ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Διεθνής Τύπος για Πρέσπες: «Ιστορική μέρα» – «Νίκη της Δύσης»

Διεθνής Τύπος για Πρέσπες: «Ιστορική μέρα» – «Νίκη της Δύσης»

Εκτενείς αναφορές σε όλα τα διεθνή μέσα μετά και τη σημερινή απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ενισχυμένος από τη νίκη στο θέμα της Μακεδονίας σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης»: Με αυτόν τον τίτλο, το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει, σε ένα εκτενές άρθρο στον ιστότοπό του, τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα διεθνή πρακτορεία εστίασαν τις αναφορές τους στην διευθέτηση της διαφοράς για την ονομασία που εκκρεμούσε 27 χρόνια. Αντίθετα το πρακτορείο Bloomberg στην ανταπόκρισή του έκανε εκτενείς αναφορές και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση . Συγκεκριμένα επισημαίνει:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής από μια θυελλώδη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν μια ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βίαιες διαδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και διασπάσεις κομμάτων».

Επιπλέον, το Bloomberg σημειώνει:

«Ο Τσίπρας ενισχύθηκε από τα γεγονότα, επαναβεβαιώνοντας τον έλεγχό του στο κοινοβούλιο, αφού επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης χωρίς τη στήριξη του πρώην κυβερνητικού εταίρου του, εξασφαλίζοντας 153 ψήφους για την επονομαζόμενη συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για εκείνον προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε βαθμό τέτοιο που ίσως και να κερδίσει τις γενικές εκλογές αργότερα αυτόν τον χρόνο».

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του Θωμά Γεράκη, του επικεφαλής του ινσιτούτου δημοσκοπήσεων MARC, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και η πρόσφατη νίκη στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης δίνει ώθηση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του».

Μεταξύ των θεμάτων που δεσπόζουν στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει το Bloomberg, περιλαμβάνονται η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα σχέδιο για την προστασία των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας από τις κατασχέσεις.

«Την ώρα που η συμφωνία με τη Μακεδονία πιθανόν να κόστισε (στον πρωθυπουργό της Ελλάδας) ψήφους, ενίσχυσε την εικόνα του στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζει η αρθρογράφος, η οποία παραθέτει το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουκ και την κοινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι.

New York Times: Οι Έλληνες κύρωσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών σε μια νίκη για τη Δύση

«Οι Έλληνες κύρωσαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας, σε μια νίκη για τη Δύση» τιτλοφορείται το άρθρο των New York Times αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ξεκινά με την εκτίμηση: «Υπερνικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν, σε μια βασανιστική διαδικασία, προκειμένου να παραμερίσουν τους ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν το άρτι μετονομασθέν κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει: «Με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά του ελληνικού κοινοβουλίου, ανοίγει τώρα ο δρόμος προκειμένου η βόρεια γείτων της Ελλάδας… να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ενισχύοντας το πάτημα της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».

Σύμφωνα με τους New York Times η μάχη για το ονοματολογικό «εξελίχθηκε σε μια δοκιμασία γεωπολιτικής εξουσίας μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη στα αιωνίως ασταθή Βαλκάνια».

Στο άρθρο των New York Times, αφού τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «Η προσπάθεια της Ελλάδας και της γείτονός της να βρουν έναν συμβιβασμό ήταν ρηξικέλευθη…», επισημαίνεται ότι «το αποτέλεσμα υπογραμμίζει ότι η Ρωσία ακόμη αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα δελεαστικό μοντέλο για να ανταγωνιστεί με την ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η Μακεδονία εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει το μέλλον της».

Τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ

Στις πρώτες ειδήσεις των ευρωπαϊκών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης βρίσκεται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή και της επίλυσης μιας διαμάχης για την ονομασία της γείτονος χώρας που κρατάει περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα.

Die Welt: Η Ελλάδα θεωρούσε ότι το όνομα «Μακεδονία» συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις

Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρεται στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα έχει επηρεάσει τις σχέσεις Αθηνών – Σκοπίων για περίπου τριάντα χρόνια. «Η διαφωνία έχειτις ρίζες της το 1991, όταν η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία κήρυξε την ανεξαρτησία της και επέλεξε ως όνομα το «Μακεδονία. Ωστόσο η ελληνική πλευρά υποστήριζε ότι αυτό το όνομα είναι μέρος της ελληνικής εθνικής κληρονομιάς και η χρήση από τη βόρεια γείτονα χώρα υποκρύπτει εδαφικές αξιώσεις.

Süddeutsche Zeitung: «Αλέξης -Ζόραν, όλα καλά (μπράβο)»

Στην επίλυση μιας πολύ δύσκολης διαμάχης αναφέρεται και η εφημερίδα του Μονάχου εστιάζοντας στις δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, τόσο από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από κυβερνήσεις κρατών – μελών. «Η συμφωνία αποσκοπεί στη διευθέτηση διαφωνίας δεκαετιών ανάμεσα στις δύο χώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα η οποία τονίζει ότι μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τα δύο κοινοβούλια ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η αιτία της διαφωνίας για το όνομα εντοπίζεται στο ότι στην βόρεια Ελλάδα υπάρχει μια περιφέρεια που ονομάζεται Μακεδονία. Βρίσκεται ακριβώς νότια της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας και η Ελλάδα φοβάται εδαφικές διεκδικήσεις από της γειτονική χώρα» γράφει η εφημερίδα.

Νeue Zürcher Zeitung: «Μια ιστορική μέρα»

Η γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα Νeue Zürcher Zeitung, η παλιότερη εφημερίδα σε όλη την Ευρώπη αναφέρεται σε μια ιστορική ημέρα. «Το γεγονός ότι ο Τσίπρας κατάφερε να σφυρηλατήσει αυτόν τον συμβιβασμό είναι σχεδόν ειρωνικό» αναφέρει η ελβετική εφημερίδα, τονίζοντας ότι το πρώην «τρομερό παιδί» που είχε γίνει συνώνυμο του λαϊκισμού κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν ρεαλιστή. «Μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την αλλαγή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ, , ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί σε ένα αξιόπιστο εταίρο» γράφει χαρακτηριστικά η Νeue Zürcher Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει να διχάσει την αντιπολίτευση σε ένα μετριοπαθείς και ένα εθνικιστικό στρατόπεδο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει όλες τις κεντρώες ψήφους. «Μακροπρόθεσμα οι προοπτικές του Αλέξη Τσίρπα δεν είναι κακές. Σε κάθε περίπτωση ως εγγυητής του ρεαλισμού και της μετριοπάθειας, θα εξακολουθήσει να είναι ένας σημαντικός πολιτικός παράγοντας στο μέλλον».

Κurier: Η Ελλάδα δίνει το πράσινο φως για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Η αυστριακή εφημερίδα εστιάζει στα συγχαρητήρια που έλαβαν οι πρωθυπουργοί Τσίρπας και Ζάαεφ από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις κρατών -μελών, υπογραμμίζοντας ότι για τον Καγκελάριο της χώρα Ζεμπάστιαν Κουτρς η Συμφωνία αποτελεί την τελευταία πράξη μιας μεγάλης διαφωνίας, ενώ τονίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία«» αναμένεται να λάβει σύντομα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Le Figarο: «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νέο όνομα της Μακεδονίας»

Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νέο όνομα της Μακεδονίας», η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενέκρινε ήδη την αλλαγή του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και πως αυτή η διπλή κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα επιτρέψει την άρση του βέτο που έθετε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Figaro αναφέρει επίσης πως το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Ελλάδα επειδή οι αντίπαλοι της συμφωνίας θεωρούν πως αποτελεί «εθνική προσβολή».

Η εφημερίδα γράφει πως δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από τη Βουλή για να διαδηλώσουν την εχθρότητά τους απέναντι στο κείμενο που περιλαμβάνει την αλλαγή του ονόματος και αναφέρεται στις (σημερινές) δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» που θέτει τέρμα σε μια διπλωματική διαμάχη σχεδόν 30 χρόνων και ανοίγει τον δρόμο για «τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».

Οuest-France: »Μια ιστορική μέρα»

Η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γαλλία, η Οuest-France αναφέρεται εκτενώς στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο και στις προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή τα προσεχή χρόνια. Η Οuest-France κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επίλυση μια διαμάχης που κρατάει σχεδόν τριάντα χρόνια. «Για τους Έλληνες, ο όρος Μακεδονία ανήκει μόνο στην ιστορική τους κληρονομιά και στην ομώνυμη επαρχία του βορρά της πατρίδας τους, πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μερικοί φοβούνται ακόμη ότι το μικρό γειτονικό Βαλκανικό κράτος έχει πρόθεση να διεκδικήσει την ελληνική περιοχή» γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.

TV5 monde: «Μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις»

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο, έδωσε σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2019, μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, επικυρώνοντας την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής Μακεδονίας, παρά την αντίσταση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης».

Με τα λόγια αυτά το γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι «TV5 monde » προλογίζει στην ιστοσελίδα του το «ναι» της ελληνικής Βουλής στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το δημοσίευμα δίνει αποσπάσματα από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα (…) ξαναβρίσκει την ιστορία της, τα σύμβολά της, την παράδοσή της (…) Είναι καιρός πλέον να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του εθνικισμού και να κοιτάξουμε προς τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» φέρεται να λέει ο Α. Τσίπρας, κατά τον οποίον « η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνεχώς εξαπατηθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνει παράλληλα το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, από την άκρα δεξιά, τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές και έως το μεγάλο σχηματισμό της ΝΔ (78 βουλευτές) έχουν σκληρή διαφωνία με τη συμφωνία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία (153 ψήφους) για την επικύρωση της συμφωνίας, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.