα και θα τα πω στη πορεία»….;
Μάρτυρας: Όχι, σίγουρα όμως κάποιος ενοχλήθηκε από αυτά που έγραφε για το οργανωμένο έγκλημα.
Αναφερόμενη και πάλι στο σύζυγό της η κ. Καραϊβάζ είπε: «Ο Γιώργος πάλεψε για να καταξιωθεί, ήταν εργάτης της δημοσιογραφίας, της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Γι’ αυτό και έφτασε να είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους δημοσιογράφους του αστυνομικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια η μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορούμενων, οι οποίες αφορούσαν σε κλήτευση του συζύγου της για κατάθεση αλλά και σε αίτημα για άρση του απορρήτου του τηλεφώνου του. «Ενημερώθηκα από το σύζυγό μου ότι είχε μια κλήτευση αλλά αυτή η υπόθεση δεν προχώρησε» απάντησε η χήρα του δημοσιογράφου.
Υπεράσπιση: Γνωρίζετε ότι για το τηλέφωνό του έχει ζητηθεί άρση τηλεφωνικού απορρήτου από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας;
Χήρα: Δεν γνωρίζω.
Υπεράσπιση: Το τελευταίο αυτό διάστημα φαίνονταν προβληματισμένος;
Χήρα: Καθόλου, φαίνονταν πολύ χαρούμενος. (…)
Υπεράσπιση: Οι ερωτήσεις αυτές κατατείνουν στο να βρούμε ποιος είχε λόγο να σκοτώσει τον σύζυγό σας….
Χήρα: Αυτός που ήθελε να του κλείσει το στόμα. Ο Καραϊβάζ είναι νεκρός λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας.
Υπεράσπιση: Είχατε ακούσει ποτέ το όνομα Λάλας;
Χήρα: Όχι.
Υπεράσπιση: Είχατε ακούσει ονόματα από εκείνον από το οργανωμένο έγκλημα;
Χήρα: Δεν κάναμε συζητήσεις μέσα στο σπίτι για την εργασιακή ενασχόληση του Γιώργου, είχαμε τη ζωή μας, ένα παιδί, ούτε και εγώ θα ήθελα να έχω γνώση για αυτά μου ήταν απεχθή.
Υπεράσπιση. Εσείς το μόνο όνομα που ξέρατε ήταν αυτό του Μάλαμα;
Χήρα: Ούτε αυτό το ήξερα. Άκουγα ότι μιλούσε με κάποιον Δημήτρη, μιλούσε με υπουργούς, στρατηγούς, τους πάντες. Δεν μπορώ να ξέρω ποιος ήταν ο Δημήτρης. Το κινητό του ήταν εμφανώς αφημένο μέσα στο σπίτι μας. Ο Γιώργος ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος που έκανε ένα λειτούργημα και ένιωθε ότι δεν κινδύνευε. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε μεγαλύτερη ενασχόληση με τη κλήση να καταθέσει είναι γιατί δεν ήταν το πρώτο δικαστήριο που είχε…
Υπεράσπιση: Εσείς γνωρίζατε ότι παρακολουθείτο το τηλέφωνο του;
Χήρα: Όχι.
«Τους συγχωρώ, γιατί και εκείνος θα τους συγχωρούσε»
Υπεράσπιση: Ήταν και καταγγελτικός δημοσιογράφος ο σύζυγός σας; Στηλίτευε το κακό ;
Χήρα: Πάντα έδινε δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους και άκουγε όλες τις πλευρές. Για αυτό και ο γιος μας είπε στον επικήδειο του ότι «ο μπαμπάς μου θα συγχωρούσε τους δολοφόνος του». Γι’ αυτό και τους συγχωρώ και εγώ …
Υπεράσπιση: Υπάρχει άρθρο που λέει «αη στο διάολο κρετίνοι….». Μιλάει για παρακολουθήσεις και συνομιλίες που δεν άκουσαν αστυνομικοί. Είναι άρθρο του συζύγου σας αυτό;
Χήρα: Προφανώς ναι αλλά εγώ δεν γνωρίζω περαιτέρω.
«Να τιμωρηθούν»
«Ποτέ δεν μου είχε πει τίποτα. «Είμαι καλά» μου έλεγε. Και την προηγούμενη ημέρα μιλήσαμε. Το μόνο που θέλω είναι να τιμωρηθούν οι ένοχοι και όχι μόνο οι ένοχοι αλλά και αυτοί που έδωσαν την εντολή. Να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει, σαν μάνα αυτό ζητώ» είπε στην κατάθεσή της η μητέρα του δημοσιογράφου, Παναγιώτα Καραϊβάζ και με λυγμούς πρόσθεσε: «Ο Γιώργος ήταν από παιδί με ένα βιβλίο στο χέρι και βοηθούσε σε ίλες τις δουλειές, ήταν ένα αγαπητό παιδί και ήσυχο».
Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε αστυνομικός ο οποίος κατέθεσε για την υπόθεση έχοντας λάβει γνώση του υλικού της δικογραφίας αλλά και έχοντας ακούσει τις διηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων. Όπως είπε, από το υλικό που εξέτασε είδε τον οδηγό του μαύρου σκούτερ να φοράει κράνος μαύρο και ο συνοδός του να φοράει ένα χακί μπουφάν.
Εισαγγελέας: Ταιριάζει ο σωματότυπος αυτών που είδατε με κάποιον από τους δυο κατηγορούμενους;
Μάρτυρας: Ναι, ταιριάζει με τον έναν, δεν λέω ότι είναι αυτός αλλά ότι ταιριάζει…
Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να είναι ο πρώτος κατηγορούμενος αυτός που πυροβόλησε;
Μάρτυρας: Όχι δεν ταιριάζει δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα….
«Ο ένας κρατούσε όπλο και βάραγε αβέρτα»
Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση που έδωσε στη συνέχεια στο δικαστήριο εργαζόμενος στο Δήμο Αλίμου, ο οποίος είδε το σκηνικό της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ. «Δούλευα στο δήμο ως κηπουρός. Ήμουν με τους συναδέλφους μου. Ακούμε το μπαμ. …Άκουσα κάτι σαν εξάτμιση και ένα «αααα». Νόμιζα ότι κάηκε ο άνθρωπος από την εξάτμιση. Βλέπω τους δύο από πάνω να βαράνε αβέρτα. Δύο άνδρες όρθιοι ήταν. Ο μπροστινός κρατούσε το όπλο και βαρούσε. Ένα σκούρο αμάξι ήταν» περιέγραψε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Είχαν και οι δύο όπλο;
Μάρτυρας: Κόλλησα στον πρώτο. Με το που τον είδα να πυροβολεί, έμεινα εκεί. Ήταν φουλ καλυμμένοι από πάνω μέχρι κάτω (…) Ήταν πολύ ήρεμοι και ψύχραιμοι. Ανέβηκαν στην μηχανή και έφυγαν…..
Η δίκη συνεχίζεται.