Μνήμες από την άγρια δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη τον Οκτώβριο του 2017, ξυπνούν σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, όπου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ξεκινήσει, έπειτα από δυο αναβολές, η δευτεροβάθμια δίκη για τη πολύκροτη αυτή υπόθεση.
Η νεαρή γυναίκα είχε βρει τραγικό θάνατο καθώς είχε δεχθεί 14 μαχαιριές ενώ βρίσκονταν στο Β’ Νεκροταφείο της Αθήνας. Σε πρώτο βαθμό για το άγριο αυτό έγκλημα, είχε καταδικασθεί σε δυο φορές ισόβια ο 62χρονος σήμερα Εμμανουήλ Σοροπίδης. Δικαστές και ένορκοι του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχαν κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα, καθώς και για τα πλημμελήματα της παράνομης οπλοχρησίας και της παράνομης οπλοφορίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο 62χρονος κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που διενεργήθηκαν για την υπόθεση, είχε υποστηρίξει αρχικά πως είχε πάει στο νεκροταφείο για να κλέψει. Εκεί, όπως είχε ισχυριστεί, είδε τυχαία την 32χρονη εφοριακό, την πλησίασε και με μαχαίρι την απείλησε να του δώσει την τσάντα της.
Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, η κοπέλα αντέδρασε και τότε εκείνος της επιτέθηκε μαχαιρώνοντας την θανάσιμα. Στη συνέχεια, της άρπαξε την τσάντα και εξαφανίστηκε. Λίγο μετά τη δολοφονία έγινε γνωστό ότι είχε πουλήσει το κινητό τηλέφωνο του θύματος για 20 ευρώ!
Ωστόσο, στη συνέχεια και στο πλαίσιο της ανάκρισης, που διενεργήθηκε ο κατηγορούμενος είχε αλλάξει τους παραπάνω ισχυρισμούς του. Υποστήριξε πως οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας της νεαρής γυναίκας είναι άλλοι. Σύμφωνα με τα όσα προέβαλλε στην ανάκριση, τον είχαν πλησίασαν δύο άτομα και του είπαν ότι θέλουν να σκοτώσει την 32χρονη, λόγω της θέσης που είχε στην εφορία.
Του έταξαν – όπως είχε υποστηρίξει – 30.000 ευρώ ενώ τον είχαν προμηθεύσει με ναρκωτικά. Βέβαια, η αξιοπιστία των συγκεκριμένων στοιχείων είχε εξεταστεί τότε από τον ανακριτή, ο οποίος έκρινε προφανώς ότι αυτά δεν μπορεί να έχουν βάση ή δεν είναι επαρκή. Για το λόγο αυτό άλλωστε, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες και σε άλλα πρόσωπα ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση.
Πάντως, καταθέτοντας στη δίκη σε πρώτο βαθμό τα μέλη της οικογένειας της Δώρας Ζέμπερη, είχαν μιλήσει στο δικαστήριο για ανησυχία και άγχος, που διακατείχε, όπως είπαν, την 32χρονη. Ακόμη, στην πρωτοβάθμια δίκη είχε καταθέσει και ο προϊστάμενος της εφοριακού στη ΔΟΥ Πειραιά, όπου η νεαρή γυναίκα εργάζονταν από το 2013 ως ελεγκτής.
Ειδικότερα, τα αδέλφια και η μητέρα του θύματος, ανάφεραν πως η 32χρονη, έδειχνε να ανησυχεί πως κάτι κακό θα της συμβεί. Τα μέλη της οικογένειας άφησαν να εννοηθεί ότι η δολοφονία της Δώρας ίσως και να κρύβει και άλλες άγνωστες πτυχές που σχετίζονται με την επαγγελματική της ιδιότητα.
«Η αδελφή μου είχε κάνει και ασφάλεια νομικής προστασίας. Δεν μου είχε πει κάτι για συγκεκριμένες απειλές. Ξέρω ένα περιστατικό που είχε πει η ίδια: Είχαν πάει να την χρηματίσουν με 20.000 ευρώ. Περίπου 1,5 μήνα πριν το θάνατο της μου είπε ότι πήγαινε για έλεγχο στη Μήλο και στον Πειραιά και πως την είχαν βγάλει φωτογραφία και την είχαν μοιράσει στους καταστηματάρχες των δυο νησιών» είχε αναφέρει στην κατάθεσή του ο αδελφός του θύματος Ιωάννης Ζέμπερης για να προσθέσει:
«Μετέφερε αρχεία σε στικάκια από τη δουλειά της, διότι φοβόταν τυχόν αλλοίωσή τους. Μια ημέρα πριν τη δολοφονία της ήρθε και μου είπε ότι σε ένα βιβλίο έχει αφήσει 500 ευρώ και τους κωδικούς των καρτών της. Την ρώτησα «γιατί;» και μου απάντησε: «Γιάννη κάνε ότι σου λέω». Μου είχε πει επίσης ότι μια μέρα πριν τη δολοφονία ήταν μαζί με την αδελφή μας κοντά στο νεκροταφείο και μια μαύρη μοτοσυκλέτα με ένα άτομο με κράνος παραβίασε το κόκκινο σηματοδότη και πήγε να πέσει πάνω τους. Το ίδιο περιστατικό είχε γίνει και 1,5 μήνα πριν. Η αδελφή μου τρεις ημέρες πριν τη δολοφονία έλαβε μήνυμα από ένα αριθμό που δεν γνώριζε. Ο άγνωστος της έγραφε να μην ξαναπάει στο νεκροταφείο».
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της 32χρονης καταθέτοντας στη δίκη είχε αναφέρει πως η εφοριακός είχε χρεωθεί 240 υποθέσεις για τις οποίες είχε ολοκληρώσει τον έλεγχο και είχε σε εκκρεμότητα άλλες 90. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως «η Δώρα Ζέμπερη ήταν μια αξιόλογη υπάλληλος» και πως οι περισσότερες υποθέσεις που χειρίζονταν «ήταν απλές» ενώ για κάποιες λίγες που είχαν κάποιο βαθμό δυσκολίας την βοηθούσε ο ίδιος. «Θεωρώ ότι δεν υπήρχαν απειλές για υποθέσεις που χειριζόταν, θα μου το είχε πει», είχε αναφέρει ο εν λόγω μάρτυρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.