ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Σκληρό διάβημα της Αθήνας στα Τίρανα για τη Χειμάρρα: «Σταματήστε να γκρεμίζετε τα σπίτια των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου»

Σκληρό διάβημα της Αθήνας στα Τίρανα για τη Χειμάρρα: «Σταματήστε να γκρεμίζετε τα σπίτια των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου»

Σε σκληρό διάβημα προς τον Αλβανό πρέσβη στην Ελλάδα, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις κατεδαφίσεις κατοικιών που ανήκαν σε Έλληνες, στην περιοχή της Χειμάρρας.

Ο Πέτρος Μαυροειδής, πολιτικός διευθυντής του υπουργείου, κάλεσε τον Αλβανό πρεσβευτή όπου και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Π.Μαυροειδής τόνισε στον Αλβανό πρεσβευτή ότι είναι απαράδεκτο να έχουν σταλεί ειδοποιητήρια κατεδάφισης μόνο σε ελληνικής καταγωγής πολίτες, λέγοντας πως αυτή η κίνηση αποδεικνύει πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μαυροειδής, «δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά κανενός, δεν απειλεί κανέναν, ούτε όμως πρόκειται να ανεχθεί προκλήσεις».

«Η Αλβανία», υπογράμμισε, «οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις δηλαδή να σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα μειονοτικά στη Χειμάρρα».

Ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ακόμη πως το συγκεκριμένο θέμα θα διαδραματίσει ρόλο στην αξιολόγηση της Αλβανίας για την ένταξή της στην ΕΕ.

Από το ΥΠΕΞ τονίστηκε ακόμη  ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων – και δη των μειονοτικών- δικαιωμάτων αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για κάθε κράτος που θέλει να λειτουργεί με σύγχρονο και δημοκρατικό τρόπο.

Πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση της Αλβανίας, της οποίας οι επιδόσεις στο εν λόγω πεδίο παρακολουθούνται εξονυχιστικά στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.»

Τέλος ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, υπογράμμισε, «Εξαρτώνται άμεσα από την πλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων, εκ των οποίων ένα από τα πιο σημαντικά είναι η προστασία των μειονοτήτων».

Η ενόχληση των αλβανικών ΜΜΕ από τα δημοσιεύματα του PRONEWS.GR

Στο μεταξύ στην Αλβανία τα ΜΜΕ της χώρας ασχολούνται με τις δημοσιεύσεις του pronews.gr το οποίο και ανέδειξε  εξ’αρχής το θέμα των προκλητικών και ανιστόρητων δηλώσεων του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα που είπε ότι η Ακρόπολη «σώθηκε χάρις τους Αλβανούς» και ότι η Χειμάρρα είναι «αλβανική».

Τα αλβανικά ΜΜΕ με τίτλο «τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ενοχλήθηκαν από τις δηλώσεις Ε.Ράμα» κάνουν σαφή αναφορά μόνο στο δημοσίευμα του pronews.gr

Άλλωστε ήταν το πρώτο ΜΜΕ που απάντησε άμεσα στον Ε.Ράμα με αποτέλεσμα να απαντήσει λίγο αργότερα όπως έπρεπε και το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η αλβανική telegrafi αναφέρει «Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Edi Rama στο facebook για την παλιά Αθήνα δεν έτυχε καλής υποδοχής από τα ελληνικά ΜΜΕ. Ενώ οι Αρχές ακόμα δεν έχουν αντιδράσει (προφανώς δεν είχαν ακόμα δει την απάντηση του ΥΠΕΞ) τα ελληνικά ΜΜΕ περιέγραψαν σαν άγνοια του Αλβανού πρωθυπουργού τα όσα έγραψε για την ιστορία της Ακρόπολης.

Το «ProNews» αναφέρει ότι ο «Ο Έντι Ράμα δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670 και γράφει πως η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη σε έναν “Αλβανό ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι”, ο οποίος ζήτησε από τους Βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.

Φαίνεται ότι ο κ. Ράμα αγνοεί βασικά δεδομένα της ιστορίας, καθώς αφενός ο Γεώργιος Δούσμανης δεν ήταν “Αλβανός”, αλλά ούτε καν “Αρχιεπίσκοπος των Αθηνών” το 1686 και ότι οι Αλβανοί του τότε (έτσι λέει το αλβανικό ΜΜΕ) δεν έχουν κανένα κοινό με τους σημερινούς. Η άγνοια του Αλβανού πρωθυπουργού προκαλεί την κοροιδία»

Αυτή είναι η περιληπτική «μετάφραση» της αλβανικής εφημερίδας.

Το ακριβές κείμενο-πλήρης απάντηση στον Ράμα που δημοσιεύσαμε και ξεκαθαρίζει από την αρχή όλα τα ιστορικά δεδομένα είναι το εξής:

«Για ακόμα μία φορά, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα απάντησε με θρασύτητα στο Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το ζήτημα της Χιμάρας.

Ο Έντι Ράμα δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670 και γράφει πως η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη σε έναν “Αλβανό ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι”, ο οποίος ζήτησε από τους Βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.

Φαίνεται ότι ο κ. Ράμα αγνοεί βασικά δεδομένα της ιστορίας, καθώς αφενός ο Γεώργιος Δούσμανης δεν ήταν “Αλβανός”, αλλά ούτε καν “Αρχιεπίσκοπος των Αθηνών” το 1686!

Στην πραγματικότητα Μητροπολίτης Αθηνών το 1686 ήταν ο Ιάκωβος Α’, ενώ ο Γιώργος Δούσμανης, ήταν ένας από τους Αθηναίους προκρίτους. Επίσης η Μητρόπολη Αθηνών δεν ήταν Αρχιεπισκοπή αφού υπαγόταν ακόμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Αφετέρου οι Αρβανίτες που ζούσαν τότε διάσπαρτοι σε όλη την σημερινή ελληνική επικράτεια ήταν ελληνορθόδοξοι και δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ ουδεμία σχέση με τους σημερινούς Αλβανούς. Προκαλεί θυμηδία το θράσος της αμάθειας του Αλβανού πρωθυπουργού.»

Για την Ιστορία ας δούμε τι δημοσίευσε ο Έντι Ράμα:

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός”) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χιμάρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός», γράφει ο Εντι Ράμα στο Facebook.

Kαι η πλήρης απάντηση του pronews.gr στις ασυναρτησίες Ε.Ράμα

Η ιστορική αλήθεια για το γεγονός στο οποίο αναφέρεται ο Αλβανός πρωθυπουργός είναι αρκετά διαφορετική και τον εκθέτει ανεπανόρθωτα:

Κατ’ αρχάς, το ιστορικό γεγονός στο οποίο αναφέρεται είναι πράγματι η πολιορκία της τουρκοκρατούμενης Αθήνας από τους Βενετούς, υπό την ηγεσία του Φραντσέσκο Μοροζίνι, αλλά το Φθινόπωρο του 1687 και όχι του 1686.

Στο πλαίσιο του Έκτου Ενετοτουρκικού Πολέμου, οι Βενετοί προχώρησαν σε μεγάλη εκστρατεία στην Πελοπόννησο που είχε ξεκινήσει από το 1685 και στην οποία είχαν, πρόθυμα όπως πάντα, συμμετέχει και 2.000 Έλληνες Κερκυραίοι εθελοντές.

Από το 1685 οι Βενετοί είχαν καταλάβει τη Λευκάδα και ύστερα τα κάστρα της Μεσσηνίας, Μεθώνη και Κορώνη. Ακολούθησε η κατάληψη των σημαντικών φρουρίων της Ναυπάκτου, Μάνης, Μυστρά, Άργους, Ναυπλίου και Κορίνθου.

Στην συνέχεια οι Βενετοί αποφάσισαν ότι η επόμενη σωστή στρατηγική κίνηση ήταν η κατάληψη της Αθήνας. Το Σεπτέμβριο του 1687, ο στόλος του Φραντσέσκο Μοροζίνι, κατέπλευσε στον όρμο του λιμένα του Πειραιά.

Κατά την βενετική πολιορκία της Αθήνας δυστυχώς, μία οβίδα επέπεσε στον Παρθενώνα, τον οποίο οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει σε μπαρουταποθήκη, με συνέπεια την καταστροφή του μεγαλυτέρου τμήματός του.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την πρώτη κηλίδα στις στρατιωτικές νίκες του Μοροζίνι, κατά των Τούρκων. Η δεύτερη κηλίδα ήταν η πανώλη που μεταδόθηκε αστραπιαία από γαλλικό πλοίο στο Ναύπλιο και τα περίχωρά του.

Όσον αφορά το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται ο Αλβανός πρωθυπουργός αυτό έγινε ως εξής:

Καθώς η πολιορκία δεν είχε θετική εξέλιξη για τους Βενετούς οι οποίοι δεν έβλεπαν κάποιον άλλο τρόπο για να επικρατήσουν, στις αρχές Οκτωβρίου 1687 ο Μοροζίνι, αψηφώντας το γεγονός ότι οι ναυτικές του δυνάμεις είχαν εξασθενήσει αρκετά, αποφάσισε να κάνει έξοδο με τον στόλο του από το λιμάνι του Πειραιά, με σκοπό να καταδιώξει τις τουρκικές οπισθοφυλακές στα βορειοανατολικά παράλια της Πελοποννήσου. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες όμως έσπρωξαν τον βενετικό στόλο στο Πόρτο Ράφτη και από εκεί στον Πειραιά.

Εκεί, στον Πειραιά, έσπευσαν να τον συναντήσουν εκ μέρους των Αθηναίων, ο μητροπολίτης Ιάκωβος Α’ και οι πρόκριτοι Σταμάτης Γασπάρης, Μιχαήλ Δημάκης, Γιώργος Δούσμανης και Ιάκωβος Δαμίστρος, οι οποίοι προσφέροντάς του 9.000 ρεάλια ως ετήσιο φόρο υποτελείας, αναγνώρισαν έμμεσα την βενετική κυριαρχία.

Μετά από αυτό ο βενετικός στόλος αποχώρησε και έτσι έληξε η πολιορκία, η οποία εντούτοις είχε ήδη προκαλέσει την μεγάλη καταστροφή στον Παρθενώνα της Ακρόπολης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι σαφές ότι οι ξένοι διαβάζουν pronews.gr διότι ξέρουν ότι αποκαλύπτει πράγματα που δεν «φωτίζουν» ή δεν αναδεικνύουν τα άλλα ΜΜΕ και είναι το μόνο μέσο που μπορεί και προκαλεί εξελίξεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.