ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Novartis: Αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων που όμως… είχαν διαρρεύσει από χρόνια

Δεστεμπασίδης ο «Σαράφης», Μαραγγέλη η «Κελέση»

Novartis: Αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων που όμως… είχαν διαρρεύσει από χρόνια

Τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis αποκαλύπτονται στο έγγραφο της Οικονομικής Εισαγγελίας τα οποία όμως είχαν διαρρεύσει εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, αναστέλλεται επίσης και κάθε προστασία των μαρτύρων από ποινικές διώξεις.

Και μπορεί επιτέλους να δόθηκαν σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφεται από την επίκουρο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Ελένη Γ. Παπαδοπούλου, τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» που είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη, αλλά βέβαια τώρα δεν έχουν σημασία γιατί το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τότε έχει αλλάξει ονόματα τους έχει δώσει αμερικανικά διαβατήρια.

Οι μάρτυρες είχαν την τύχη να είναι δικηγόρος τους ο Παύλος Σαράκης που διαπραγματεύθηκε με το αμερικανικό δημόσιο μια συμφωνία που «γονάτισε» τη Novartis και τους πρόσφερε μια νέα ζωή υπό την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Γιατί όπως σας είχαμε ενημερώσει σχετικά στο pronews.gr, το σκάνδαλο της Novartis είχε κλείσει σε Ελλάδα και ΗΠΑ με έναν πολύ περίεργο τρόπο: Στην Ελλάδα, όλοι οι κατηγορούμενοι πολιτικοί, αθωώθηκαν κατά την ποινική διερεύνηση (από τον Α.Σαμαρά και τον Α.Γεωργιάδη μέχρι τον Α.Λοβέρδο), όπως και οι ιδιώτες, είτε ήταν στελέχη της εταιρείας είτε όχι, ουδείς καταδικάστηκε, η εταιρεία αποδόθηκε «καθαρή» στην συνέχιση της δραστηριότητάς της.

Στις ΗΠΑ, όπου οι ίδιοι μάρτυρες κατέθεσαν τα ίδια πράγματα, η εταιρεία δέχθηκε την ευθύνη της και πλήρωσε… 345 εκατ. δολάρια για να μην καταδικαστούν τα στελέχη της για δωροδοκίες!

Πώς στις ΗΠΑ όμως οι καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων γίνονται δεκτές και παραδέχεται η Novartis όταν ακολουθούσε «αθέμιτες πρακτικές» (δεν εννοούν βέβαια τους γιατρούς στους οποίους έδιναν δωράκια για να γράφουν φάρμακά τους, όπως κάνουν όλες οι εν Ελλάδι ξένες φαρμακευτικές εταιρείες) και στην Ελλάδα, «καθαρίζει»;

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την ίδια ακριβώς υπόθεση για την οποία κινητοποιήθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ: Η νομική έδρα της Novartis βρίσκεται στις ΗΠΑ και η υπόθεση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αφού αφορούσε την διαφθορά Ελλήνων πολιτικών.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η κυρία Μαραγγέλη εντάχθηκε στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017, ενώ έναν χρόνο αργότερα έγινε κάτι αντίστοιχο και στον κ. Δεστεμπασίδη.

Novartis: Το έγγραφο για την άρση των προστατευόμενων μαρτύρων

«Σε συνέχεια της με αρ. 1987/2024 παραγγελίας του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της με αρ. πρωί. 2081/2024 παραγγελίας σας, σας γνωρίζω ότι εξέδωσα τις με αρ. ΑΠ 7 και 8/2024, αντίστοιχα, διατάξεις άρσης των με αρ. 12/2017 και 1/2018 διατάξεων του πρώην επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς που αφορούν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης”.

Σας επισυνάπτω αντίγραφα των ως άνω διατάξεων και σας γνωρίζω ότι τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων είναι Μαρία ΜΑΡΑΓΓΕΛΗ του Κλεάνθη… και Φιλίστωρ ΔΕΣΤΕΜΠΑΣΙΔΗΣ του Χαραλάμπους…», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Θυμίζουμε ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες που «έσκασε» η υπόθεση της «Novartis» όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν ότι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη, που  βρίσκονταν στα ενδότερα της θυγατρικής της εταιρείας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται αρχικά για μια γυναίκα που βρίσκονταν πολύ κοντά εργασιακά στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis στην Ελλάδα- η Μαρία Μαραγγέλη ήταν γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Πρώην στέλεχος της εταιρείας ήταν και ο έτερος προστατευόμενος μάρτυρας, ο οποίος όμως, όπως έγινε γνωστό, τον Ιανουάριο του 2023.

Πρόκειται για τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, που είχε συλληφθεί, το παραπάνω διάστημα και είχε κατηγορηθεί για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών ως ο «εγκέφαλος» μεγάλης απάτης που στήθηκε σε βάρος επιχειρηματιών με δήθεν άμεσες και εύκολες δανειοδοτήσεις τους από τραπεζικά ιδρύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, αμέσως μετά την απολογία του στην αρμόδια ανακρίτρια είχε προφυλακιστεί!

Πολύ νωρίτερα, ωστόσο, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019 ο Νίκος Μανιαδάκης, καταθέτοντας στη προανακριτική επιτροπή της Βουλής, είχε «δώσει» τα ονόματα των δυο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Κι αυτό γιατί τους έχω δει. Είναι η Μαραγγέλη και ο Δεστεμπασίδης», φέρεται να είπε ο Νίκος Μανιαδάκης με τα πρόσωπα τα οποία κατονόμασε να τον διαψεύδουν στη συνέχεια.

Ο ίδιος, πάντως, επέμενε στον ισχυρισμό αυτό και μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποστήριξε για την μεν Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέα του Κωνσταντίνου Φρουζή, ότι «δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να είναι προστατευόμενη μάρτυρας», για τον δε Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, πρώην στέλεχος της Novartis, ότι η εταιρεία τον απέλυσε πριν ξεκινήσει η έρευνα για το σκάνδαλο, σημειώνοντας ότι «δεν τον κατατάσσω στους αξιόπιστους μάρτυρες καθώς έχει υπάρξει δική του υπόθεση εντός της εταιρείας».

Θυμίζουμε ότι οι μάρτυρες είχαν κληθει στις ΗΠΑ για να καταθέσουν μαζί με τον δικηγόρο τους Π.Σαράκη.

Ο Π.Σαράκης, ως εκπρόσωπός τους, εξασφάλισε την ασυλία τους και -σε περίπτωση που κρίνονταν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, βάσιμα και πραγματικά τα όσα κατέθεταν οι μάρτυρες- τότε θα τους έδινε οικονομική αμοιβή το αμερικανικό κράτος και θα τους εξασφάλισε όχι μόνο την οικονομική τους επιβίωση, αλλά και την φυσική τους επιβίωση, αφού κρίθηκε ότι κινδύνευε η ζωή τους, όπως ακριβώς προβλέπει ο αμερικανικός νόμος.

Όλα όσα κατέθεσαν οι προστατευόμενοι -από την αμερικανική Δικαιοσύνη, πλέον- μάρτυρες, όλοι πρώην στελέχη της Novartis, κρίθηκαν ΑΛΗΘΙΝΑ.

Και τέθηκαν υπ’όψιν των στελεχών της αμερικανο-ελβετικής εταιρείας, οι οποίοι πέρασαν και αυτοί από την γνωστή διαδικασία: FBI, εισαγγελέας κλπ.

Και τα στελέχη της Novartis είχαν να επιλέξουν μεταξύ της συνέχισης της ποινικής διερεύνησης και της καταβολής προστίμου 345 εκατ. δολαρίων για τις παράνομες τακτικές που ακολουθούσαν στην… Ελλάδα!

Γιατί; Γιατί βάσει του αμερικανικού νόμου παραβίαζαν τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των λοιπών αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών που επίσης δραστηριοποιούντο στην Ελλάδα.

Η Novartis φυσικά δέχθηκε το πρόστιμο, στην ουσία δέχθηκε τις κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, οι αμερικανικές υπηρεσίες πήραν στα χέρια τους ονόματα και στοιχεία για το τι γινόταν στην Ελλάδα και έτσι η υπόθεση έληξε στις ΗΠΑ.

Οι μάρτυρες τι απέγιναν; Τους αποδόθηκε το καθεστώς των «προστατευόμενων προσώπων» και ακολούθησαν την γνωστή διαδικασία που προβλέπει το αμερικανικό κράτος: Τους άλλαξαν ταυτότητα και τους έφτιαξαν μια καινούρια ζωή σε κάποιο σημείο των ΗΠΑ, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να απειλήσει την ζωή τους. Συν την αμοιβή τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η απόφαση πάντως σήμερα προκάλεσε ήδη πολιτικές αντιδράσεις, με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να δηλώνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την αποκάλυψη της σκευωρίας. Υπερθεμάτισαν για την απόφαση, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Α. Λοβέρδος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.