Ξεκινά σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο του νόμου περί ευθύνης Υπουργών με κατηγορούμενο τον πρώην Υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκο Παππά.
Ο πρώην Υπουργός, ο οποίος επί σειρά ετών υπήρξε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου αναφορικά με τους χειρισμούς του στο διαγωνισμό την τηλεοπτικών αδειών του 2016, ο οποίος στη συνέχεια είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Νίκος Παππάς είναι η παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Μαζί του δικάζεται και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος αντιμετωπίζει την πλημμεληματική κατηγορία της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος.
Οι καταγγελίες Καλογρίτσα
Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2020 μετά από τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι υπήρξε εικονική συναλλαγή με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC της οικογένειας Χούρι, προκειμένου να εξασφαλίσει ο ίδιος την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπορεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με τον Χρ.Καλογρίτσα, ο Νίκος Παππάς είχε οργανώσει το σχέδιο χρηματοδότησης του επιχειρηματία, ώστε να αποκτήσει και να ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.
«Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», είχε καταθέσει ο επιχειρηματίας στο πλαίσιο της ανάκρισης που προηγήθηκε.
Αρνείται τις κατηγορίες ο Νίκος Παππάς
Ο πρώην Υπουργός, Νίκος Παππάς από την πρώτη στιγμή αρνείται τα όσα του έχουν καταλογιστεί και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.
Το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του ειδικού δικαστηρίου που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι υιοθέτησε το σκεπτικό της σχετικής πρότασης που είχε προηγηθεί από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι ο πρώην υπουργός είχε λειτουργήσει με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον και τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με βάσει τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού και της πολυφωνίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Δεκαέξι οι μάρτυρες
Από το βήμα του μάρτυρα θα περάσουν 16 πρόσωπα, μεταξύ αυτών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο ιδιοκτήτης της ALTER EGO Ευάγγελος Μαρινάκης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ALPHA Δημήτρης Φουρλεμάδης, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαχρήστος και Δήμος Βερύκιος και ο εκδότης της εφημερίδας DOCUMENTO Κώστας Βαξεβάνης, ενώ κατά την πρόοδο της δίκης και οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να προτείνουν μάρτυρες υπεράσπισης.
Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία είχε διατελέσει ανακρίτρια στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Εισαγγελέας κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, η οποία σημειωτέον είναι εισαγγελέας και στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη.