Η καθηγήτρια του ΑΠΘ εγκλωβίστηκε από φοιτητές και τελικά την άφησαν να απομακρυνθεί μετά από δύο ολόκληρες ώρες. Ο Πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου, περιγράφει τα όσα έγιναν…
Παίρνει διαστάσεις το επεισόδιο στο ΑΠΘ με την «ομηρία» καθηγήτριας από φοιτητές που είχαν κοπεί στο μάθημά της. Ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου κάνει λόγο για ένα αηδιαστικό γεγονός και για μια μειοψηφία που βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια.
Η καθηγήτρια προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που έζησε, με το όλο θέμα να συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.
«Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε αυτή η μειοψηφία με τραμπούκικες λογικές να πάει στο γραφείο της καθηγήτριας ψυχολογίας και να της επιβάλει την αναβαθμολόγηση των γραπτών» περιγράφει ο πρύτανης Νίκος ΠαπαΪωάννου για την ομηρία καθηγήτριας. «Ήταν ένα γεγονός πραγματικά αηδιαστικό, ένα γεγονός έξω από κάθε λογική» τόνισε στην ΕΡΤ.
«Όντως μία συνάδελφος από το τμήμα Ψυχολογίας καθ όλα αγαπητή, πολύ σωστή συνάδελφος, ακαδημαϊκά και ερευνητικά, αποφάσισε να κάνει τη δουλειά της. Ποια είναι η δουλειά της; μετά το τέλος της των μαθημάτων στις εξετάσεις, να βάλει τα θέματά της και να βαθμολογήσει τα γραπτά όπως αυτή νομίζει με βάση την ακαδημαϊκή της ελευθερία Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε λοιπόν αυτή η μειοψηφία με τραμπούκικες λογικές να πάνε να της επιβάλουν την αναβαθμολόγηση των γραπτών. Προφανώς και δεν το έκανε».
Όπως υπογράμμισε: «προφανώς έχει και τη στήριξη του τμήματος της, αλλά όλα αυτά δείχνουν αυτές τις άρρωστες νοοτροπίες δεκαετιών, που μερικές φορές οδηγούμαστε σε αυτές τις καταστάσεις. και νομίζω ολοκληρώνεται. Αυτές οι τραμπούκικες λογικές που έχουν τις ρίζες τους δεκαετίες πριν, έχουν εμφυσήσει το φόβο στους συναδέλφους οι οποίοι λειτουργούν».
Και προειδοποίησε: Πρέπει να ξέρουν πως ο νόμος 4957/22 που ψηφίστηκε μας έχει δώσει τη δυνατότητα να παρέμβουμε και θα το κάνουμε. Γιατί δεν είναι μόνο να αναγνωρίζουμε τέτοιες τραμπούκικες λογικές. Δεν είναι μόνο να συμπαραστεκόμαστε. Εμείς στο Αριστοτέλειο θα εφαρμόσουμε το νόμο. Υπάρχει νόμος για πειθαρχικές διαδικασίες σε τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές και τραμπούκικες, λογικές. «Η καθηγήτρια είναι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση» ανέφερε.
Για τα γεγονός ότι στο ΑΠΘ τέτοια περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, ανέφερε ότι «όλες οι πράξεις που έχουν ως στόχο τη ρήξη με αυτές τις τραμπούκικες λογικές του παρελθόντος, χρειάζονται μεγάλες ψυχικές αντοχές για να μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις. Σε ό, τι με αφορά, είμαι απαρέγκλιτα δοσμένος σε αυτή τη μάχη. Έχουμε κερδίσει τη μάχη. Από κει και πέρα, κάποιες επιμέρους μικρές τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν με ακουμπάνε και νομίζω εν κατακλείδι, για να μπορέσουμε να τις εξαλείψουμε πρέπει να στηριζόμαστε στο νόμο. Στηριζόμενοι στο νόμο, προχωράμε και θα εξαλειφθούν και αυτά τα τελευταία ίχνη».
Ωστόσο διευκρίνισε πως «κάθε δημοκρατική διαμαρτυρία η οποία σέβεται τους όρους του διαλόγου, είναι καλοδεχούμενη με όποιο αίτημα».