Aυτά που συμβαίνουν στην γειτονική χώρα των Σκοπίων είναι πρωτοφανή καθώς προκειμένου να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών οι διεθνείς κύκλοι είναι διαθέσιμοι να ισοπεδώσουν κάθε έννοια περί δημοκρατικής κυριαρχίας.
Όπως είναι ήδη γνωστό βασικός πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι εκτός του ηγέτη του VMRO (καθώς αποδείχτηκε ότι πολλοί βουλευτές του τελικώς δεν ήταν πιστοί στην γραμμή του κόμματός του) και ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ ο οποίος απειλείται με 5ετή φυλάκιση προφανώς για παραδειγματισμό σε όποιον αντιστέκεται στην καθεστηκυία διεθνή (αμερικανική κυρίως) τάξη.
«Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών για σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος» γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα ‘Φόκους’ των Σκοπίων, όπως σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes και το «Βαλκανικό Περισκόπιο»
«Η τελευταία επίσκεψη του προέδρου στην Τουρκία, ξεχείλισε το ποτήρι, με τις δηλώσεις του και ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη γνώριζε ότι έκανε δύο παραπτώματα.
Ο Ιβάνοφ έχασε κάθε υποστήριξη, διότι το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, που βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση δεν έχει πλέον κανέναν έλεγχο επί του γραφείου του Εισαγγελέα και επί του Συνταγματικού Δικαστηρίου» σημειώνει η εφημερίδα δίνοντας έτσι το στίγμα για το πως λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η Δικαιοσύνη στην γειτονική χώρα και όχι μόνο εκεί.
Άρχισε έρευνα από την Εισαγγελία η οποία αναφέρεται στην άρνηση του προέδρου Ιβάνοφ να υπογράψει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, δηλαδή στην αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης του κράτους, καθώς και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Και οι δύο νόμοι έχουν ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Μετά το βέτο του αρχηγού του κράτους, ψηφίστηκαν εκ νέου από την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ωστόσο επέμενε να μην υπογράφει τους νόμους.
Η κατηγορούσα αρχή έχει τα πρακτικά και για τις δύο περιπτώσεις από το Κοινοβούλιο, για να αποδειχτεί ότι οι δύο νόμοι δεν έχουν υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας και δεν έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα
Λόγω της άρνησης του Ιβάνοφ, οι δύο νόμοι δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η θητεία του Ιβάνοφ λήγει τον Απρίλιο του 2019.
Οι δυό νόμοι είναι καίριας σημασίας για τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή οπότε η μοίρα του Ιβανόφ είναι μάλλον «σφραγισμένη». Άλλωστε είναι ρωσόφιλος και αυτό από μόνο του είναι αρκετό.
Οι γλώσσες ήταν το αντάλλαγμα στα αλβανικά κόμματα για να ψηφίσουν και να στηρίξουν εν αρχή την κυβέρνηση Ζάεφ και εν συνεχεία την Συνθήκη των Πρεσπών με βάση την οποία η Ελλάδα παραωρεί τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας στα Σκόπια και ιδρύει από το πουθενά «μακεδονική» εθνότητα.
Όσο για την Συμφωνία την ίδια Αμερικανοί και Γερμανοί δεν δέχονται ούτε ως πιθανότητα να μην περάσει από το σκοπιανό κοινοβούλιο. Άλλωστε εάν περάσει από εκεί το τι θα γίνει μετά στην ελληνική πλευρά τους είναι αδιάφορο, καθώς η συμφωνία θα έχει ήδη λάβει διεθνή ισχύ και η Ελλάδα εάν δεν την κυρώσει απλώς θα είναι υπόλογη στα μάτια των ξένων και θα αντιμετωπίσει συνέπειες.
Όλη η υπόθεση είναι να μην περάσει από την σκοπιανή Βουλή, όμως αυτό πλέον φαντάζει αδύνατον.
Την συμφωνία των «8» βουλευτών που αποσχίσθηκαν από το VMRO-DPMNE και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, επί των συνταγματικών αλλαγών, εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ.
Άλλωστε μην κοροϊδευόμαστε, την είχε εξασφαλίσει με διάφορους «τρόπους» εδώ και αρκετές ημέρες
Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό site της γειτονικής χώρα Α1 υπήρξε αρχική προφορική συμφωνία των δύο πλευρών το βράδυ της Πέμπτης.
Δεν έχει γίνει γνωστό πάντως σε ποιες τροποποιήσεις συμφώνησαν. Οι τελικές «πινελιές» και οι επίσημες αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, οπότε και θα κατατεθούν τα σχέδια των τροπολογιών.
Τυπικά είναι όλα αυτά για το θεαθήναι, ακόμα κι αν τους έβαζαν να ψηφίσουν ότι… η φάτασα του Ντόναλντ Ντακ θα έμπαινε στο νόμισμα της χώρας θα το έκαναν και αυτό
Υπενθυμίζεται ότι οι «8» ψήφισαν για τις συνταγματικές αλλαγές στις 19 Οκτωβρίου υπό τον όρο της εγγύησης της «Μακεδονικής ταυτότητας» στον καταστατικό χάρτη, δηλαδή κάτι εντελώς περιττό αφού προβλέπεται από την αρχή στην Συμφωνία των Πρεσπών, απλά κάτι έπρεπε να ειπωθεί για δικαιολογηθεί η «μεταστροφή». Είτε το πίστεψε ο σκοπιανός λαός είτε όχι. παντελώς αδιάφορο…
Ετσι, πλέον φαίνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ ξεπερνά και το τελευταίο εμπόδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση και μέχρι το τέλος του έτους ή το πολύ αρχές Ιανουαρίου η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται στην Ελλάδα και τότε θα αρχίσουν τα «δύσκολα»