Μέρα με τη μέρα, έρχονται στη δημοσιότητα, ολοένα και περισσότερα στοιχεία σχετικά για όσα βρέθηκαν στο αίμα της Τζωρτζίνας, με την κεταμίνη να θεωρείται η ουσία με την οποία η Ρούλα Πισπιρίγκου σκότωσε την κόρη της.
Τα αναισθητικά μπορεί να έδρασαν συνεργικά με τις βενζοδιαζεπίνες και τα αντιεπιληπτικά φάρμακα που βρέθηκαν στο αίμα της μικρής Τζωρτζίνας, με τη Ρούλα Πισπιρίγκου μέχρι στιγμής να αρνείται τα πάντα.
Η διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Παπαϊωαννίδου, «τα αναισθητικά μπορεί να έδρασαν συνεργικά με τις βενζοδιαζεπίνες και τα αντιεπιληπτικά φάρμακα που βρέθηκαν στο αίμα της μικρής Τζωρτζίνας από την Πάτρα».
Αναφερόμενη στα άλλα δυο φάρμακα που βρέθηκαν στην τοξικολογική εξέταση, και τα οποία – όπως και η κεταμίνη – δεν είχαν χορηγηθεί στη Τζωρτζίνα με ιατρική εντολή, η καθηγήτρια του ΑΠΘ μας είπε ότι «η λιδοκαϊνη και η πριλοκαϊνη είναι τοπικά αναισθητικά, τα οποία, εφ’ όσον απορροφηθούν ή χορηγηθούν συστηματικά, παρουσιάζουν σημαντικές ενέργειες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στην καρδιά. Μάλιστα, η λιδοκαϊνη χορηγείται στη θεραπευτική και ως αντιαρρυθμικό φάρμακο. Επίσης, η λιδοκαϊνη και η πριλοκαϊνη κυκλοφορούν σε συνδυασμένο σκεύασμα υπό μορφή κρέμας και αυτοκόλλητου επιθέματος (εμπλάστρου) για δερματική χρήση».
Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των τοπικών αναισθητικών όταν βρεθούν σε σημαντικές συγκεντρώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, η κυρία Παπαϊωαννίδου διευκρίνισε ότι «μπορεί να προκαλέσουν αρχικά διέγερση, ανησυχία, τρόμο και κλονικούς σπασμούς, ενώ κατόπιν ακολουθεί ο θάνατος από αναπνευστική καταστολή.
Η τάση πρόκλησης σπασμών αυξάνεται σε συνδυασμό με την κεταμίνη. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τα αντιεπιληπτικά φάρμακα και τις βενζοδιαζεπίνες, αυτές οι ενέργειες μπορεί να μην εμφανιστούν. Επίσης, η ταχεία χορήγηση των τοπικών αναισθητικών μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στο θάνατο χωρίς να προηγηθούν σημεία διέγερσης».
Σχετικά με την επίδραση των τοπικών αναισθητικών στο καρδιαγγειακό σύστημα, η κυρία Παπαϊωαννίδου είπε ότι «η λιδοκαϊνη ελαττώνει τον καρδιακό ρυθμό και χρησιμοποιείται ως αντιαρρυθμικό φάρμακο. Τα τοπικά αναισθητικά μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες στην καρδιά, μόνο όταν βρεθούν στο αίμα σε υψηλές συγκεντρώσεις και προκαλέσουν εμφανείς εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ωστόσο, σπανιότερα, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή κατέρρειψη και θάνατο, ακόμη και σε χαμηλότερες δόσεις. Η λιδοκαϊνη και η πριλοκαϊνη, μπορεί να αντισταθμίσουν την ταχυκαρδία που προκαλεί η κεταμίνη»
Στην ερώτηση «Ποια μπορεί να είναι η συνεργική δράση των φαρμάκων που βρέθηκαν στο αίμα της μικρής Τζωρτζίνας από την Πάτρα, η κυρία Παπαϊωαννίδου απάντησε:
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, βρέθηκαν εννέα φάρμακα που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν αναπνευστική καταστολή. Δεν γνωρίζουμε τις συγκεντρώσεις αυτών των φαρμάκων στο πλάσμα. Ωστόσο, ο συνδυασμός αυτών των φαρμάκων μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει ταχέως στο θάνατο χωρίς να προηγηθούν σημεία διέγερσης από το νευρικό σύστημα ή κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.