Οργή έχει προκαλέσε η απόφαση του Δήμου Βόλου να στηθούν φάτνες στην πόλη για τα Χριστούγεννα, με ζωντανά ζώα μέσα.
Στις δύο φάτνες που έστησαν υπάρχουν μέσα αρνάκια και πόνυ. Στη μία, σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία, τρία αρνάκια και ένα πόνυ δεμένο και στην άλλη δύο αρνάκια και ένα πόνυ, επίσης και αυτό δεμένο.
Οι αντιδράσεις για τα ζωντανά «εκθέματα» είναι σφοδρές, καθώς τα αρνάκια είναι μικρά σε ηλικία και χρειάζονται φροντίδα, ενώ τα πόνυ είναι δεμένα. Συν τοις άλλοις, είναι πολύ περιορισμένα μέσα στις φάτνες και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Η φιλοζωική οργάνωση «A Promise to Animals» έκανε καταγγελία για εκμετάλλευση και βάναυση μεταχείριση ζώων, υποστηρίζοντας ότι τα ζώα δεν είναι εκθέματα.
Μετά την καταγγελία ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί το αν και κατά πόσο υφίστανται κακοποίηση τα ζώα στις δύο φάτνες που στήθηκαν στην πλατεία Αγ. Νικολάου και στο χωριό του Άη Βασίλη, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Η φιλοζωική μη κερδoσκοπική οργάνωση “A Promise to Animals” καταγγέλλει:
«Αυτή η γιορτή της αγάπης, δημιουργεί συναισθήματα και ζεσταίνει την ψυχή μας. Άνθρωποι ανταλλάζουν ευχές με το χαμόγελο στο στόμα, αγοράζουν δώρα για τους αγαπημένους τους και περπατάνε χέρι-χέρι. Ο συνδυασμός της κατάνυξης και της χαράς από τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια έρχεται να συμπληρώσει αυτή την εικόνα που κάνει όλους μας να ξεχνιόμαστε, έστω και για λίγο, από τα προβλήματα της καθημερινότητας και αναμφίβολα, βοηθά τις πόλεις να μαζέψουν κόσμο και να αυξήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα.
Η αναζήτηση της παραμυθένιας αυτής ατμόσφαιρας είναι το ζητούμενο, και ειλικρινά δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε αυτό. Μέχρι πού όμως, θα μπορούσε να φτάσει κάποιος προκειμένου να μπορέσει να την επιτύχει; Την απάντηση μας την έδωσε ο ∆ήμος Βόλου, που δημιούργησε δύο φάτνες στο πλαίσιο του στολισμού της πόλης και μέσα σε αυτές τοποθέτησε ζωντανά ζωάκια ως δημόσιο θέαμα. Πώς δικαιολογείται η αυτή απόφαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου; Πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε το σκεπτικό της ∆ημοτικής Αρχής.
Συγκεκριμένα, στη μία φάτνη έβαλε ένα πόνυ και τρία αρνάκια και στην άλλη ένα πόνυ και δύο αρνάκια. Οφείλουμε να αναφέρουμε πως τα ζώα, βρίσκονται περιορισμένα μέσα στο χώρο της ξύλινης φάτνης, εκτεθειμένα στις… διαθέσεις του καιρού, μην έχοντας χώρο να κινηθούν. Ειδικά τα αρνάκια – πολύ μικρής ηλικίας – είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα. Όσο αφορά τα πόνυ, είναι δεμένα και περιορισμένα χωρίς να έχουν χώρο ούτε αυτά να κινηθούν. Κι επιπλέον, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω για να αναδείξουν την αδιαφορία των υπευθύνων για την ευζωία τους, ένα από τα πόνυ αρρώστησε.
Αντί λοιπόν να μεταφερθεί προκειμένου λάβει την απαραίτητη φροντίδα, προτιμήθηκε να γίνει μία “ξεχωριστή παράσταση” για το κοινό, καλώντας έναν κτηνίατρο να επιληφθεί επιτόπου, πραγματοποιώντας εξέταση και κάνοντας ένεση μπροστά στα μάτια των περαστικών θεατών και επισκεπτών. Αλήθεια, έχει οριστεί και ανατεθεί σε κτηνίατρο η ευθύνη της υγείας των ζώων για όσο καιρό θα βρίσκονται εκεί, προκειμένου να διασφαλίζουν σε συνεχή βάση πως όλα πάνε καλά; Και αν ναι σε ποιόν;
Με αυτή την κίνηση, εκτός από την έκθεση, τα ζώα περιορίζονται και κακοποιούνται, καταλήγοντας στο να έχει δημιουργηθεί μία φάτνη-τσίρκο, με αυτά πρωταγωνιστές. Παραμονές Χριστουγέννων 2022, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση σαν κι αυτή… δηλαδή να χρησιμοποιούνται ζώα ως στολισμός μιας πόλης και ως δημόσιο θέαμα.
Αυτό που είναι πραγματικά απογοητευτικό, είναι το γεγονός πως η “ευφάνταστη” αυτή πρωτοβουλία, δεν είναι κάτι καινούριο. Το να χρησιμοποιεί δηλαδή ο ∆ήμος ζωντανά ζώα ως “στολισμό” της πόλης, είναι μία πρακτική που έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν. Μάλιστα, πριν μερικά χρόνια υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, ασκήθηκε κριτική και έγινε μήνυση, η οποία αντιμετωπίστηκε με κυνικό τρόπο και άστοχο χιούμορ. Φαίνεται μάλλον πως οι ∆ημοτικές Αρχές δεν πτοούνται.
Αυτή η σκληρή και παράνομη μεταχείριση πρέπει να σταματήσει άμεσα, βάζοντας μια και καλή ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές. ∆εν είναι τυχαίο πως η ατιμωρησία έχει οδηγήσει και άλλους σε παρόμοιες πρακτικές. Πρόσφατα στην περιοχή της Ερέτριας για παράδειγμα, μία ομάδα διοργανωτών πήρε δύο μικρά ελαφάκια, τα έκλεισε σε ένα κλουβί και τα έκανε βόλτα στην πλατεία της πόλης για να φωτογραφηθούν με τους επισκέπτες. Πόσο κρίμα…
Από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την επιβολή του νόμου και στο τέλος είμαστε αισιόδοξοι πως θα γίνει το αυτονόητο. Είναι ευθύνη μας να καταγγέλλουμε την παρανομία και ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίζει πως εφαρμόζονται οι νόμοι”.