Ο Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου, Μύρωνας Χιλετζάκης αποκάλυψε δύο εύκολους τρόπους με τους οποίος ο κάθε καταναλωτής θα μπορέσει να καταλάβει αν το λάδι του είναι νοθευμένο.
«Ο ένας τρόπος για να αντιληφθεί κάποιος αν είναι νοθευμένο το λάδι είναι να το ρίξουμε σε νερό. Τότε το ανόθευτο θα πρέπει να ανέβει στην κορυφή του ποτηριού. Αν αυτό δεν συμβεί τότε υπάρχει νοθεία.
Επίσης αν βάλεις ένα ποτήρι λάδι στο ψυγείο τότε αυτό θα παγώσει και γίνεται βούτυρο. Αν δεν παγώσει σημαίνει ότι έχει άλλα λάδια μέσα».
Τα στοιχεία του ΕΦΕΤ για αύξηση της νοθείας
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΕΤ, την τετραετία 2019-2022 καταγράφεται έντονη κλιμάκωση παρατυπιών στα τυποποιημένα ελαιόλαδα. Συγκεκριμένα, το 2022 το 14,6% σε 191 δείγματα αποδείχθηκαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επισήμανσης, αυθεντικότητας, νοθείας. Πρέπει να επισημανθεί ότι το 2022 εξετάστηκε 41% μικρότερος αριθμός δειγμάτων δεδομένης της μικρότερης παραγωγής σε σχέση με το 2021, όταν τα δείγματα ανήλθαν σε 327, εκ των οποίων το 9,4% ήταν μη συμμορφούμενα, γεγονός που μεταφράζεται σε ηχηρή αύξηση της παραβατικότητας σε ένα μόλις έτος. Στην περίοδο 2019 έως 2022 το 7,1% σε σύνολο δείγματος 1.067 τυποποιημένων ελαιόλαδων ήταν νοθευμένο ή παράτυπο.
Για φέτος ο ΕΦΕΤ έχει προγραμματίσει 350 δειγματοληψίες (το πρωτόκολλο προβλέπει 1 δείγμα ανά 1.000 τόνους): 258 έλεγχοι στο εξαιρετικό παρθένο, 52 στο παρθένο, 20 στο μίγμα ελαιόλαδου, 10 στο πυρηνέλαιο και 10 χύμα, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο του 2024. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στο τελικό προϊόν που διατίθεται στο ράφι και αφορούν χημικό, οργανοληπτικό και έλεγχο ως προς την επισήμανση.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του ελεγκτικού φορέα, η πλειονότητα των προβλημάτων αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των δειγμάτων τα οποία διαπιστώνονται από το αρμόδιο «πάνελ» γευσιγνωστών που κάνουν τον σχετικό έλεγχο. Σε αυτό το πεδίο του ελέγχου όμως υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις αμφισβητήσεις για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι πέρα από τον ΕΦΕΤ, αρμοδιότητα ελέγχων έχουν και οι περιφέρειες, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δεν υπάρχει απόλυτη διασύνδεση μεταξύ των ευρημάτων των δύο φορέων. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ του ΕΦΕΤ και της οικονομικής αστυνομίας, προκειμένου πέρα από ενδεχομένως αυστηρή σύσταση για ανάκληση των παράτυπων προϊόντων, η σχετική υπόθεση να παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.