Οι αρχές στην Πάτρα περιμένουν την εισαγγελική εντολή για να προχωρήσουν στην εκταφή της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Όταν γίνει αυτό θα πάρουν στα χέρια τους, το tablet που είναι πιθανό να κρύβει πολύτιμα στοιχεία, αλλά και μαλλιά του αδικοχαμένου κοριτσιού, που θα συμπληρώσουν τα στοιχεία που υπάρχουν.
«Η τρίχα έχει την ιδιότητα να μπορεί να μας δίνει την ανάλυση ουσιών σε βάθος χρόνου» εξήγησε χαρακτηριστικά, ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.
Η απορία όλων στρέφεται στο εξής ερώτημα: Μπορούν να ανακτηθούν οι πληροφορίες που κρύβει το tablet της Τζωρτζίνας; «Από ένα τάμπλετ που θα δεχτεί ποσότητα υγρασίας είναι πολύ δύσκολο να ανακτήσει κάποιος δεδομένα. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που εάν ανακτηθεί μέρος της μνήμης θα είναι κρίσιμο για οποιαδήποτε έρευνα», δήλωσε ο Δημήτρης Ευαγγελίου, σύμβουλος ηλεκτρονικής ασφάλειας.
Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν για κακό σκοπό. Ωστόσο, τόνισε πως η ελληνική αστυνομία μπορεί να δει τι ακριβώς έχει καταχωρηθεί στο τάμπλετ. «Μία σύγχρονη συσκευή μπορεί να κρατά πληροφορίες που δεν γνωρίζουν οι μέσοι χρήστες. Υπάρχουν λογισμικά που μπορούν να κάνουν αυτή την δουλειά και να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες» τόνισε στο Mega.
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων εξήγησε ότι το τάμπλετ μπορεί να περιέχει πολύτιμα στοιχεία για τις Αρχές. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει κι άλλος λόγος να γίνει αυτή η εκταφή. «Υπάρχει ανάγκη να διανοιχθεί ο τάφος της Τζωρτζίνας και να πάρουμε από μέσα το τάμπλετ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.
Ο κ. Λέων εξήγησε ότι το τάμπλετ μπορεί να περιέχει πολύτιμα στοιχεία για τις αρχές. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει κι άλλος λόγος να γίνει αυτή η εκταφή. Όπως είπε, έχει επιβεβαιωθεί η χρήση της κεταμίνης ως αιτία θανάτου, κάνοντας την εκταφή μπορούν να πάρουν τρίχες από τα μαλλιά της για να γίνει ανάλυση και να μάθουν πώς συνέβησαν τα προηγούμενα περιστατικά.
«Η τρίχα έχει την ιδιότητα να μπορεί να μας δίνει την ανάλυση ουσιών σε βάθος χρόνου. Είναι το μόνο βιολογικό υλικό στο οποίο μπορούμε να δούμε ακόμη και πριν 2-3 μήνες αν υπήρχε η χρήση αυτής της ουσίας ή και άλλως ουσιών, με βεβαιότητα.»