Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σηματοδοτεί νέες εξελίξεις στην διαμάχη της οικογένειας Λεμού, καθώς απορρίπτει την αίτηση του πρωτότοκου γιου του Καπετάν Γιάννη Λεμού του Διαμαντή, να τεθεί ο 92χρονος πατέρας του «υπό μερική στερητική δικαστική συμπαράσταση εξαιτίας της νευρολογικής – πνευματικής ασθένειάς του και της προχωρημένης ηλικίας του».
Η απόφαση που εξεδόθη στις 18 Μαρτίου απορρίπτει οριστικά και ουσιαστικά την αίτηση του υιού του Διαμαντή, κλείνοντας ουσιαστικά και τον κύκλο αυτής της ενδοοικογενειακής διαμάχης με φόντο την περιουσία του αυτοδημιούργητου εφοπλιστή από τις Οινούσσες μονίμου κατοίκου Μονακό.
Μάλιστα με ανακοίνωση που εξέδωσε η νομική εκπρόσωπος του κ. Ιωάννη Λεμού, κυρία Σταματία Μάρκου αναφέρει πως «Γνωστοποιούμε πως εξεδόθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οριστική απόφαση επί της αίτησης του Διαμαντή Ιωάννη Λεμού κατά του πατέρα του Ιωάννη Λεμού για τη θέση αυτού σε μερική δικαστική συμπαράσταση και με την οποία απόφαση απορρίφθηκε οριστικά ως ουσιαστικά αβάσιμη η 3-7-20 αίτηση του ανωτέρω» αναφέρει ενώ στις επόμενες γραμμές υπογραμμίζεται ότι «Η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι ο Ιωάννης Λεμός δεν παρουσιάζει καμιά απολύτως ψυχική διαταραχή και ενεργεί με ελεύθερη και ανεπηρέαστη βούληση».
Το ιστορικό
Τα τελευταία πέντε χρόνια η οικογένεια του καπετάν Γιάννη Λεμού, του αυτοδημιούργητου εφοπλιστή από τις Οινούσσες, θαλασσοδέρνεται σε μια παρατεταμένη φουρτούνα.
Στα 92 του χρόνια βλέπει τα τέσσερα τέκνα του, χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα, να αλληλοκατηγορούνται και να καταφεύγουν στα δικαστήρια με φόντο, όπως λένε μέσα από τα δικόγραφα, τη διαχείριση της περιουσίας του πατριάρχη της οικογένειας.
Μια περιουσία που για τα δεδομένα του μέσου Έλληνα φαντάζει μυθική, με πλοία, βίλες σε Μονακό, Λονδίνο και Αθήνα, μετρητά, μετοχές και πολλές εταιρείες.
Με απλά λόγια, τα δύο του παιδιά από τον πρώτο του γάμο, Διαμαντής και Γιώργης, υποστηρίζουν ότι ο πατέρας τους, που έχουν να δουν πολλά χρόνια, δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την περιουσία του και ουσιαστικά κουμάντο κάνουν τα ετεροθαλή αδέλφια τους, Κυριακούλα και Μάρκος που, όπως λένε, τον έχουν απομονώσει.
Γι’ ʼ αυτό τον λόγο κατέθεσαν το περασμένο καλοκαίρι αίτηση, σύμφωνα με την οποία ζητούν «να τεθεί ο πατέρας τους υπό μερική στερητική δικαστική συμπαράσταση εξαιτίας της νευρολογικής – πνευματικής ασθένειάς του και της προχωρημένης ηλικίας του».
Και για να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση έπρεπε να γίνει ειδική εξέταση και αξιολόγηση από ψυχίατρο της κατάστασης του πατριάρχη της οικογένειας. Η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του κ. Λεμού, πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννη Νέστωρος.
Ο κ. Νέστωρος που κλήθηκε να αποφανθεί για το αν ο καπετάν Γιάννης «πάσχει ή όχι από ψυχική νόσο ή διαταραχή εν γένει και αν ναι, ποια είναι αυτή και πώς εκδηλώνεται και σε καταφατική περίπτωση, η συγκεκριμένη νόσος ή διαταραχή επηρεάζει ή όχι την ικανότητά του να φροντίζει μόνος τον εαυτό του ή τις υποθέσεις του και αν ναι, η ικανότητά του είναι πλήρης ή μερική…» απεφάνθη και κατέγραψε στο πόρισμα του ότι «ο κ. Ιωάννης Λεμός δεν εμφανίζει συμπτώματα, στοιχεία, ενδείξεις, αλλά ούτε πάσχει από κάποια ψυχική ή νοητική νόσο ή διαταραχή εν γένει».