Το «φως» της δημοσιότητας βλέπουν οι διάλογοι μεταξύ των μελών της οργάνωσης «ελληνοποιήσεων» στην οποία φέρονται να συμμετείχαν και δύο αστυνομικοί.
Η οργάνωση αποδομήθηκε από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. με στελέχη της υπηρεσίας να πραγματοποιούν αστυνομική επιχείρηση και να περνούν χειροπέδες σε επτά μέλη της.
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι με αρχηγό τον «Σάββα», έρχονταν σε επαφή με «πελάτες», κυρίως Γεωργιανούς, και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός εκ των δύο αστυνομικών που εμπλέκονται ο οποίος έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί (η έτερη αστυνομικός που εμπλέκεται συνέδραμε μέλη της οργάνωσης μόνο σε μία περίπτωση), φρόντιζαν για την έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας φυσικά με το… αζημίωτο.
Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός, ότι, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., μία γυναίκα-μέλος του κυκλώματος είχε προβεί σε παράνομες «ελληνοποιήσεις» αλλοδαπών που ανήκουν στη ρωσόφωνη μαφία «Vor V Zakone».
Η συνομιλία με τον σύνδεσμο της «Vor V Zakone»
Ενδεικτική είναι η συνομιλία που ακολουθεί παρακάτω μεταξύ της γυναίκας αυτής και ενός συνεργού της, ο οποίος αποτελεί σύνδεσμο με τα μέλη της παραπάνω μαφίας.
Μέλος: Ναι, ναι και γιατί όλο αυτό; Ο Μ. (αναφέρεται στον σύνδεσμο) μου έστειλε 100 πελάτες και όλοι τους έχουν φύγει από εδώ. Μόνο ο συγκεκριμένος (εννοεί έτερο αλλοδαπό) έχει πρόβλημα γιατί δεν ξέρει τι του γίνεται.
Σύνδεσμος: Ναι. Όταν σε πάρουν τηλέφωνο αυτές τις λέξεις να τους πεις.
Μέλος: Αυτοί γενικά ποιοι είναι;
Σύνδεσμος: Υπάρχει ένας με το ψευδώνυμο Λέκκα, και είναι «v vor zakone».
Μέλος: Μάλιστα. Δηλαδή αυτοί είναι του Ρόμα οι γνωστοί … Αν τους πάρεις μπορείς να τους πεις ότι έμαθα για την κατάσταση, ότι η γυναίκα αυτή (εννοεί τον εαυτό της) είπε ότι τελικά τους έδωσε τα έγγραφα, αυτός τα έγγραφα τα έχει.
Σύνδεσμος: Αυτή βοηθάει τέτοιους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τα έγγραφα τους, έτσι και το είπα. Τέτοιους ανθρώπους, όπως και εμείς, «καλούς» τους ονομάζουν, αυτούς τους μαύρους «chornix». Έτσι λένε, βοηθάει «καλούς» ανθρώπους αυτή. Μου λέει εμάς βοηθάει, τους λέω ναι. Και αυτή έχει πολλούς γνωστούς «v vor zakoni», με κατανόηση. Τότε μου λέει θα καταλάβουμε ο ένας τον άλλον όταν θα μιλάμε. Τους λέω αν θέλετε καλέστε την και μιλήστε μαζί της, τέλος. Τίποτα άλλο και το κλείσανε.
Οι συνομιλίες με τους πελάτες και αυτοί που έχουν «φύγει στον παράδεισο»
Παράλληλα, αποκαλυπτικές είναι και οι συνομιλίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης και «πελατών» που ενδιαφέρονταν για έκδοση ελληνικής ταυτότητας.
Οι κατηγορούμενοι αναζητούσαν στοιχεία ατόμων που να είναι σε παρόμοια ηλικία με τους «πελάτες» τους και είτε να έχουν ελληνική ιθαγένεια χωρίς όμως να έχουν εκδώσει ελληνική ταυτότητα, είτε να μένουν μόνιμα στο εξωτερικό, είτε να έχουν αποβιώσει στο εξωτερικό χωρίς να έχει δηλωθεί ο θάνατός τους στην Ελλάδα.
Ενδεικτικοί είναι οι παρακάτω διάλογοι:
Συνομιλία μεταξύ του φερόμενου ως αρχηγού και ενός «πελάτη»:
Αρχηγός: Πόσο χρονών είσαι;
Αλλοδαπή: Ε, δεν θέλω για μένα. Για τον άνδρα μου θέλω.
Αρχηγός: Για τον άνδρα σου θέλεις…
Αλλοδαπή: Για τον άνδρα μου. Ναι. Αυτός είναι 57 χρονών
Αρχηγός: Μάλιστα, 57 λες, έτσι;
Αλλοδαπή: 57 χρονών είναι. Ναι, κύριε Σάββα.
Αρχηγός: Μπορείς να μου στείλεις μία φωτογραφία για να δω πώς είναι; Αλλά μιλάς στο τηλέφωνο… Πάρε με στο Viber καλύτερα.
Συνομιλία μεταξύ του αρχηγού και ενός μέλους του κυκλώματος, στην οποία ο πρώτος εμφανίζεται εκνευρισμένος:
Αρχηγός: Γαμώ τη μα… του, κάνει έτσι που να του στείλεις να του κόψουν το κεφάλι και να το πετάξουν γαμώτο… Τα στοιχεία θα σου τα δώσει ναι. Τα στοιχεία τι είναι;
Μέλος: Α, θα του πω δώστε μου επώνυμο, όνομα και διεύθυνση, εγώ φεύγω στην Κύπρο… Και πες του χωρίς εμένα κανείς δεν θα σου φέρει λεφτά.
Στις δύο συνομιλίες που ακολουθούν ακούγεται ο αρχηγός να συζητά με τα μέλη της οργάνωσης σχετικά με στοιχεία που είναι απαραίτητα για επικείμενες «ελληνοποιήσεις».
Πρώτη συνομιλία:
Μέλος: Αυτός θέλει να μείνει μόνιμα εδώ;
Αρχηγός: Ναι, ναι.
Μέλος: Αν θέλει να μείνει εδώ, τότε υπάρχουν κάποια τα οποία «δεν υπάρχουν», έχουν φύγει στον παράδεισο, και εδώ δεν φαίνονται πουθενά. Καταλαβαίνεις;
Δεύτερη συνομιλία:
Αρχηγός: Ποιας χρονιάς είναι; (εννοεί την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού εγγράφου)
Μέλος: Τώρα θα σου πω, λοιπόν… περίμενε… Λοιπόν, αυτός ο άνδρας είναι του 67’ (εννοεί ότι η ημερομηνία γέννησης του ημεδαπού τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιήσουν είναι το έτος 1967).
Αρχηγός: Ναι
Μέλος: Και η κοπέλα του 82’. Αυτή είναι λίγο νεότερη (εννοεί αντίστοιχα ότι η ημερομηνία γέννησης της ημεδαπής τα στοιχεία της οποία θα χρησιμοποιήσουν είναι το έτος 1982).
Αρχηγός: Ε ναι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Μέλος: Δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτοί ταιριάζουν ιδανικά (εννοεί ότι ταιριάζουν οι ημερομηνίες των στοιχείων ημεδαπών που κατέχουν και επίκειται να χρησιμοποιήσουν με αυτές των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών).
«Με 15 χιλιάρικα γίνεται αυτό το χαρτί»;
Τέλος, οι αστυνομικοί των αδιάφθορων έχουν καταγράψει σε συνομιλίες και τα χρήματα που ζητούσε το κύκλωμα για να προμηθεύσει τους Γεωργιανούς με το πλαστό έγγραφο της ταυτότητας.
Πελάτης: Άρα 15 χιλιάρικα, γίνεται αυτό το χαρτί;
Μέλος: Έ, βέβαια.
Πράγματι, από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι κάθε επιτυχής έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας κοστολογούνταν στα 15.000 ευρώ, ενώ το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση υπολογίζεται σε τουλάχιστον 210.000 ευρώ.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.000 δολάρια ΗΠΑ, (αμφιβόλου γνησιότητας), 11.460 ευρώ, 108 διαβατήρια τρίτων χωρών, 5 δελτία αστυνομικής ταυτότητας, πλήθος φωτοαντιγράφων δελτίων ταυτότητας και λοιπών πιστοποιητικών και πέντε φυσίγγια (9mm).
Κακουργηματική δίωξη
Οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης που τους απήγγειλε κακουργηματική ποινική δίωξη για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδείς βεβαιώσεις, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα με κερδοσκοπία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (και συνέργεια σε αυτή), διευκόλυνση διαμονής στη χώρα κ.ά.
Παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στη 2η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία, ενώ παραμένουν υπό κράτηση.