Με αφορμή την υπόθεση με τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα, ο Κωνσταντίνος Δούρος, καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας, μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με τον όρο της «διάμεσης πνευμονίτιδας» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό. Μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή οποιαδήποτε τοξικής ουσίας ή ναρκωτικών».

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται η νόσος της πνευμονίτιδας, η οποία έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον δύο από τα πέντε βρέφη. Πρόκειται για το πρώτο μωρό της 24χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου που κατέληξε τον Ιούνιο του 2022, αλλά και για το μωρό της φίλης της, τον Φεβρουάριο του 2021. Την ίδια ώρα, οι πνευμονολόγοι επισημαίνουν πως το εύρημα είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Από την πλευρά τους, οι Αρχές διεξάγουν ενδελεχή έρευνα συγκρίνοντας τις περιπτώσεις των βρεφών με τις περιγραφές της Ειρήνης να θεωρούνται κομβικές για τη λύση του μυστηρίου, καθώς ήταν παρούσα και στους πέντε θανάτους.

Τι είναι η «διάμεση πνευμονίτιδα»

Ο Κωνσταντίνος Δούρος, καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για το τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα.

«Είναι μπλεγμένος ο όρος. Είναι περιγραφικός και δεν προσδιορίζει αιτία θανάτου. Δείχνει δηλαδή κάποιες βλάβες αλλά αυτές οι βλάβες δεν δημιουργούνται από μία συγκεκριμένη αιτία αλλά από πολλές. Δεν έχουμε την αιτία. Είναι μία πρώτη προσέγγιση μέχρι να φτάσει στην αιτία. Είναι σαν να λέμε αιτία θανάτου ανακοπή καρδιάς αλλά πρέπει να δούμε από τι δημιουργήθηκε».

Συμπλήρωσε πως «Θα μπορούσε να έχει μία παθολογία και ένας άλλος λόγος είναι να έχει πάθει μία βαριά λοίμωξη που έχει χτυπήσει τον πνεύμονα. Ένας άλλος λόγος είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Υπάρχουν μικρά βρέφη που κοιμούνται δεν ξυπνούν ποτέ. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό. Μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή οποιαδήποτε τοξικής ουσίας ή ναρκωτικών».

Η αιτία θανάτου του δεύτερου μωρού της Ειρήνης

Μέσα σε λίγους μήνες η Ειρήνη Μπουρτζούκου έμεινε ξανά έγκυος. Με το δεύτερο παιδί που έφερε στον κόσμο δέθηκε -όπως λέει- περισσότερο. Οι δυσκολίες και η νοσηλεία του μωρού για έναν μήνα στο Αγία Σοφία τις έφερε πιο κοντά με τη νεαρή μητέρα να καταγράφει με το κινητό της κάθε εξέταση που της έκαναν οι γιατροί.

«Τράβαγα βίντεο και της μίλαγα γιατί ήταν ένα παιδί πανέξυπνο. Το έλεγαν και στο νοσοκομείο. Την τράβαγα βίντεο για να της δείξω όταν μεγαλώσει τι τράβαγα για εκείνη», έχει πει η ίδια.

Η μητέρα ήταν παρούσα και στο τελευταίο επεισόδιο του μωρού λίγο πριν καταλήξει. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα η καρδούλα του είχε σταματήσει. Ο θάνατος αποδόθηκε σε καρδιακή ανακοπή που μάλλον σχετίζεται με τις επιληπτικές κρίσεις που ανέφερε η μητέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, στο αίμα βρέθηκαν φάρμακα συμβατά με την φαρμακευτική αγωγή για την επιληψία.

Στο ίδιο έργο θεατές οι γιατροί του Αγία Σοφία καθώς με την ίδια ακριβώς συμπτωματολογία είχαν νοσηλεύσει και την αδελφή της Ειρήνης πριν 9 χρόνια η οποία κατέληξε λίγες ημέρες μετά το εξιτήριο της. Τότε ήταν που έπεσε στο τραπέζι και ο γονιδιακός έλεγχος που άρχισε άμεσα με την εισαγγελική παρέμβαση.

Η αδελφή της Ειρήνης είχε πεθάνει από διάμεση πνευμονίτιδα

Η ελληνική αστυνομία από το 2023 όταν είχε δημιουργηθεί το θέμα με τα δύο παιδιά της 24χρονης Ειρήνης, είχε κάνει μία ενδελεχή έρευνα τι είχε συμβεί, βάζοντας στα δεδομένα της και τον θάνατο της αδελφής της.

Σήμερα ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA αποκάλυψε πως και ο θάνατος της αδελφής της Ειρήνης οφείλεται σε διάμεση πνευμονίτιδα. Η αδελφή της Ειρήνης πέθανε στο Άργος το 2014, με την 24χρονη τότε να είναι στη ηλικία των 2 ετών κι όχι νεογέννητη, όπως είχε πει σε παλαιότερη αναφορά της και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο να επισημαίνει την συγκεκριμένη διαφορά.

Στο σκοτάδι παραμένει η οικογένεια για τα αίτια θανάτου του Παναγιώτη

Οι συγγενείς του 15 μηνών Παναγιώτη που έχασε τη ζωή του στις 5 Αυγούστου παραμένουν στο σκοτάδι σχετικά με τα αίτια του θανάτου του, καθώς ο τεράστιος φόρτος εργασίας στα δύο εργαστήρια που κάνουν ιστολογικές εξετάσεις είναι πολύ μεγάλος.

Σύμφωνα με το MEGA οι ιστολογικές εξετάσεις δεν έχουν ξεκινήσει καν να γίνονται, δεν έχουν παραδοθεί στους αρμόδιους παθολογοανατόμους της Αθήνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!