Ο Νίκος Κοκλώνης τις τελευταίες μέρες ελέγχεται από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, αναφορικά με μεγάλη υπόθεση απάτης, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, στην οποία ο ίδιος εμφανίζεται ως επικεφαλής.
Αν ο Παύλος Πολάκης διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδρύσει δικό του κόμμα, θα το ψηφίζατε;
- Ναι (41%, 6.209 Votes)
- Όχι (45%, 6.789 Votes)
- Ίσως (10%, 1.459 Votes)
- Δεν ξέρω / Δεν απαντώ (4%, 651 Votes)
Σύνολο ψήφων: 15.108
Επτά πρόσωπα και συνολικά 13 εταιρείες περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος για τον τηλεαστέρα Νίκο Κοκλώνη, όπου γίνεται λόγος για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης υπό τη διεύθυνσή του.
Επίσης στο πόρισμα καταπέλτη γίνεται λόγος για βλάβη των οικονομικών συμφερόντων της Κομισιόν μέσω εταιρείας που συνδέεται με το Νίκο Κοκλώνη κάτι που σημαίνει ότι για ένα σκέλος της υπόθεσης θα υπάρξει πιθανότατα έρευνα και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην υπόθεση εμπλέκονται εκτός του Κοκλώνη, μία δικηγόρος, δύο διαχειριστές εταιρειών και ένας λογιστής.
Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να ίδρυαν επιχειρήσεις με σκοπό αφενός να καταχραστούν χρήματα του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου να προσδώσουν νομιμοφανή προέλευση σε χρήματα από παράνομες δραστηριότητες του Κοκλώνη και άλλων προσώπων στο εξωτερικό.
Ο Κοκλώνης φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να χρησιμοποίησε ανύπαρκτο διαχειριστή στις εταιρείες, προκειμένου να αναλάβει την ποινική και ατομική ευθύνη των χρεών που θα δημιουργούσαν οι εταιρείες του. Τα χρέη δημιουργούνταν είτε από παράνομη ιδιοποίηση ΦΠΑ, είτε από ανεξόφλητους φόρους εισοδήματος η φόρους μισθωτών υπηρεσιών.
Μεταξύ των εταιρειών που ίδρυσε ο Κοκλώνης είναι και τέσσερις εικονικές, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος. Επίσης δύο από τις συνολικά 13 εταιρείες χαρακτηρίζονται ως εταιρείες «κέλυφος» με τη μητρική τους εταιρεία να βρίσκεται στο εξωτερικό ενώ δύο ακόμη εταιρείες φέρονται να είχαν χρησιμοποιηθεί ως όχημα νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.
Μέσων των συναλλαγών από τις εικονικές εταιρείες ο Κοκλώνης φέρεται να έλαβε πάνω από 2 εκατ. ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ, εξαπατώντας στην ουσία το Δημόσιο, και ακόμη 615.000 ευρώ μέσω της επιστροφής του φόρου εισοδήματος.
Επίσης φέρεται να δημιούργησε χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο καθώς, δεν κατέβαλε φόρους στο κράτος, με τη συνολική ζημία να ανέρχεται σε 12,6 εκατ. ευρώ.