Οικονομική βοήθεια για να μπορέσει να υλοποιηθεί η προμήθεια τουλάχιστον μιας Mοίρας μαχητικών αεροσκαφών F-35 και την παραχώρηση από το 2020 δυο αντιτορπιλικών κλάσης “Αrleigh Βurke” θα είναι τα βασικά αιτήματα, ως προς την άμυνα, του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης που πρόκειται να έχουν στο Λευκό Οίκο.
Το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον που έχει οριστεί για τις 17 Οκτωβρίου πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και δη στις αμυντικές.
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ναυτική διευκόλυνση Σούδας είναι γνωστό στην Αθήνα, ενώ το ίδιο γνωστό στην Ουάσιγκτον είναι και το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύει το ΥΠΕΘΑ για στρατιωτική ενίσχυση από τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας είναι κατεστραμμένος από τις πολιτικές των γραφειοκρατών Βρυξελλών και του Βερολίνου, οι οποίοι κυριολεκτικά ιδέαν δεν έχουν περί θεμάτων ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας.
Εκτός από τα δύο αυτά κύρια αιτήματα η Ελλάδα πρόκειται να ζητήσει και μεταφορικά ελικόπτερα εφόδου Blackhawk καθώς ικανότητα αεροκινησης στον συγκεκριμένο τομέα είναι τραγική.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ετοιμάσει ήδη λεπτομερείς φακέλους με τα ελληνικά αιτήματα, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά αφού το θέμα θα τεθεί στην κορυφή της αμερικανικής ηγεσίας θα έχει πολύ πιο ομαλή εξέλιξη.
Η απόφαση του ΥΠΕΘΑ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για την προμήθεια των αεροσκαφών F-35 είναι δεδομένη ως η μόνη δυνατή απάντηση στους τρομακτικούς τουρκικούς υπερεξολισμους στους οποίους φυσικά περιλαμβάνεται και η απόφαση για την προμήθεια των 100+20 F-35A/B.
Παράλληλα το ΠΝ χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση τη στιγμή που το τουρκικό Ναυτικό ναυπηγεί την περίοδο αυτή 4 φρεγάτες κλάσης Istif (Istanbul) και στη συνέχεια θα προχωρήσει με ακόμη 4 φρεγάτες, σε πρώτη φάση άμυνας περιοχής TF-2000.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι μόνες λύσεις αποτροπής που μπορούν να εξεταστούν είναι τα αεροσκάφη F-35 και τα αντιτορπιλικά Αrleigh Βurke, πριν ο εξοπλιστικός κατήφορος της Ελλάδας γίνει αιτία για επικίνδυνα τετελεσμένα σε Αιγαίο και Κύπρο.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός Α.Τίπρας θα θέσει μια σειρά οικονομικών θεμάτων στον Ντ.Τραμπ με βασικό αίτημα την ενθάρρυνση των αγορών να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Γενικότερα πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση, ορόσημο όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί, σε μια περίοδο όπου οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις περνούν τη χειρότερη φάση τους εδώ και δεκαετίες και τον Τούρκ0 πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν να δρα και να συνεπιφέρεται ως ένα “loose cannon” κυριολεκτικά απρόβλεπτος και συνάμα επικίνδυνος.
Τις συνομιλίες αναφορικά με τις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών επιβεβαιώνει άλλωστε και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος ο οποίος στην ανακοίνωσή του αναφορικά με τη συνάντηση των δύο ανδρών προτάσσει το θέμα πριν ακόμη και την οικονομία.
Πιο συγκεκριμενα αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα καλωσορίσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2017.
Ο Πρόεδρος Τράμπ και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης και θα επιδείξουν την κοινή μας δέσμευση για διαρκείς δημοκρατικές αξίες που είναι τόσο σημαντικές για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός θα συζητήσουν μία σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων, μεταξύ των οποίων, η συνεργασία στον τομέα της άμυνας, οι οικονομικές επενδύσεις, η ενεργειακή ασφάλεια και οι ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί που ενώνουν τους Αμερικανούς και τους Έλληνες».