Για 10 ολόκληρα χρόνια λειτουργούσε το κύκλωμα που εκμεταλλευόταν ευάλωτες γυναίκες, προχωρούσε σε παράνομες υιοθεσίες και εξαπατούσε ζευγάρια που επιθυμούσαν να αποκτήσουν παιδί, με έδρα κέντρο γονιμότητας σε ιδιωτική κλινική στα Χανιά.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πρόστιμο 1.500 ευρώ και εξάμηνη αναστολή λειτουργίας είχε επιβληθεί τον Ιούλιο του 2020 στην Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά, σύμφωνα με σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Πρόκειται για μία απόφαση που –σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο- είχε ληφθεί μετά από σχετική αυτοψία που προηγήθηκε, χωρίς όπως όλα δείχνουν να εφαρμοστεί, άγνωστο για ποιους λόγους.
Υπενθυμίζεται ότι από τις έρευνες φαίνεται πως σε τουλάχιστον 400 περιπτώσεις έγιναν εικονικές εξωσωματικές, δηλαδή το ωάριο από το οποίο γεννήθηκε το παιδί ήταν της παρένθετης μητέρας εν αγνοία της γυναίκας που είχε επισκεφθεί την κλινική για να καταφέρει να τεκνοποιήσει, καθώς έτσι εξασφαλιζόταν μία επιτυχημένη εγκυμοσύνη και η ταρίφα ανέβαινε.
Οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος χρέωναν από 70 έως 120 χιλιάδες στη γυναίκα που θα έκανε παιδί με τη βοήθεια της παρένθετης μητέρας. Στις γυναίκες τώρα που εκμεταλλεύονταν έδιναν 600 ευρώ τον μήνα, τις είχαν υπό την επίβλεψή τους σε τρώγλες όπου διέμεναν και δεν τις άφηναν να κυκλοφορούν παρά μόνο για να πάνε στο σουπερμάρκετ και για να κάνουν εξετάσεις στην εν λόγω κλινική.
Οι 30 εγκυμονούσες γυναίκες που εντοπίστηκαν σε σπίτι στα Χανιά, έχουν χαρακτηριστεί από την εισαγγελία ως θύματα trafficking.
Το Εποπτικό Συμβούλιο της Αρχής δεν είχε λάβει καμιά καταγγελία για τη μονάδα στα Χανιά
Ο πρόεδρος της Αρχής Νικόλαος Βραχνής, αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και ξεκαθάρισε ότι από τον Μάιο 2021 που συγκροτήθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο της Αρχής δεν είχε λάβει καμία καταγγελία για την συγκεκριμένη μονάδα.
Ο κ. Βραχνής εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ή ανανέωση αυτής η Αρχή πέραν του ελέγχου που πραγματοποιεί στα δικαιολογητικά, διενεργεί και αυτοψία στην αντίστοιχη ΜΙΥΑ/ΤΚ/ΕΠΓΕ.
Το ελεγχόμενο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συνεχίζει να λειτουργεί με την άδεια της αρμόδιας Αρχής, με διαδικασίες και πράξεις που εμφανίζονται απόλυτα νόμιμες να βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η δικογραφία δεν αφορά στο σύνολο του προσωπικού του Κέντρου. Η ΕΛ.ΑΣ. για κάποιους από τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο Κέντρο δεν έχει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο.
Αυτοί είναι οι τρεις γιατροί που εμπλέκονται στο κύκλωμα
Ως αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ένας 73χρονος γιατρός, ενώ η αστυνομία έχει συλλάβει επίσης έναν 44χρονο γιατρό και έξι γυναίκες 44, 41, 41, 38, 37 και 28 ετών που είχαν διαφορετικούς ρόλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος είναι τρία. Ο εγκέφαλος Γ.Ι. είναι γυναικολόγος – μαιευτήρας και φέρεται να είναι ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο κύκλωμα «βιομηχανίας γεννήσεων».
Το δεύτερο μέλος με αρχικά Κ.Κ. είναι χειρουργός γυναικολόγος και το τρίτο μέλος με αρχικά Δ.Δ. είναι κλινικός εμβρυολόγος.
Αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν πως «είμαστε στην αρχή μιας τεράστιας έρευνας» για την πρωτόγνωρη αυτή υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα της εγκληματικής οργάνωσης με τα «κατά παραγγελία» βρέφη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα Cretalive μόνο τα αρχεία που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου, έγγραφα, σκληροί δίσκοι, υπολογιστές κλπ, καλύπτουν περίπου μία δεκαετία πίσω.
Οι πτυχές που έχουν να διερευνήσουν οι αρμόδιοι είναι πολλές και διαφορετικές και το έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών είναι εξίσου δύσκολο.
Ήταν πριν από μήνες όταν στο Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης έφθασε μία πληροφορία που ανέφερε ότι σε κάποια σπίτια στα Χανιά είχαν εγκατασταθεί πολλές εγκυμονούσες γυναίκες. Από αυτή την πληροφορία άρχισε σιγά-σιγά να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της πολυσύνθετης υπόθεσης.
Όπως έγραψε το Cretalive, περίπου 30 αλλοδαπές γυναίκες, από χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, εντοπίστηκαν σε τέτοια σπίτια. Οι περισσότερες είναι σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Αυτές οι γυναίκες είναι υπό επιτήρηση. Ο εισαγγελέας αναμένεται να αποφανθεί αν θα χαρακτηριστούν θύματα εμπορίας ανθρώπων ώστε να τεθούν υπό την προστασία του νόμου και έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των παροχών που προσφέρει η ΜΚΟ Α21, με τη φιλοξενία τους σε δομές, στις οποίες είναι εξασφαλισμένη η διατροφή τους και η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Για κάθε μετακίνηση τους ωστόσο θα πρέπει να ενημερώνεται ο εισαγγελέας.