ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Το γνωρίζατε; – Γιατί οι διαδικτυακές απάτες λέγονται «phising»;

Στη σύγχρονη εποχή, οι διαδικτυακές επιθέσεις που ονομάζονται «phising» είναι πολύ συχνές

Το γνωρίζατε; – Γιατί οι διαδικτυακές απάτες λέγονται «phising»;

Στη σύγχρονη εποχή, οι διαδικτυακές επιθέσεις που ονομάζονται «phising» είναι πολύ συχνές. Μπορεί να αφορούν το e-mail σου, τα chat σου ή και άλλους λογαριασμούς. Αλλά όταν ο όρος ξεκίνησε να υπάρχει βρισκόταν μόνο σε ένα μέρος. Την εταιρεία AOL, ή αλλιώς America Online.

Η AOL είναι μια εταιρεία που μετρά 39 χρόνια ζωής. Έχει διάφορες online επιχειρήσεις, όπως ιστοσελίδες, μηχανή αναζήτησης, δικό της e-mail και πολλά άλλα. Το 1994, μια ομάδα χάκερ υποδύονταν υπαλλήλους της AOL και κατάφερναν να παίρνουν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.

Οι χάκερ ήθελαν αρχικά να χρησιμοποιούν το AOL χωρίς να πληρώνουν οι ίδιοι, αλλά οι άλλοι χρήστες για λογαριασμό τους. Ένας 16χρονος τότε χάκερ Κoceilah Recouche, γνωστός με το παρατσούκλι «Da Chronic», είχε την ιδέα να ονομάσει αυτή τη διαδικάσία «fishing», δηλαδή «ψάρεμα».

Τον Ιανουάριο του 1995, η ομάδα των χάκερ δημιούργησε ένα λογισμικό που ονομάστηκε «AoHell» που αυτοματοποίησε τη διαδικασία, με μηνύματα που «ψάρευαν» κωδικούς πρόσβασης ή τα στοιχεία πιστωτικών καρτών. Μέσα σε αυτό το λογισμικό ήταν που ο Koceilah Recouche μετονόμασε το «fishing» σε «phising». Αν και ποτέ δεν έδωσε μια επίσημη εξήγηση για τον λόγο, πολλοί πιστεύουν ότι εμπνεύστηκε από τον όρο «phone phreak», ο οποίος έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1970, όταν κάποιοι χάκαραν γραμμές τηλεφώνου για να κάνουν δωρεάν κλήσεις.

Αν αναρωτιέστε πως βγήκε ο όρος «phreak», τότε μάλλον το ph- προκύπτει από το «phone» και το «freak» από το «free call» (δωρεάν τηλεφώνημα). Αλλά δεν ήταν μόνο το «phising» που ξεκίνησε με το AOHell. Ξεκίνησε το «mail bomb», όπου οι λογαριασμοί e-mail γέμιζαν με spam και πολλά ακόμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως η καλή εποχή για τον Koceilah Recouche τελείωσε γρήγορα, ειδικά όταν οι χρήστες στράφηκαν σε άλλες επιλογές εκτός της AOL. Αλλά η έννοια του phising αναπτύχθηκε και κράτησε την ονομασία που της δόθηκε στο ξεκίνημά του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.