Σκάνδαλα και δυσωδία, «υπόγειες» διαδρομές χιλιάδων ευρών και οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος για την ΜΚΟ της «Κιβωτού του Κόσμου».
Η εφημερίδα «Μαγνησία», αποκαλύπτει ότι ο πατέρας Αντώνιος και ο γνωστός «γαλάζιος» επιχειρηματίας και στενός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη Κώστας Λούλης έκαναν μπίζνες εκατομμυρίων μέσω της «Κιβωτού».
Ο αντιδήμαρχος Βόλου, αξιόλογος επιχειρηματίας, και πρώην στέλεχος της κυβέρνησης της Ν.Δ., Κώστας Λούλης, σε απάντησή του για τις κατηγορίες ότι έλαβε ποσό 1 εκ. ευρώ, για την παραχώρηση- δωρεά της βίλας του στο Διμήνι στην Κιβωτό του Κόσμου, επισημαίνει ότι όντως είναι “δωρεά”, αφού η τιμή πώλησης του ακινήτου ήταν 3,5 εκατομμύρια και δέχθηκε να την πωλήσει για 1 εκατομμύριο, ως προσφορά στη δομή.
Και όχι μόνο αυτό, λέει, αλλά αργότερα μεταβίβασε στη Δομή και ένα ακόμα ακίνητο, δωρεάν, ενώ προέβη σε ανακατασκευή όλων των χώρων για τις ανάγκες της δομής και της φιλοξενίας των παιδιών, αναλαμβάνοντας όλα τα κόστη.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα, μέσα από ένα εκτενές και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αναφέρει ότι ο βιομήχανος όχι απλώς δεν δώρισε, αλλά φέρεται ότι πούλησε, την πολυτελή του βίλα που βρίσκεται στην οδό Ηρας 8 στο Διμήνι Βόλου και την έκταση που την περιβάλλει, αποκομίζοντας το ποσό του 1.000.000 ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μαγνησίας», οι δύο ιδιοκτήτες του ακινήτου στο Διμήνι, ο Κώστας Λούλης ως έχων την επικαρπία και η σύζυγός του Αννα Στεπάνοβα ως έχουσα την ψιλή κυριότητα, προχώρησαν τον Μάιο του 2016 στην πώληση ενός αγροτεμαχίου έκτασης 2.745 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας 2.471 ευρώ στη θέση Σπηλιά και ενός οικοπέδου 10.794 τ.μ., με κύριο κτίσμα 368 τ.μ. και πολλά άλλα μικρότερα, αντικειμενικής αξίας 640.000, αντί ποσού 1.000.000 ευρώ!
Τα ακίνητα αγόρασε η Σταματία Γεωργαντή, σύζυγος του πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου, ως νόμιμη εκπρόσωπος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, Εθελοντικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με τον διακριτικό τίτλο «Κιβωτός του Κόσμου».
Το τίμημα μάλιστα καταβλήθηκε τμηματικά, καθώς η διοίκηση της «Κιβωτού» φέρεται ότι αδυνατούσε να το καταβάλει εφάπαξ.
Ετσι, τα δύο μέρη συμφώνησαν να καταβληθεί αρχικά ποσό ύψους 500.000 ευρώ σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσαν οι πωλητές στην Τράπεζα Πειραιώς και το υπόλοιπο σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι εξοφλήσεως του συνόλου του τιμήματος. Για την αγοραπωλησία μάλιστα καταβλήθηκε και ο αναλογούν φόρος, που ήταν 618 ευρώ, για το αγροτεμάχιο και 30.282 ευρώ για το οικόπεδο με τα κτίρια.
Από τα παραπάνω στοιχεία του δημοσιεύματος προκύπτουν εύλογα ερωτήματα γι’ αυτό που παρουσιάστηκε από όλους τους εμπλεκομένους ως μεγάλη δωρεά, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αγοραπωλησία, με πολύ υψηλό τίμημα μάλιστα, το οποίο έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί πώς εξασφαλίστηκε από τη διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου» και στη συνέχεια καταβλήθηκε προς τους πωλητές Κώστα Λούλη και Αννα Στεπάνοβα.
Ιδιαίτερη αξία έχει να διευκρινιστεί τόσο από τον κ. Λούλη όσο και από τους ελεγκτικούς φορείς του Δημοσίου για ποιον λόγο παρουσιάστηκε ως δωρεά αυτή η αγοραπωλησία των παραπάνω ακινήτων.
Ποιος ήταν ο σκοπός του «δωρητή»; Να οικοδομήσει απλώς το προφίλ ενός φιλάνθρωπου επιχειρηματία ή κάτι άλλο; Η τοπική Εκκλησία, και συγκεκριμένα ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, είχε γνώση ότι επρόκειτο για πώληση και όχι για δωρεά; Και αν ναι, διερωτάται η εφημερίδα, γιατί συνετέλεσαν στην εξαπάτηση της ελληνικής κοινής γνώμης, σιωπώντας για όλα αυτά;
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Λούλης δεν είναι η πρώτη φορά που τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς την προηγούμενη τριετία την είχε απασχολήσει τόσο για το πτυχίο του από τη σχολή των… κυλινδρόμυλων Ελβετίας, που του χάρισε τη θέση του γενικού γραμματέα στο Yπουργείο Τουρισμού, όσο και για τον διορισμό της γυναίκας του στο υπουργείο ως μετακλητής, αντί 1.500 ευρώ.
Η απάντηση του βιομήχανου
Απάντηση για την αποκάλυψη της μπίζνας με την «Κιβωτό» έδωσε ο βιομήχανος Κώστας Λούλης, ο οποίος δήλωσε πως πούλησε τη βίλα, τα εργαστήρια και την έκταση στο Διμήνι, κάνοντας στον πατέρα Αντώνιο μια γενναία «έκπτωση που ουσιαστικά ήταν δωρεά».
«Επειδή μου είπε πως είχε μόνο 1.000.000 ευρώ και βλέποντας πως είχε υπό την προστασία του ορφανά παιδιά, δέχτηκα να του κάνω μια γενναία έκπτωση 2.500.000 ευρώ, που ουσιαστικά ήταν δωρεά, μαζί με μέρος του εξοπλισμού των εργαστηρίων», αναφέρει ο κ. Λούλης.
Κατόπιν, όπως δηλώνει, ανέλαβε την πλήρη ανακατασκευή των κτιρίων, ώστε να προσαρμοστούν στη φιλοξενία παιδιών, πληρώνοντας περίπου όσα έλαβε από την πώληση.
«Εάν κάποιος νομίζει πως καρπώθηκα ένα ποσό από το 1.000.000 ευρώ, σημαίνει πως έχει σοβαρό έλλειμμα λογικής, πιστεύοντας πως χάρισα 6.000.000 – 7.000.000 ευρώ για να κερδίσω στο τέλος… κάποιες λίγες χιλιάδες ευρώ! Αυτό θα ήταν τότε ένα σοβαρό σκάνδαλο παραλογισμού», τονίζει ο ίδιος.