Καταδικάστηκαν δύο φορές στα δικαστήρια του Πειραιά και των Χανίων τα μέλη του πληρώματος του υπό σημαία Τανζανίας ρυμουλκού «Andreas», που μετέφερε 13 τόνους κάνναβη τον Δεκέμβριο του 2017 νότια της Κρήτης, γιατί οι λιμενικοί «ξέχασαν» να εντοπίσουν 258.000 ναρκωτικά χάπια, που ήταν επιμελώς κρυμμένα μέσα στο πλοίο.
Αρχικά οι λιμενικοί είχαν εντοπίσει έξι τόνους και 177 κιλά κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα) και παρέπεμψαν σε δίκη τους έξι Σύρους ναυτικούς και τον Κύπριο πρώην πλοιοκτήτη και μετέπειτα ναυτικό πράκτορα κατά το επίδικο διάστημα που εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά στο ρυμουλκό.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά είχε καταδικάσει πρωτόδικα σε ισόβια το εξαμελές πλήρωμα και τον Κύπριο ναυτικό πράκτορα, ενώ το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά απήλλαξε τελείως τον πρώην πλοιοκτήτη και έσπασαν τα ισόβια για τους ναυτικούς, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 12 ετών, καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Έναν χρόνο μετά, στις 14/1/2019, οι λιμενικοί εντόπισαν ακόμα έξι τόνους και 561 κιλά κάνναβη και 258.000 ναρκωτικά χάπια τύπου captagon, που ήταν εντοιχισμένα στο πάτωμα των καμπινών του ρυμουλκού, επικαλυμμένα με σκυρόδεμα πάχους 10 εκατοστών.
Οι λιμενικοί σχημάτισαν νέα δικογραφία, για την οποία παραπέμφθηκαν να δικαστούν εκ νέου τόσο οι ναυτικοί όσο και ο ναυτικός πράκτορας και πρώην πλοιοκτήτης του ρυμουλκού, αυτήν τη φορά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων, για την ίδια υπόθεση, για την ποσότητα των χιλιάδων ναρκωτικών χαπιών που δεν είχαν εντοπιστεί.
Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καθώς οι εντολείς τους θα δικάζονταν για την ίδια πράξη.
Απήλλαξε τον πρώην πλοιοκτήτη κατά πλειοψηφία (2-1), αν και οι δικαστές του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στον Πειραιά τον είχαν απαλλάξει ομόφωνα.
Μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία είχε την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστεί και ο Κύπριος που ήταν πρώην πλοιοκτήτης του ρυμουλκού μέχρι λίγες ημέρες πριν από τον εντοπισμό του με τα ναρκωτικά, αλλά και πράκτοράς του κατά το επίδικο διάστημα, που βοήθησε στη ναυτολόγηση του πληρώματος.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους έξι Σύρους ναυτικούς καταδικάζοντάς τους σε κάθειρξη 10 ετών, αλλά χορηγώντας τους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Ο συνήγορός τους Γιάννης Μπουρίθης δήλωσε στην «Espresso»: «Τόσο οι εντολείς μου όσο και εγώ αισθανόμαστε μεγάλη απογοήτευση για την εξέλιξη της δίκης, δεδομένου πως για ένα λάθος του Λιμενικού πρέπει να εκτίσουν 10ετή κάθειρξη. Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να διορθώσουμε αυτήν την αδικία που έχουν υποστεί, έχοντας πάντα απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».