Η La Repubblica αναφέρεται στην «αποτυχία» των ελληνικών Αρχών να επέμβουν στην τραγωδία της Πύλου και υποστηρίζει ότι το σκάφος με τους εκατοντάδες ανθρώπους είχε αρχίσει «να κατευθύνεται προς τις ακτές της Πελοποννήσου» και να μην χαράζει τελικά πορεία προς τις ακτές της Καλαβρίας.

Μάλιστα, η ιταλική εφημερίδα, αναφέρεται στη φωτογραφία που έχει κυκλοφορήσει από τη Frontex, που δείχνει τους εκατοντάδες μετανάστες με υψωμένα τα χέρια, και επισημαίνει ότι τους δείχνει να ζητούν βοήθεια όταν ακόμα το σκάφος ακόμα έπλεε.

Επικαλούμενη μαρτυρίες ορισμένων επιζώντων, πάνω στο σκάφος οι ώρες ήταν δραματικές και υπήρχε μεγάλη ένταση. Ο κινητήρας του αλιευτικού σκάφους είχε αρχίσει να έχει πρόβλημα μάλιστα κάποιοι είχαν ζητήσει να επιστρέψουν στη Λιβύη. Όμως, ο καπετάνιος του σκάφους και οι λαθρέμποροι προφανώς συνέχισαν την πορεία, με «σκληρούς τρόπους και ξυλοκοπώντας όσους παραπονιόντουσαν» όπως τονίζεται στο δημοσίευμα.

Συνεχίζοντας η La Repubblica τονίζει ότι η κατάσταση είχε παρεκτραπεί όταν τελείωσε πια και το πόσιμο νερό στο πλοίο, με πολλούς, αφυδατωμένους πια, να έχουν αρχίσει να λιποθυμούν.

Κάνει λόγο και για δύο νεκρά παιδιά που ήταν στο αμπάρι μαζί με άλλους τέσσερις ανθρώπους. Πανικόβλητοι οι μετανάστες, αφού τα αλλεπάλληλα αιτήματα για βοήθεια δεν είχαν δώσει αποτέλεσμα, την ώρα που ο καπετάνιος, αφού έστρεφε την πλώρη προς τις ελληνικές ακτές, είχε εγκαταλείψει το πλοίο κατεβάζοντας μια σωσίβια λέμβο. Θα ήταν η ώρα που το σκάφος θα είχε αρχίσει να κάνει ζιγκ-ζαγκ.

Η Repubblica συνεχίζει, τονίζοντας ότι το βράδυ πια η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν δύο εμπορικά πλοία, που είχαν λάβει εντολή από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα να πλησιάσουν το αλιευτικό, άρχισαν να φέρνουν μπουκάλια με νερό και τρόφιμα. Για να τα πάρουν, οι μετανάστες κινούνταν απρόσεκτα προκαλώντας σοβαρές ταλαντώσεις στο ψαροκάικο. Λίγες ώρες αργότερα, όταν είχε ήδη νυχτώσει, ο κινητήρας είχε σβήσει και, έχοντας γίνει ακατάλληλο για πλεύση, το σκάφος ανατράπηκε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι πολύ δύσκολες και οι ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες έχουν πλέον μειωθεί πάρα πολύ, καταλήγει το δημοσίευμα. Η θάλασσα είναι πολύ βαθιά στο σημείο του ναυαγίου και οι διασώστες πιστεύουν ότι οι περισσότεροι μετανάστες, σίγουρα αρκετές εκατοντάδες, παγιδεύτηκαν στο αμπάρι.