Στο «μικροσκόπιο» των αρχών αλλά και της ειδικής παιδοψυχολόγου που έχει ορίσει η ανακρίτρια, ερευνώνται περίπου δέκα ζωγραφιές της Τζωρτζίνας, οι οποίες βρέθηκαν μέσα στη σχολική της τσάντα.
Η πραγματογνώμονας θα προσπαθήσει μέσα από τις ζωγραφιές αυτές, να «ξεκλειδώσει» την ψυχή του 9χρονου παιδιού και να αποκωδικοποιήσει τυχόν κρυμμένα μηνύματα.
Η τσάντα και το τετράδιο της Τζωρτζίνας βρέθηκαν κατόπιν ειδικής συνεννόησης με τη δικαστική λειτουργό και την παιδοψυχολόγο μετά από επίσκεψη, η οποία έγινε στο σπίτι όπου έμενε η οικογένεια από συγγενικό πρόσωπο του Μάνου Δασκαλάκη, το οποίο έχει πρόσβαση στο σπίτι.
Κι ενώ η ανακρίτρια έχει απορρίψει τα πέντε αιτήματα των συνηγόρων της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της Τζωρτζίνας, θεωρώντας πως αυτά έχουν ήδη καλυφθεί από τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία, η 33χρονη επιμένει πως δεν είναι αυτή που έδωσε στο παιδί της, την κεταμίνη.
Οι διάλογοι της Ρούλας και του Μάνου με τον γενετιστή και τον γιατρό
Στο φως της δημοσιότητας έρχεται μια ακόμα αποκαλυπτική συνομιλία που είχαν η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης με γενετιστή και γιατρό, την περίοδο που η 33χρονη ήταν έγκυος 6 εβδομάδων και περίμενε τέταρτο παιδί ενώ είχαν χάσει τη Μαλένα και την Ιριδα και η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν μετά το πρώτο σοβαρό επεισόδιο.
Το ζευγάρι επισκέπτεται το γιατρό με σκοπό να μιλήσουν για την πορεία της υγείας της 9χρονης Τζωρτζίνας με την Ρούλα να κοιτάζει φωτογραφίες άλλων παιδιών που είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο του Ρίο.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Αυτά είναι παιδάκια που έφυγαν από τη ζωή.
ΡΟΥΛΑ: Ααα… έφυγαν;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Ήταν σε εγκεφαλικό θάνατο και έδωσαν τα όργανά τους για να σωθούν κι άλλα παιδάκια.
ΜΑΝΟΣ: Πάνω δεξιά, δεν μοιάζει με την κόρη της…
ΡΟΥΛΑ: Ναι.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Αυτή η μικρούλα έδωσε την καρδούλα της.
ΡΟΥΛΑ: Να ρωτήσω, το παιδάκι με την ανακοπή, είχε κι αυτό εγκεφαλοπάθεια ή όχι;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Αυτή η φωτογραφία είναι δύο χρόνια μετά από αποκατάσταση.
Η Ρούλα όπως έχει ενημερώσει τον γιατρό διανύει την έκτη εβδομάδα κύησης και το ζευγάρι ζητά τη συμβουλή ενός γενετιστή για το αν θα πρέπει να διακόψει την κύηση ή να φέρει στον κόσμο ένα τέταρτο παιδί μετά από δύο αιφνίδιους θανάτους και μία ανακοπή. Τότε ο γιατρός τηλεφωνεί στον γενετιστή . Παράλληλα είναι σε εξέλιξη και ο γονιδιακός έλεγχος στον οποίο είχαν υποβληθεί οι γονείς.
ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ: Εσείς αυτή τη στιγμή καλείστε να αντιμετωπίσετε το ένα παιδί που είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ταυτόχρονα μια εγκυμοσύνη με αβέβαιο μέλλον. Με βάση το σύνολο της κατάστασης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, ακόμη βρισκόμαστε στην περίοδο της απόφασης.
Εάν εσείς μου λέγατε ότι για εσάς είναι απολύτως αδύνατον να τα διαχειριστείτε όλα μαζί και θα προτιμούσατε να διακόψετε την εγκυμοσύνη και να επικεντρωθείτε στην Τζωρτζίνα, να γίνει ο γενετικός έλεγχος, να πάρουμε τα αποτελέσματα και στη συνέχεια να γίνει ένας προγενετικός έλεγχος και να φτάσουμε στη γέννηση ενός παιδιού που δεν θα είχε παρόμοια προβλήματα, είναι μια λογική που θα την αποδεχόμουν.
Από την άλλη, αν έχετε μια άλλη λογική η οποία να λέει ότι έχουμε μια εγκυμοσύνη και δεν θέλουμε να διακόψουμε και θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία σ’ αυτή την εγκυμοσύνη, κι αυτή είναι μια λογική που την καταλαβαίνω. Εσείς θα σκεφτείτε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς και για την οικογένειά σας.
ΜΑΝΟΣ: Γιατροί στην Αθήνα, αυτή τη στιγμή, είναι σε μια αντίθετη άποψη. Η άποψή τους είναι να διακοπεί η εγκυμοσύνη και μετά αφού βρούμε το γονίδιο, να προχωρήσουμε σε μια τεχνητή γονιμοποίηση.
ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ: Να γίνει ένας προγενετικός έλεγχος.
ΜΑΝΟΣ: Στον προγενετικό έλεγχο μπορείτε να μας βοηθήσετε εσείς;
ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ: Ναι βεβαίως.
ΜΑΝΟΣ: Ρούλα, θέλεις να ρωτήσεις κάτι;
ΡΟΥΛΑ: Όχι.
ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ: Μήπως η μητέρα θέλει να πει κάποιες από τις σκέψεις της;
ΡΟΥΛΑ: Η ερώτησή μου θα ήταν αυτή, αν θα μπορούσατε να βοηθήσετε στον προγενετικό έλεγχο. Το απάντησε, δεν έχω κάτι άλλο.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα;
ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ: Αν βρεθεί η μετάλλαξη, η πιο λογική πορεία είναι ότι πολύ νωρίς, στις 11 βδομάδες μπορεί να γίνει προγενετικός έλεγχος και θα δούμε αν το έμβρυο πάσχει ή όχι. Εσείς θα αποφασίσετε αν θα επιλέξετε να γίνει μια φυσική σύλληψη και προγενετικός έλεγχος ή μια τεχνητή γονιμοποίηση και η διαδικασία που πρέπει.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Πρέπει να δούμε, επιστημονικά, τι προκάλεσε τους δύο αιφνίδιους θανάτους και τη μία ανακοπή. Κρατώ με μεγάλη προσοχή τα λόγια σας σήμερα.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Εσείς τι σκέφτεστε;
ΜΑΝΟΣ ΣΕ ΡΟΥΛΑ: Εσύ πες.
ΡΟΥΛΑ: Εγώ δεν ξέρω.
ΜΑΝΟΣ: Γιατί με κοιτάς;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Ποιον να κοιτάξει;
ΡΟΥΛΑ: Για πείτε μου για το παιδάκι.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Το συγκεκριμένο παιδάκι πήγε σ’ ένα νοσοκομείο αποκατάστασης στη Ρώμη, κάθισε δύο χρόνια…
ΡΟΥΛΑ: Με εγκεφαλοπάθεια;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Έφυγε άσχημα. Εδώ, στη δική μας περίπτωση θέλουμε δουλειά και θετική σκέψη. Πρέπει να πορευτούμε ως ομάδα. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα τοίχος για να σας αγκαλιάσουμε.
ΜΑΝΟΣ: Με την Τζωρτζίνα έχουμε κάποια εξέλιξη;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Σήμερα θ’ αρχίσουμε τη φυσικοθεραπεία, θα πάμε δυναμικά. Στην αρχή της βδομάδας θα μιλήσω με τη Διευθύντρια του κέντρου αποκατάστασης, να μας πει τη γνώμη της.
ΜΑΝΟΣ: Κοιμόταν τώρα, δεν ξύπναγε με τίποτα, ροχάλιζε.
ΡΟΥΛΑ: Έχει φύγει από την επήρεια φαρμάκων;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Δεν το ξέρουμε, πρέπει να της δώσουμε λίγο χρόνο ακόμη. Και επίσης μην ξεχνάμε τι έπαθε ο εγκέφαλός της.
ΡΟΥΛΑ: Χθες ο Μάνος μίλησε με έναν άλλο γιατρό και του είπε ότι το παιδί θα μείνει έτσι.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Αυτό το ξέρει μόνο η Τζωρτζίνα. Σίγουρα ξέρουμε την κατάσταση, ότι πέρασε πολύ δύσκολα. Από την άλλη είναι μαχητής. Πρέπει να νιώθουμε ότι τίποτα δεν τελείωσε και να της το μεταφέρουμε αυτό όταν είμαστε μαζί της.
ΜΑΝΟΣ: Ο εγκέφαλος δεν παίρνει κάτι χειρουργικά;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Όχι.
ΜΑΝΟΣ: Ούτε στο εξωτερικό;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Ούτε στο φεγγάρι. Ό,τι κάνει η ίδια, θα ξεκλειδώσει και αναπτύξει πράγματα με τη βοήθεια τη δική μας. Πρέπει να πορευτούμε με αισιοδοξία και θετική σκέψη. Πρέπει ν’ αγωνιστούμε.
ΡΟΥΛΑ: Μπορούν οι παππούδες να της μιλήσουν με βιντεοκλήση;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Να περιμένουμε λίγο ακόμη γιατί θα έχει μια καλύτερη εικόνα για τους παππούδες. Με το καλό την άλλη βδομάδα θα το κάνουμε. Θα ρωτήσουμε και την ψυχολόγο.
ΜΑΝΟΣ: Δυστυχώς, ο εγκέφαλος άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό. Τα καταλαβαίνει όλα αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
ΡΟΥΛΑ: Αναπνευστικά πώς είναι;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Πολύ καλά.
ΡΟΥΛΑ: Σίτιση;
ΜΑΝΟΣ: Την ξεκίνησε σήμερα.
ΡΟΥΛΑ: Μέσω σωλήνα θα είναι;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Ναι. Αυτό που θέλω απ’ όλους μας είναι να μπαίνουμε μέσα και να της λέμε καλά λόγια. Σήμερα μια νοσηλεύτρια της έφτιαξε τα μαλλάκια.
ΡΟΥΛΑ: Ναι το είδα.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Θέλω να μιλάμε γιατί θα έρθουν στιγμές που δεν θ’ αντέχετε.
ΜΑΝΟΣ: Έχουν έρθει.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Επίσης, μπορούμε να έχουμε και τη συνδρομή της ψυχολόγου. Κοιμάται καλά η Ρούλα; Την προσέχεις;
ΜΑΝΟΣ: Ναι αμέ.
ΡΟΥΛΑ: Αμέ, κοιμάμαι.