Βαριά οπλισμένοι άνδρες επιτέθηκαν την Τετάρτη σε ορυχείο στην κεντρική Νιγηρία, σκότωσαν μέλη του προσωπικού ασφαλείας και απήγαγαν εργαζόμενους, ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερις Κινέζους, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι τοπικές αρχές.
Συμμορίες βαριά οπλισμένων κακοποιών, των λεγόμενων bandits, κατατρομοκρατούν επί χρόνια την κεντρική και τη βορειοδυτική Νιγηρία, διαπράττοντας ζωοκλοπές, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα και φόνους. Οι επιθέσεις τους έχουν διευθυνθεί και ενταθεί τελευταία.
Οι bandits –«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»– βάζουν επίσης στο στόχαστρο εγκαταστάσεις όπως ορυχεία και μεταλλεία, όπου απαγάγουν κυρίως ξένους εργαζόμενους ώστε να αποσπάσουν μεγαλύτερα λύτρα.
Το απόγευμα της Τετάρτης, ένοπλοι επιτέθηκαν σε ορυχείο στο χωριό Ατζάτα Αμπόκι, στην περιοχή Σιρόρο, στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας του Νίγηρα, είπε τοπικός αξιωματούχος αρμόδιος για ζητήματα ασφαλείας, ο Εμάνουελ Όμαρ.
«Εργαζόμενοι στην εγκατάσταση, ανάμεσά τους τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι, απήχθησαν», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ο ακριβής αριθμός των ομήρων μένει να εξακριβωθεί.
Φύλακες αναμετρήθηκαν με τους επιτιθέμενους και υπήρξαν θύματα και στις δύο πλευρές, όμως ο αριθμός τους επίσης μένει να εξακριβωθεί, σύμφωνα με τις αρχές.
Δεν διευκρίνισαν ποια πρώτη ύλη εξορυσσόταν στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ούτε δημοσιοποίησαν το όνομα της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκμετάλλευσή της.
Κύματα βίας σαρώνουν την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής: η δράση τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό της τμήμα, των κακοποιών στο βορειοδυτικό και στο κεντρικό της τμήμα εντείνεται, ενώ ως τις προεδρικές εκλογές δεν απομένει παρά λιγότερος από ένας χρόνος.
Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις για την αδυναμία του να επιλύσει το πρόβλημα της ανασφάλειας στη χώρα, θα ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του τον Φεβρουάριο 2023.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, η βία των συμμοριών κλιμακώνεται: σκότωσαν πάνω από 2.600 πολίτες το 2021, αριθμό αυξημένο κατά 250% σε σύγκριση με το 2020.
Οι συμμορίες αυτές δρουν με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος, οι ενέργειές τους δεν έχουν ιδεολογική χροιά, και συχνά αφήνουν ελεύθερους τους ομήρους αφού καταβληθούν τα λύτρα. Ωστόσο, η παρείσφρηση τζιχαντιστών στις τάξεις τους προκαλεί ανησυχία σε αναλυτές.