Το ζήτημα του Σκοπιανού λόγω των ελληνοτουρκικών μπήκε σε δεύτερη μοίρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχουν εξελίξεις που δεν είναι ευχάριστες.
Η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να προχωρήσει σε μια οποιαδήποτε «λύση» με μόνο αντάλλαγμα ένα Ενδιάμεσο Σύμφωνο, στο οποίο τα Σκόπια θα δεσμευτεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ότι θα προχωρήσουν σε εκείνες τις αλλαγές που είναι απαραίτητες προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει η Ελλάδα για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας.
Κεντρικός όρος είναι το νέο όνομα να χρησιμοποιείται και στο εσωτερικό ενώ μείζονα ζητήματα είναι και η αλλαγή γλώσσας, ταυτότητας, ιθαγένειας και η απαλοιφή των αλυτρωτικών άρθρων του σκοπιανού Συντάγματος με βάση τα οποία υπάρχουν βλέψεις για ελληνικά εδάφη.
Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και πληροφορήθηκαν ότι οι συνομιλίες εισέρχονται στην τελική ευθεία ενώ έχουν οριστεί τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης.
Την Τρίτη ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε για μιάμιση ώρα με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με συνεργάτες της προέδρου η ενημέρωση ήταν ουσιαστική και η συζήτηση επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων χωρίς καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά.
Το Κινήμα Αλλαγής, κατέστησε σαφές ότι όταν η πρόταση της κυβέρνησης έρθει στη Βουλή, θα τοποθετηθεί με βάση τη θέση του για σύνθετη ονομασία erga omnes και με νομικές δεσμεύσεις για την απάλειψη του αλυτρωτισμού.
Ο Ν.Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Βασίλη Λεβέντη τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων. Ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε όλα τα βήματα της κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Σήμερα το απόγευμα ακολουθεί το προγραμματισμένο ραντεβού του Νίκου Κοτζιά με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.
Εκεί θα η ΝΔ θα δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση της για το Σκοπιανό.
Το πρόβλημα είναι ότι επί του πρακτέου δέκα ημέρες πριν πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση των Κοτζιά-Ντιμιτροφ η Ελλάδα από τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις δεν έχει κερδίσει απολύτως τίποτα.
Αντίθετα υπακούοντας στις συνεχιζόμενες πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ έχει σχεδιάσει ένα plan B, προς διευκόλυνση της «χαμογελαστής» κυβέρνησης Ζ.Ζάεφ για να μπορέσει εκείνη να υπερβείο το αδιέξοδο χωρίς ουσιαστικά να χρειαστεί να προχωρήσει σε επώδυνες για τους Σκοπιανούς αλλαγές. Αυτό προβλέπει την υπογραφή και υπερψήφιση ενός Ενδιάμεσου Συμφώνου, το οποίο θα προβλέπει και την αλλαγή του Συντάγματος.
Τα Σκόπια δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι για τη σύναψη του οριστικού Διεθνούς Συμφώνου.
Όπως είναι γνωστό από την Ιστορία, οι δεσμεύσεις αυτές αξίζουν όσο το χαρτί που θα υπογραφούν. Είναι επίσης γνωστό ότι «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται… » τόσο απλά και ξάστερα.
Πάλι επαναφέρουμε το βασικό ερώτημα. Οι Σκοπιανοί βιάζονται να μπουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ λόγω επιβίωσης και εν πάση περιπτώση η πίεση έπρεπε να βρίσκεται σε αυτούς. Ακόμα και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί έπρεπε να αναγκάζονται να πιέζουν αυτούς που έχουν και την ανάγκη.
«Ανάγκας και οι θεοί πείθονται», όλα αυτά είναι πρωτοποριακά από ιστορικής και διπλωματικής απόψεως. Βιαζόμαστε από μόνοι μας να εκχωρήσουμε το όνομα και τα ιστορικά (και όχι μόνο) δικαιώματα της Μακεδονίας.