Ο πρόεδρος του διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας CSI Μανώλης Σφακιανάκης, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για την αυτοκτονία του 14χρονου στα Κάτω Πατήσια, η οποία έχει προκαλέσει σοκ στους κατοίκους της περιοχής και σε ολόκληρη τη χώρα.
Μάλιστα, όπως είπε μέχρι τώρα, τα στοιχεία «δείχνουν» ότι η αυτοκτονία ήταν αποτέλεσμα bullying.
Για τον 14χρονο που αυτοκτόνησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο δωμάτιό του, υπάρχουν πληροφορίες ότι είχε πέσει θύμα bullying και μάλιστα, μόνο λίγες ώρες πριν βάλει τέλος στη ζωή του.
Ο Μανώλης Σφακιανάκης είπε πως η υπόθεση είναι παρόμοια με αυτήν του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος είχε δώσει τέλος στη ζωή του μετά από επιθέσεις που δεχόταν από συμφοιτητές του.
«Δυστυχώς η εικόνα αρχίζει σιγά – σιγά και φαίνεται… Πάμε σε εποχές Γιακουμάκη. Εύχομαι να βγω ψεύτης».
Σύμφωνα με τον κύριο Σφακιανάκη, από τις μαρτυρίες που ο ίδιος έχει συλλέξει αλλά και από αυτά που έχουν πει δημόσια συμμαθητές του 14χρονου, υπάρχουν ενδείξεις για bullying.
«Πιστεύω θα τρέξει η έρευνα προς ένα bullying. Το (παιχνίδι) «blackout» δεν το βλέπω πολύ…».
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI τόνισε πως φως στην υπόθεση θα δώσουν τόσο τα ψηφιακά μέσα του 14χρονου όσο και οι μαρτυρίες των συμμαθητών του.
«Να εξεταστούν άμεσα οι μαρτυρίες των παιδιών από τα Αρχές. Τα ψηφιακά μέσα θα μιλήσουν αλλά τα παιδιά θα πρέπει να καταθέσουν, να δώσουν πρόσωπα και πράγματα παράλληλα με τις ψηφιακές ενέργειες. Όσα παιδιά έχουν μιλήσει, να πάνε να καταθέσουν».
«Πιστεύω ότι θα τρέξει η έρευνα για bullying. Το (παιχνίδι) black out δεν το βλέπω πολύ», κατέληξε ο κ. Σφακιανάκης.
«Πρέπει να διαλευκάνει η συμμέτοχη σε αυτοκτονία. Κάποιοι τον έχουν σπρώξει», είπε.
Blackout Challenge: Μύθος ή ένας ακόμη κίνδυνος για τα παιδιά μας;
Στο μεταξύ, η ομάδα του CSI Institute με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δίνει χρήσιμες διευκρινίσεις στους γονείς.
Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί στα social media πολλές “προκλήσεις” τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το “Blackout Challenge” στην πλατφόρμα του Τik Tok, στο οποίο το άτομο προκαλεί ασφυξία στον εαυτό του με διάφορους τρόπους, ώσπου να χάσει τις αισθήσεις του και έπειτα ανεβάζει το βίντεο στην αντίστοιχη πλατφόρμα.
Η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και μπορεί να οδηγήσει από μία λιποθυμία, μέχρι και εγκεφαλική βλάβη ή και θάνατο. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιας επικινδυνότητας challenges φτάνουν στα παιδιά, με παράδειγμα το “Choking Game” και το “Pass Out
Challenge”, που είχαν γίνει ήδη viral από το 2008.
Ήδη στις ΗΠΑ καταγράφονται πάνω από 10 θάνατοι που έχουν προκληθεί από το Blackout Challenge, ενώ διερευνάται αν σχετίζεται με την πρόσφατη αυτοκτονία εφήβου.
Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε τέτοια challenges στα social media, όπως το Blackout Challenge. Αυτό μπορεί να συνδέεται με τη μεγαλύτερη απήχηση που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μικρότερες ηλικίες.
Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία και έχουν προφίλ στα social media. Επίσης, επηρεάζονται περισσότερο από τους συνομηλίκους τους και την επιθυμία τους να αισθάνονται ως μέλη μιας ομάδας. Οπότε, η συμμετοχή τους σε αυτές τις δοκιμασίες τους κάνει να νιώθουν περισσότερο αποδεκτοί.
Τα παιδιά μπορούν ευκολότερα να κάνουν παρορμητικές πράξεις, χωρίς να έχουν σκεφτεί πριν τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγονται. Συχνά σε αυτές τις ηλικίες υπάρχει μεγαλύτερη άγνοια του κινδύνου και των συνεπειών των πράξεών τους.
Η άμεση επιβράβευση που παρέχεται με τη μορφή likes και comments είναι συχνά αρκετό κίνητρο για να συμμετέχουν σε επικίνδυνες δοκιμασίες που μπορεί να απειλείται ακόμα και η ζωή τους. Αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι συχνά το δημοφιλές παιδί του σχολείου που συμμετείχε σε αυτό το challenge και κέρδισε εκατοντάδες likes και comments.
Τέτοιες δοκιμασίες κάνουν εμφανείς τους κινδύνους που μπορεί να έχει η λανθασμένη χρήση των social media από άτομα νεαρής ηλικίας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το παιδί και ο έφηβος μπορεί να συνδεθεί με διάφορα άτομα, όχι μόνο γνωστούς, αλλά και άτομα που δεν γνωρίζει. Μπορεί λοιπόν κάποιος άγνωστος να το προσεγγίσει και να το επηρεάσει είτε με πειθώ είτε με απειλές.
Το cyber bullying είναι η νέα, ευρέως διαδεδομένη μορφή εκφοβισμού που κυριαρχεί στα social media και μπορεί να είναι επιζήμια για την ευάλωτη ψυχολογία του παιδιού και του εφήβου. Επιπλέον, η επιθυμία για αναγνώριση και αποδοχή είναι πολύ σημαντική και μπορεί να παρασύρει τα παιδιά και τους εφήβους σε επικίνδυνες δοκιμασίες, τόσο για την σωματική, όσο και για την ψυχική τους υγεία.
Έτσι λοιπόν το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια δίνει τις εξής χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς:
Σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τη χρήση του Διαδικτύου μέσω της Ψηφιακής Ακαδημίας και των ημερίδων που διοργανώνονται από το Ινστιτούτο.
Εκμάθηση από τους γονείς ψηφιακών δεξιοτήτων, ώστε να προστατεύουν το παιδί από κινδύνους του διαδικτύου.
Καλή και υγιής σχέση γονέα- παιδιού και ανοιχτός διάλογος
Γονικός έλεγχος σε εφαρμογές όπου συνισταταται.
Καθιέρωση ορίου ηλικίας για τη χρήση των social media από το παιδί.