Τηλεφωνικά ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο Σάββατο στις 9:30 το πρωί για να τον ενημερώσει και δια ζώσης.

Αναμένεται να ορισθούν και τα τηλεφωνικά ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα φανερώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο και στους πολιτικούς αρχηγούς το όνομα που πρότεινε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στην Σόφια: Ilindenska Republika Makedonija, στα σλαβικά και Ilinden Μacedonia, στα αγγλικά.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έχουν να πουν και οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί για το ζήτημα.

Εκτίμησή μας είναι ότι αυτό το όνομα είναι ότι πιο επικίνδυνο θα μπορούσαν να προτείνουν οι Σκοπιανοί και θα πρέπει στην κυβέρηνση να αντιληφθούν ποιος ο σκοπός της «παραχώρησής» του από τα Σκόπια με το δόλωμα της «χρήσης για όλες τις δουλειές» (erga omnes)

Στην ουσία οι Σκοπιανοί πάλι καταφέρνουν να προσφέρουν για συνολική χρήση το όνομα που αυτοί θέλουν.

«Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija) είναι το νέο όνομα το οποίο πρότειναν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί για να «δελεάσουν» την Αθήνα με μια πρόταση που κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο

Το Ίλιντεν έχει μεγάλο ιστορικό συμβολισμό καθώς η εξέγερση του Ίλιντεν στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη!

Βέβαια πρόκειται για άλλη μια σκοπιανή πονηριά. Καθώς έτσι θα δώσει στην περιοχή τους το καθεστώς «μέρους της Μακεδονίας» άρα θα υπάρχει και η «υπόλοιπη».

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η εξέγερση του Ίλιντεν εορτάζεται στα Σκόπια ως «εθνική επέτειος». Ακόμα και να το σκέφτονται στην Αθήνα είναι το λιγότερο αφελές…

Πάντως η πρόταση αυτή δείχνει πως στα Σκόπια συνεχίζουν ακάθεκτοι τις «βαλκανικές πονηριές» και δεν πρέπει να υπολογίζουν ιδιαίτερα την νοημοσύνη των Αθηνών.

Σύμφωνα με το σκοπιανό μέσο a1on.mk «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» είναι το όνομα που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και μάλιστα το οποίο του επιτρέπουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις να το χρησιμοποιήσει ως erga omnes.

Το a1on.mk επισημαίνει ως επικρατέστερο όνομα παραμένει το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας ή της Νέας Μακεδονίας» γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Να τους το πούμε εμείς: Είναι όλο μια τεράστια παγίδα.

Η Εξέγερση του Ίλιντεν ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση το καλοκαίρι του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην FYROM ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.

Η στάση του τότε Ελληνικού κράτους,δεν ήταν θετική γιατί προφανώς μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία δεν θα επέτρεπε ποτέ την ανασύσταση του ελληνικού εθνικού «κορμού».

Στο νέο όνομα που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι αναφέρεται και το MIA, το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα ενημερώσει τον πρόεδρο Ιβανόφ και τους πολιτικούς αρχηγούς για το νέο όνομα», επισημαίνοντας πως, «Η κυβέρνηση πάντως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει, μέχρι στιγμής, τις πληροφορίες ότι το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι το “Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας”».

Για το ονοματολογικό της πΓΔΜ τοποθετήθηκε και ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κραζιμίρ Καρακατσανόφ. «Άκουσα ότι το όνομα “Ίλιντεν Μακεδονία” αναφέρθηκε στις συζητήσεις, όπως επίσης και τα “Vardarska” και “Gorna”», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BTV, τονίζοντας πως «οι δύο χώρες (σ.σ.: Ελλάδα και Σκόπια) έχουν φτάσει σε καλό επίπεδο προσέγγισης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα, για να ξεμπλοκάρει ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.