Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκε ομάδα γεωλόγων και σπηλαιολόγων κατά τη διάρκεια εξερεύνησης στο αρχαίο φρέαρ με την επωνυμία «Λούτσα 1» στην Καμάριζα Λαυρίου Αττικής, καθώς εντόπισαν έναν ανθρώπινο σκελετό και υπολείμματα ρουχισμού και παπουτσιών, σε βάθος 100 μέτρων από την είσοδο του φρέατος και 53 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Όπως είπε o διδάκτωρ γεωλογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ειδίκευση τα αρχαία μεταλλεία Μάρκος Βαξεβανόπουλος, «αμέσως ενημερώσαμε το Αστυνομικό Τμήμα Λαυρίου για τα ευρήματα μας. Λόγω του μεγάλου βάθους οι αστυνομικοί μας ζήτησαν να επιχειρήσουμε πάλι και να συλλέξουμε με μεγάλη προσοχή όλα τα ευρήματα και να τα παραδώσουμε σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες για την ταυτοποίηση του νεκρού».
Όπως τόνισε ο γεωλόγος λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτά τα βάθη, με υψηλά ποσοστά υγρασίας, νεκρά στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο καθώς η αποσύνθεση γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Έτσι υπήρχαν τα ευρήματα που με μία πρώτη ματιά οδηγούν στο βασικό συμπέρασμα πως πρόκειται για άνδρα που έχασε τη ζωή του πριν από αρκετά χρόνια.
Επίσης συλλέχθηκαν κομμάτια από τον ρουχισμό, όπως και μία χαρακτηριστική αγκράφα από τη ζώνη του παντελονιού. Σπουδαίο εύρημα θεωρούνται τα υπολείμματα παπουτσιών διότι διακρίνεται το νούμερο μεγέθους 41.
«Το νούμερο μεγέθους των παπουτσιών ίσως βοηθήσει πολύ. Σίγουρα ο σκελετός ανήκει σε άνδρα. Από την πλευρά μας κάναμε ότι ήταν δυνατό για να συλλέξουμε τα οστά με μεγάλη προσοχή και τα παραδώσαμε στους αστυνομικούς. Εντοπίσαμε τον σκελετό την Παρασκευή (σ.σ. 10 Μαΐου) και την Δευτέρα (σ.σ. 13 Μαΐου) κατεβήκαμε πάλι για να συλλέξουμε όλα τα στοιχεία».
«Φως» στη μυστηριώδη υπόθεση πιθανότατα να ρίξουν τα όσα υποστηρίζουν οι ηλικιωμένοι της περιοχής στην ευρύτερη περιοχή της Καμάριζας.
Όπως είπαν και στους αστυνομικούς αλλά και στην ομάδα των επιστημόνων, το 1978 η ηρεμία στο χωριό τους είχε διαταραχτεί από μία υπόθεση με άρωμα αρχαιοκαπηλίας. Οι Αρχές έκαναν πολυήμερες έρευνες.
Αναζητούσαν στα αρχαία φρέατα της περιοχής και στις στοές των μεταλλίων έναν άνδρα που είχε εξαφανιστεί και είχε σχέση με υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Λέγεται πως ήταν κάτοικος Γλυφάδας.
Δεν είχε ψαχτεί το φρέαρ «Λούτσα 1»
Οι φερόμενοι ως δράστες που είχαν συλληφθεί και ανακρίνονταν τότε είχαν υποδείξει ορισμένα φρέατα για να γίνουν έρευνες αλλά σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της Καμάριζας, δεν είχε ψαχτεί τότε το «Λούτσα 1» που θεωρείται από τα δυσκολότερα και τα πιο βαθιά φρέατα της περιοχής.
Ο αγνοούμενος της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν είχε βρεθεί και δεν απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα μεταξύ αυτών εάν ρίχτηκε στο φρέαρ ζωντανός ή νεκρός. Είχαν γίνει έρευνες σε άλλα φρέατα. Η προσέγγιση για έρευνες στο «Λούτσα 1» ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς ειδικό εξοπλισμό και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό.
Φάνηκε ο μηρός μέσα από τις πέτρες
Μάλιστα όπως τονίζει ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος πάνω από τον σκελετό υπήρχε ένας μεγάλος σορός από πέτρες που προφανώς πέταξαν οι δράστες για να σκεπάσουν το θύμα, αλλά και και αυτό παραμένει απλή και ατεκμηρίωτη ικασία.
«Είναι ενδιαφέρον να σας πω πως βρήκαμε τον σκελετό. Κατ’ αρχήν η προσέγγιση μας στον πάτο του φρέατος δεν έγινε με κατακόρυφο τρόπο. Μπήκαμε από άλλη είσοδο και μέσω οριζόντιου τούνελ φτάσαμε στον πάτο του “Λούτσα 1”.
Αρχικά μας κίνησε το ενδιαφέρον ο κώνος των λίθων που υπήρχε εκεί. Μέσα από τους λίθους διακρίναμε το μηρό από το πόδι του θύματος…».
Το μακάβριο εύρημα ίσως φωτίσει μία σκοτεινή υπόθεση που έμενε στο αρχείο για 46 χρόνια και πλέον μέσα από τα εργαστήρια και τα αρχεία της Ελληνικής Αστυνομίας να δοθούν απαντήσεις.
Το σίγουρο είναι πως η μακάβρια ανακάλυψη πως θα φωτίσει τη μεγάλη προσπάθεια μιας επιστημονικής ομάδας έμπειρων επιστημόνων όπως ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας Γιάννης Λώλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Αρχαιολογίας Ανδρέας Καπετάνιος.
Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα «Lavrion Metals Database Project» με ακρωνύμιο «LaMDa Project» που ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου 2024 και έχει σκοπό να εξερευνήσει και να καταγράψει όλα τα φρέτα και τα μεταλλία την ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.