Τα στατιστικά του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων αποκαλύπτουν ότι τους 11 πρώτους μήνες του 2023 ο αριθμός των δοτών ξεπέρασε κατά πολύ τον αντίστοιχο του 2022, αν και απομένει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανυθεί για να φτάσει η Ελλάδα τις χώρες με προηγμένη κουλτούρα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
Σημειώνεται ότι από έναν μόνο δότη, μπορούν να σωθούν έως και οκτώ ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100 ασθενείς μέσω της Δωρεάς Ιστών.
Η τραγική απώλεια της 21χρονης Έμμας σε τροχαίο με παράσυρση και εγκατάλειψή της, δεν άφησε πίσω μόνο πόνο. Η απόφαση των γονιών της να δωρίσουν τα όργανά της ευαισθητοποίησε και έδωσε κίνητρο. Η μητέρα της μίλησε στην ΕΡΤ για την απόφαση που έδωσε ελπίδα σε άλλους γονείς, την ώρα που η ίδια θρηνούσε για το παιδί της.
«Εμάς το παιδί μας, μας είχε βγάλει από αυτή την δύσκολη απόφαση, γιατί μας είχε δηλώσει ότι αν ποτέ της συνέβαινε κάτι θα ήθελε να κάνουμε δωρεά τα όργανά της. Οπότε για εμάς θα ήταν μονόδρομος» είπε χαρακτηριστικά η Κέλλυ Καμπάκη, μητέρα της Έμμας.
«Η Έμμα έδωσε ζωή σε έξι συνανθρώπους μας. Δεν γνωρίζαμε ούτε την έκταση που θα πάρει, ούτε καν τι σημαίνει η δωρεά οργάνων. Στην πορεία είδαμε πόσο μεγαλειώδεις κίνηση είναι να χαρίζεις ζωή στον συνάνθρωπό σου. Είναι το υπέρτατο δώρο» συνέχισε η μητέρα.
Τον Νοέμβριο του 2023, μετά το θάνατο της φοιτήτριας, οι δότες οργάνων έφτασαν τους 82, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ένα χρόνο πριν ήταν 69.
Παρά την αύξηση, η Ελλάδα παραμένει χαμηλά στη λίστα με τους δότες οργάνων στην Ευρώπη.
Στην Ισπανία και την Κροατία, αντιστοιχούν 40 και 30 δότες, αντίστοιχα ανά ένα εκατομμύριο πολίτες, στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους 7,8 δότες.
Για να γίνει κάποιος δότης οργάνων μπορεί να υποβάλλει δήλωση μέσω του site του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ή μέσω ΚΕΠ.