«Φρούριο» γίνεται από σήμερα το δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης μετά τον εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού που εστάλη με φάκελο στο γραφείο προέδρου εφετών Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Thesstoday.gr από σήμερα θα είναι ανοιχτή μόνο η κεντρική είσοδος των δικαστηρίων, ενώ θα πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος σε όλους όσους εισέρχονται αλλά και στα προσωπικά τους αντικείμενα.
Προς διερεύνηση τίθεται και το αν ο συγκεκριμένος φάκελος πέρασε από τον έλεγχο καθώς επίσης κατάθεση δίνει και ο κούριερ που τον παρέδωσε στο δικαστικό μέγαρο όπου μάλιστα παρέμενε επί 10 μέρες, καθώς η πρόεδρος Εφετών επέστρεψε μόλις χθες από άδεια. Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας προστίθεται και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της μεταφορικής εταιρείας ώστε να φτάσει στην άκρη του νήματος για το ποιός παρέδωσε τον φάκελο.
Η εκρηκτική ύλη που εντοπίστηκε στο φάκελο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ζελατοδυναμίτιδα, και η ποσότητά της ήταν ικανή να προκαλέσει ισχυρή έκρηξη με θύματα.
Σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί ο αποστολέας του, οι διωκτικές αρχές περνούν από «κόσκινο» τις υποθέσεις που χειρίστηκε η συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός.
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε τις έρευνες, εξετάζει τυχόν ομοιότητες στη συνδεσμολογία και την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκαν σε παλαιότερες υποθέσεις.
Θεσσαλονίκη: Η βόμβα που εξερράγη το 2010
Η υπόθεση επανέφερε στις μνήμες τη βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί στις 14 Μαΐου 2010, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Ήταν 1.30 μετά το μεσημέρι, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στις δημόσιες τουαλέτες που βρίσκονται στο ημιυπόγειο. Από την ισχυρή έκρηξη τραυματίστηκε ένας δικαστικός επιμελητής, ενώ προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο εσωτερικό του κτιρίου. Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, ένα σε γραφείο εφημερίδας και το άλλο σε τηλεοπτικό σταθμό.
Μετά το «χτύπημα» -για το οποίο δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης- ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της πόλης, με πιο χαρακτηριστικό την τοποθέτηση μηχανημάτων ανίχνευσης X-RAY στην κεντρική είσοδο του κτιρίου και την εφαρμογή κανόνων ελέγχου.
Δεν ήταν λίγες φορές, βέβαια, που «φαρσέρ» προειδοποίησαν για τοποθέτηση βόμβας -μάλλον σε μία προσπάθεια να προκαλέσουν τη ματαίωση μίας δίκης-, προκαλώντας πάντως εκκένωση του μεγάρου, βάσει σχετικού σχεδίου που είχε καταρτιστεί μετά την έκρηξη του 2010.
Τα κενά ασφαλείας
Τα πολλαπλά περιστατικά υπογραμμίζουν τα κενά ασφαλείας στο πρωτόκολλο, αναφέρει στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Φούντας ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη τα αυξημένα μέτρα να μην αποδειχθούν πρόσκαιρα. «Έχουν προκύψει ανά τα χρόνια διάφορα περιστατικά και σε άλλα δικαστικά μέγαρα. Τουλάχιστον 2-3 φορές τον χρόνο εκκενώνεται το κτήριο μετά από απειλές για βόμβα που κρίνονται ως πιο σοβαρές και ευτυχώς το χθεσινό περιστατικό αντιμετωπίστηκε πριν εκραγεί», σημειώνει.