Ξεκίνησε η έβδομη ημέρα απολογίας της 34χρονης από την Πάτρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με τη διαμαρτυρία του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια για τέσσερεις ερωτήσεις της προέδρου προς την κατηγορούμενη.
«Η κυρία κατηγορούμενη διαμαρτύρεται εντονότατα για τις εξής 4 ερωτήσεις:
1.Αν συμμερίζεται την άποψη μου περί εμπορίας οργάνων την οποία διατύπωσα ως υποψία.
2.Γιατί δεν έκανε ΚΑΡΠΑ η ίδια, αφού στο παρελθόν έκανε στην Ίριδα, ενώ το περιστατικό αυτό ήταν στο σπίτι.
3.Γιατί αναζήτησε στις 26/1 κεταμίνη στο διαδίκτυο ενώ υπάρχει ειδική αναφορά που δίνει απαντήσεις και δεν δικαιολογεί την υποβολή ερωτήσεως. Φαίνεται ότι δεν αναζητήσετε κεταμίνη. Υπάρχει αναφορά σε ουσίες αντίστοιχες, αναισθητικές αλλά πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
4.Αν γνωρίζει η κατηγορούμενη ότι το catapresan περιέχει κλονιδίνη» είπε ο κ. Κούγιας και συμπλήρωσε: «Δεν περίμενα ποτέ να γίνουν αυτά. Μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Στο μυαλό σας είναι το πως θα δικαιολογήσετε τα επεισόδια του παιδιού, που είχαν συγκεκριμένο λόγο, επιληπτικά επεισόδια, που έγιναν και έχει αποδειχτεί και από τους γιατρούς και απ’ όλα».
Πρόεδρος: Τι συνέβη στις 29/1/2022; Θέλω να μου πείτε αναλυτικά τι ακριβώς έγινε εκείνη την ημέρα.
Πισπιρίγκου: Το βράδυ 28 προς 29 Ιανουαρίου το παιδί ανέβασε πυρετό και πήρε αντιβίωση. Είχε μόνιμα οξυγόνο και κλειστά τα ματάκια της. Κάποια στιγμή έβαλαν τον εγκεφαλογραφο. Μέχρι το μεσημέρι που έγινε το μοιραίο επεισόδιο.
Στο δωμάτιο του παιδιού ήμουν εγώ, ο πατέρας της ήταν καθοδόν για το νοσοκομείο. Δεν έκανε κάποιο επεισόδιο μέχρι το μεσημέρι.
Πρόεδρος: Πριν φτάσουμε στη επεισόδιο τι άλλο έγινε; Ποιοι πέρασαν από το δωμάτιο;
Πισπιρίγκου: Νοσηλευτές νομίζω που έβαλαν τα φάρμακα στον όρο. Νομίζω τελευταία φορά έβαλαν φάρμακο στη 1 το μεσημέρι. Δεν θυμάμαι και ποτέ πήραν τον εγκεφαλογράφο, αν ήταν πριν ή μετά.
Πρόεδρος: Σε τι κατάσταση ήταν το παιδί;
Πισπρίγκου: Το παιδί ήταν μόνιμα με κλειστά τα μάτια. Στις 14.20 βλέπω ότι ανέβηκαν οι σφίξεις. Ήταν πάνω από 140. Θεώρησα ότι ξεκινούσε επεισόδιο. Το παιδί δεν έκλαψε όπως σε αλλά επεισόδια, ούτε μετακινήθηκε κάπως. Βγήκα και πήγα προς τους νοσηλευτές και τους είπα «μάλλον κάνει το ίδιο επεισόδιο». Ήταν εκεί δύο νοσοκόμες. Το είπα με κάποια ένταση, όχι πολύ. Αυτό το ύφος που είχα και στο βίντεο που είδατε.
Πρόεδρος: Δε σας ανησύχησε ώστε να τρομάξετε; Να το πείτε με τρόμο;
Πισπιρίγκου: Τα επεισόδια ήταν επαναλαμβανόμενα. Περίμενα ένα επεισόδιο όπως την προηγούμενη φορά.
Πρόεδρος: Γιατί δεν βάλατε πρώτα τη συσκευή που κατέγραφε και μετά να φωνάξετε;
Πισπιρίγκου: Δεν το σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή. Σκέφτηκα να πάω στους γιατρούς.
Πρόεδρος: Γιατί δεν βάλατε εκείνη την ώρα;
Πισπιρίγκου: Μόλις φώναξα τους γιατρούς το έβαλα.
Πρόεδρος: Αφού είδατε ότι έπεφταν οι σφίξεις γιατί δε βάλατε μόνη σας την ΑΜΠΟΥ; Λίγο παραπάνω οξυγόνο τι κακό θα του έκανε;
Πισπιρίγκου: Πώς να βάλω την ΑΜΠΟΥ; Αφού εγώ τις σφίξεις είδα, όχι το οξυγόνο. Εγώ δε γνωρίζω κανένα γονιό να κάνει τέτοια ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία!
«Για να ξεκαθαρίσω κάτι επειδή μου κάνετε συνεχώς την ερώτηση «γιατί να πουν οι νοσηλευτές αυτά». Φοβόντουσαν τα μελλούμενα. Τις καταθέσεις τις έδωσαν πολύ καιρό μετά. Προσπαθούν να ελαφρύνουν τη θέση τους. Για να μη κατηγορηθούν», ανέφερε η Ρούλα Πισπιριγκου όταν ερωτήθηκε για έναν ισχυρισμό νοσηλεύτριας.
Η κατηγορούμενη ερωτήθηκε γιατί αφου διαφωνούσε με την απόφαση Χασαπόπουλου που προσπάθησε 50 λεπτά να κρατήσει το παιδί στη ζωή, όπως είπε ο συνήγορος της, αλλά ζήτησε από τον κ. Τζιούβα να συνεχίσει μετά τα 20 λεπτά. «Δεν είπα ποτέ τέτοιο πράγμα. Ο συνήγορος μου είπε ότι ο Χασαπόπουλος έπρεπε να ενημερώσει, όχι να σταματήσει».
Πρόεδρος: Εεε δεν είπε αυτό ο συνήγορος σας… δε θα παίξουμε τις κουμπάρες τώρα!
Πισπιρίγκου: Σίγουρα παίζουμε τις κουμπάρες! Έξι συνεδριάσεις τις κουμπάρες παίζουμε εδώ μέσα! Δεν έχουμε μιλήσει και για τίποτα σοβαρό! Ολο γι’ αυτά που λένε οι άλλοι. Εγώ θέλω να μιλήσω για το παιδί μου.
Αναφερόμενη αργότερα στην κεταμίνη ξέσπασε λέγοντας: «Εγώ δεν γνωρίζω ποιος έβαλε, αν έβαλε κεταμίνη, τι ώρα την έβαλε! Δεν γνωρίζω αν υπάρχει, πόση υπάρχει, ποιος την έβαλε και πότε!».
Ως προς το γιατί ρώτησε που θα γίνει η νεκροψία, η κατηγορούμενη είπε: «τι είναι το παιδί μου; Καρφίτσα; Δε μας ένοιαζε που θα γίνει η νεκροψία; Να μάθουμε από τι πέθανε το παιδί μας; Είχα συζητήσει με το μπαμπά της ότι δεν θα μπλέξουμε ξανά με την ιατροδικαστική Αθηνών! Θέλαμε να μη γίνει γραφειοκρατικό λάθος. Και ο κύριος Δασκαλάκης αυτό είπε. Θέλαμε το παιδί στην Πάτρα.»
Πρόεδρος: Σε πόσες εκπομπές δώσατε συνεντεύξεις μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας;
Πισπιρίγκου: Μια κοινή στο κ. Σόμπολο, μια τηλεφωνική στη Νικολούλη και δυο τηλεφωνικές μέσα από τη φυλακή στο Σόμπολο και την Χρηστίδου.
Πρόεδρος: Πως οδηγηθήκατε από την κατάσταση βαθείας οδύνης στο να δώσετε συνεντεύξεις;
Πισπιρίγκου: Μας προσέγγισαν για να σταματήσει αυτός ο μύθος που είχε ξεκινήσει ότι πείραξα εγώ τα παιδιά μου.
Πρόεδρος: Τι σας ένοιαζε το απ’ έξω;
Πισπιρίγκου: Ήταν ο κύκλος μου αυτοί οι απ’ έξω. Ο Μάνος δε μπορούσε ούτε να δουλέψει.
Πρόεδρος: Από ποιον πήρατε την πληροφορία ότι η κεταμίνη είναι ενδονοσοκομειακο φάρμακο;
Πισπιρίγκου: Με ενημέρωσαν οι δικηγόροι Ιωάννου και Παπαδόπουλος και οι συγγένεις όσο μιλούσαμε που ήμουν στη ΓΑΔΑ.
Πρόεδρος: Λέτε στην ανακρίτρια «επομένως πιστεύω ότι κάτι συνέβη όσο ήμασταν στο νοσοκομείο. Χωρίς να κατηγορήσω τους γιατρούς, τα λάθη είναι ανθρώπινα». Πως απαντάται αυτό το πράγμα έχοντας χάσει το τελευταίο σας παιδί;
Πισπιρίγκου: Πήγα να προφυλάξω τους γιατρούς και να τους πιάσω στο φιλότιμο να πουν την αλήθεια. Φοβόμουν τότε. Είχε βγει ο υπουργός Υγείας στην κ. Κουτσελινη και είπε ότι αν πω για τους γιατρούς θα με μηνύσει. Όταν μπλέκονται υπουργοί και πρωθυπουργοί με μένα που να ξέρω!
Πρόεδρος: Γιατί δεν είπατε στην ανακρίτρια ότι φοβάστε τον κ. Πλεύρη για να σας προστατεύσει;
Πισπιρίγκου: Μα δε μου είπε κανείς να το πω!
Πρόεδρος: Μια δεν σας το είπε κανείς, μια φοβόσασταν… κατηγορούσασταν για το παιδί σας! Κινδυνεύατε με φυλακή!
Πισπιρίγκου: Με αυτό που γινόταν εκεί έξω θα πήγαινα σίγουρα φυλακή!
Πρόεδρος: Υπονοείτε κάτι για την ανακρίτρια; Δεν έκανε καλά τη δουλειά της;
Σε ερώτηση της προέδρου σχετικά με το ποιο ήταν τελικά το λάθος γιατρών κι έπαθε η Τζωρτζίνα Δασκαλάκη ανακοπή στο Καραμανδάνειο και στη συνέχεια στο Παίδων, η Ρούλα Πισπιρίγκου απάντησε: «Δεν ξέρω, οι δικοί μας σύμβουλοι είπαν για άτυπη πνευμονία στο Καραμανδάνειο. Έπειτα για την ανακοπή στο Παίδων από παρατεταμένη επιληπτική κρίση, έτσι πιστεύω εγώ».
Πρόεδρος: Αν υποθέσουμε ότι το παιδί σας στις 14.50 ήταν εν ζωή. Τι λόγο είχε να βγει ο Τζιούβας να πει ότι το παιδί είναι νεκρό και εσείς να του πείτε να συνεχίσει τις προσπάθειες. Αφού το παιδί είναι ζωντανό γιατί να βγει ο γιατρός να ενημερώσει ότι το παιδί δεν επανέρχεται;
Πισπιρίγκου: Γιατί έτσι έλεγε το πρωτόκολλο, γιατί αυτή μπορεί να ήταν η τακτική του.
Πρόεδρος: Το παιδί σας ήταν εν ζωή στις 14.50, ναι ή όχι;
Πισπιρίγκου: Δεν το γνωρίζω.
Πρόεδρος: Σε βίντεο λίγες ημέρες πριν φαίνεται ότι το οξυγόνο πέφτει σταδιακά από το 95, στο 75. Εσείς είστε δίπλα και δεν κάνετε καμία ενέργεια ως βοηθός νοσηλευτή και φυσικά ως έμπειρη μαμά. Το μόνο που κάνετε είναι να πείτε «έρχεστε λίγο» και να βιντεοσκοπείτε.
Πισπιρίγκου: Την ώρα που της λέω ότι το παιδί κάνει επεισόδιο και μου λέει οι γιατροί είναι σε σύσκεψη, αυτό κάνω, παίρνω και βάζω τη μάσκα.
Πρόεδρος: Στις 5 και στις 8/2/22 ανταλλάσσατε μηνύματα με τον κ. Δασκαλάκη και με την φίλη σας, για τις ερωτικές συνευρέσεις σας και για τα μπλε εσώρουχα και υπερηφανεύεστε ότι βρίσκεστε ερωτικά με τον κ. Δασκαλάκη και μετά τον στέλνετε να κοιμηθεί στον καναπέ. Πως το εξηγείτε αυτό;
Πισπιρίγκου: Ήταν κάτι γνώριμο… πως μας ερχόταν η όρεξη; Ερχόταν, τι να σας πω. Δεν καταλάβαινα και τι γινόταν. Αλλά δεν έχω να δώσω κάποια εξήγηση. Καταλαβαίνω ότι φαίνεται άσχημο, μη φυσιολογικό.
Πρόεδρος: Στην ίδια συνομιλία με τη φίλη σας λέτε ότι θα βγείτε εξω το καλοκαίρι. Τι σας νοιάζει πότε θα βγείτε εξω, όταν έχετε χάσει 3 παιδιά;
Πισπιρίγκου: Γινόταν όλος αυτός ο χαμός έξω, πως θα κυκλοφορούσα, πως θα ζούσα; Πως θα δούλευα;