Ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη και αναφέρθηκε στο περιστατικό με τις λιποθυμίες από αναθυμιάσεις σε ξενοδοχείο στη Φλώρινα, αποκαλύπτωντας γιατί είναι επικίνδυνο το μονοξείδιο του άνθρακα.

«Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα σούπερ δηλητήριο, το οποίο μέσω των πνευμόνων, εισέρχεται στο αίμα, δηλητηριάζει την αιμοσφαιρίνη και αποτρέπει τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και στους ιστούς μας» εξήγησε αρχικά ο κ. Τζανάκης για τα όσα έγιναν στη Φλώρινα.

«Εκτός του ότι είναι σούπερ τοξικό, είναι και λίαν ύπουλο διότι η δηλητηρίαση συμβαίνει χωρίς ο άνθρωπος να αισθανθεί τίποτα, ναρκώνεται, αποκοιμιέται και ξαφνικά σταματάει η αναπνοή του» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

«Πριν από αυτό, μάλιστα, μπορεί κάποιος να πάθε εγκεφαλικό, ή ακόμη και έμφραγμα. Είναι ένα πάρα πολύ ύπουλο δηλητήριο και συνήθως έχουμε θύματα που αφορούν καύση κάρβουνων σε μαγκάλια και τζάκια» συνέχισε ο καθηγητής.

«Αυτή τη στιγμή, κατά πάσα πιθανότητα, η κεντρική θέρμανση και η καπνοδόχος που έδιωχνε τα καυσαέρια του καυστήρα, προφανώς είχε διαρροή και μέσω του δωματίου της καύσης, διοχετεύτηκε το αέριο στα δωμάτια, με συνέπεια να υπάρξει η δηλητηρίαση των ανθρώπων» ανέφερε ο κ. Τζανάκης, συνιστώντας προσοχή τόσο στους πολίτες όσο και στους ιδιοκτήτες ανάλογων μονάδων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι άοσμο, νεκρώνονται τα κύτταρα και οι άνθρωποι, συνήθως, πεθαίνουν στον ύπνο τους» κατέληξε ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.