Τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε ο πατέρας της 8χρονης Αγγελικής η οποία πνίγηκε την Τρίτη (13/8) σε πισίνα κατασκήνωσης στην περιοχή της Κρυοπηγής Χαλκιδικής.
Ο Χρήστος Καζάζης μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που βίωσε ο ίδιος και η υπόλοιπη οικογένεια όταν δέχθηκε τηλεφώνημα το οποίο αφορούσε την 8χρονη κόρη του.
«Μας τηλεφώνησαν από την κατασκήνωση περίπου στις 16.01 και παραξενευτήκαμε καθώς γνωρίζαμε ότι αυτή είναι ώρα φαγητού για τα παιδιά. Το σηκώνουμε και ρωτούν: “Είστε η μητέρα της Αγγελικής;”. Όταν απαντήσαμε καταφατικά μας είπαν πως “η Αγγελική ήπιε λίγο νερό”. Στη συνέχεια αυτός που μας πήρε, έκανε μια παύση και έπειτα πρόσθεσε πως το παιδί δεν είχε τις αισθήσεις του» δήλωσε ο πατέρας της Αγγελικής.
Όταν οι γονείς ετοιμάστηκαν να ξεκινήσουν για την κατασκήνωση, δέχθηκαν νέο τηλεφώνημα από τους υπεύθυνους οι οποίοι τους ζητούσαν να μην ξεκινήσουν καθώς το παιδί μεταφερόταν στο ΑΧΕΠΑ: «Στο δρόμο που ξεκινήσαμε μας λένε “μην ξεκινάτε. Το παιδί έχει διασωληνωθεί και φεύγει για το ΑΧΕΠΑ”. Ξεκινήσαμε πήγαμε στο ΑΧΕΠΑ και περιμέναμε να έρθει» πρόσθεσε ο κ. Καζάζης.
«Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτουν σοβαρές και εγκληματικές παραλείψεις από τα άτομα της κατασκήνωσης» ανέφερε από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας της 8χρονης.
Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της κατασκήνωσης
Σημειώνεται ότι στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της κατασκήνωσης στη Χαλκιδική όπου πνίγηκε το 8χρονο κορίτσι προέβη τη Δευτέρα (19/8) η αρμόδια περιφέρεια.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δήμος Κασσάνδρας ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας των πισίνων της κατασκήνωσης, όπου εντοπίστηκε νεκρή η 8χρονη, μετά από ομόφωνη απόφαση της δημοτικής επιτροπής.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε ότι από επιτόπιο έλεγχο στην κατασκήνωση προέκυψε πως σε μία από τις πισίνες, ένα μέρος της περίφραξης δεν ήταν όπως προβλέπεται σε οριοθετημένο και ασφαλή χώρο για τα παιδιά, αφήνοντας σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση στην κολυμβητική δεξαμενή.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πισίνα, ο έλεγχος αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα σωσίβια και κοντάρι, ενώ δεν υπήρχαν σημάνσεις για τα βάθη.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το άτομο που είχε οριστεί ως υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών με τις σχετικές υγειονομικές και τουριστικές διατάξεις, δεν είχε προσληφθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για το έτος 2024 και δεν είχε οριστεί άλλος υπεύθυνος.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2016, η οποία καθορίζει τα κριτήρια για τη λειτουργία κατασκηνώσεων, η πισίνα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο ασφαλή και κατάλληλα περιφραγμένο με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μέτρων, προκειμένου να διασφαλίζεται η χρήση της υπό την επίβλεψη του απαιτούμενου προσωπικού, όπως ναυαγοσώστες.